Επίκαιρα Θέματα:

Κυριακή 21 Αυγούστου 2016

Ειδικό προσκλητήριο για... ληστές

Γράφει ο Αντώνης Δαλίπης
Στην αρχή όλοι νόμισαν πως είναι ένα ακόμη αστείο.
Δυστυχώς όμως είναι άλλη μια ανόητη ιδέα που ετοιμάζεται να τεθεί σε εφαρμογή.
Η πολιτεία σχεδιάζει να ζητήσει από όλους τους φορολογούμενους να υποβάλουν δήλωση «πόθεν έσχες» και υπό τύπου ανάκρισης να? μαρτυρήσουν εάν έχουν και πού κρύβουν τα μετρητά, τις χρυσές λίρες, τα τιμαλφή και τυχόν οικογενειακά κειμήλια που κατέχουν.
Στο νέο «πόθεν έσχες» που θα υποβάλλεται πλέον κάθε χρόνο ηλεκτρονικά, ορίζεται ρητώς ότι δηλώνονται και «τα φυλασσόμενα εκτός πιστωτικών ιδρυμάτων ή εντός θυρίδων».
«Ιδίως -αποσαφηνίζεται σε όσους δεν μπορούν να το πιστέψουν- πως θα πρέπει να δηλώνονται μετρητά, τιμαλφή πολύτιμα είδη, πολύτιμα μέταλλα, πολύτιμοι λίθοι, όταν το μεν συνολικό ποσό των μετρητών υπερβαίνει τις 15.000 ευρώ, η δε συνολική αξία των λοιπών υπερβαίνει το ποσό των 30.000 ευρώ».

Ευτυχώς στο υπόδειγμα για τη συμπλήρωση των στοιχείων τα οκτώ εκατομμύρια υπόχρεοι Έλληνες δεν καλούνται να αποκαλύψουν ακριβώς και το σημείο που έχουν κρύψει τον μικρό ή τον μεγάλο θησαυρό τους.
Η πολιτεία ζητά «απλώς» να πληροφορηθεί εάν τα χρήματα και τα άλλα πολύτιμα είδη είναι κρυμμένα στο σπίτι γενικά ή σε τραπεζική θυρίδα.
Αποφεύγει να υποχρεώσει τον υπόχρεο να δηλώσει ακριβώς εάν έχει κρύψει τα λεφτά ή τα δακτυλίδια της γιαγιάς στο στρώμα ή εάν έχει θαμμένες στον κήπο τις δέκα ή είκοσι χρυσές λίρες που έτυχε να αποκτήσει σε γάμους και βαφτίσια.
Πάλι καλά θα πουν οι κατέχοντες. Οι χάκερς που θα σπάσουν τους κωδικούς στο Taxisnet θα δυσκολευθούν στην αρχή να εντοπίσουν τον κρυμμένο θησαυρό.
Θα έχουν βέβαια το όνομα και τη διεύθυνση του κατόχου, αλλά οι επίδοξοι ληστές θα υποβληθούν στον κόπο να... ανακρίνουν το θύμα για να βρουν τον θησαυρό.
Όλα αυτά τα σοβαρά κι αστεία συγχρόνως συμβαίνουν σ' αυτή τη χώρα των θαυμάτων.
Το «πόθεν έσχες» γίνεται αυστηρότατο και το κράτος επαίρεται γι' αυτό και θεωρεί ότι απευθύνεται σε αφελείς.
Σε πολίτες που μπορεί να είναι πρόθυμοι να στείλουν ακόμη και επίσημη πρόσκληση στους επίδοξους ληστές τους για να δοκιμάσουν τις αντοχές μιας ανάκρισης που καταλήγει καμιά φορά και στον θάνατο.
imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας