Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2016

Η ανεκτίμητη αξίας της κουμπαριάς!

Του Βασίλη Στεφανακίδη  
Οι παλιότεροι θα θυμούνται το σκάνδαλο Κοσκωτά με την τράπεζα Κρήτης που έριξε τον τότε κυβέρνηση και έστειλε στο ειδικό δικαστήριο τον Α. Παπανδρέου. Οι νεώτεροι  έζησαν σχετικά πρόσφατα το σκάνδαλο του Βατοπεδίου και τους κουμπάρους με τα δομημένα ομόλογα. Σήμερα, κάποιοι κάνουν ευθείς παραλληλισμούς  αυτών των μεγάλων  πολιτικοικονομικών σκανδάλων του παρελθόντος, με την υπόθεση της αδειοδότησης Καλογρίτσα.

Και δεν έχουν άδικο. Αν εξαιρέσει κανείς τα πρόσωπα  που είναι  εκ των πραγμάτων διαφορετικά, κατά τα άλλα, τα κοινά στοιχεία είναι πολλά αν και δεν ξέρουμε επί του παρόντος την τελική έκβαση.
Όπως τότε υπήρχε η Τράπεζα Κρήτης με αμαρτωλά δάνεια και χορηγήσεις χωρίς εγγυήσεις, έτσι και σήμερα έχουμε την Τράπεζα Αττικής με παρόμοιες “δραστηριότητες”.
 Όπως τότε οι ανάμιξη κάποιων πολιτικών ,θεωρήθηκε μεμπτή έτσι και σήμερα οι

υποψίες οδηγούν σε πολιτικές παρεμβάσεις για χαριστικά δάνεια.

 Όπως τότε ο θεσμός των κουμπάρων έπαιξε ρόλο στις business των δομημένων ομολόγων, έτσι και σήμερα οι κουμπαριές παίζουν ρόλο στην ανάδειξη  του Καλογρίτσα ως κομβικού προσώπου στο κατά τα φαινόμενα σκάνδαλο των βοσκοτόπων και των αδειών τηλεόρασης.
Πριν  δέκα χρόνια βέβαια είχαμε  δει τους τότε κουμπάρους με “βραχιόλια”. Ελπίζουμε για το καλό του τόπου, να μη δούμε κάποιο σίκουελ.

Τότε είχαμε το Βατοπέδι και τις ανταλλαγές των νερών της λίμνης  Βιστονίδας με οικόπεδα φιλέτα ανά την επικράτεια. Σήμερα έχουμε το δανεικό βοσκοτόπι της Ιθάκης με το οποίο αιτιολογήθηκε το πόθεν έσχες Καλογρίτσα για τα 52 εκατομμύρια που πρέπει να δώσει, αν τα δώσει, για να πάρει  την άδεια και με τη βούλα.

Το τι θα γίνει τελικά, κανείς δεν το γνωρίζει και αν οι όποιες εξελίξεις μπορούν να δημιουργήσουν  πρόβλημα βιωσιμότητας στην κυβέρνηση. Οι κυβερνήσεις των δύο προηγούμενων σκανδάλων ουσιαστικά έπεσαν εξ αιτίας αυτών αλλά η σημερινή επί του παρόντος δεν φαίνεται να κινδυνεύει γιατί εκτός  του ότι η συνοχή  της μοιάζει αδιατάρακτη, έχει επιπλέον και το μαξιλάρι του Λεβέντη. Ακόμα πρέπει να ληφθεί υπόψη πως εκτός από το θέμα της αξιολόγησης της τρόικας, δεν έχει άλλα σοβαρά θεσμικά εμπόδια μπροστά της και δυνητικά θα μπορούσε να φθάσει μέχρι και την εξάντληση της τετραετίας αν δεν υπάρξουν γεγονότα κοινωνικής εξέγερσης από την εφαρμογή της  σκληρής λιτότητας που προβλέπει και το αριστερό μνημόνιο .

Κανείς φυσικά δεν μπορεί με βεβαιότητα να προδικάσει τις εξελίξεις, όσο κι αν οι καθημερινές αποκαλύψεις έχουν εξαφανίσει το  πολυδιαφημισμένο ηθικό πλεονέκτημα και τις αριστερές αρετές της ανιδιοτέλειας για τα οποία επαίροντο οι  αγνοί αριστεροί ιδεολόγοι  και γαλουχήθηκαν γενιές και γενιές με αυτές τις αξίες.

Βλέπετε τοπ ελιξήριο της εξουσίας δεν έχει τελειοποιηθεί από τους σύγχρονους αλχημιστές και παρουσιάζει σοβαρές παρενέργειες σ' αυτούς που την ασκούν, με πρώτο και κυριότερο  σύμπτωμα της απώλεια της κοντινής μνήμης. Κι έτσι  δεν θυμούνται ότι  έλεγαν πως θα κτυπήσουν τη διαπλοκή, θα φέρουν τη διαφάνεια( γκλαζνόστ την έλεγε ένας άλλος κομμουνιστής, ο Γκορμπατσόφ) και πως δεν χρωστούν σε κανένα.

Όπως τάφερε όμως η ζωή,  και όπως ξετυλίγεται το κουβάρι των  αποκαλύψεων, μάλλον χρωστούν πολλές εξηγήσεις όχι μόνο στο λαό  που παραπλάνησαν κι αυτοί με τη σειρά τους αλλά και σε άλλους αρμοδιότερους ημών ...
Και εν κατακλείδι, μπορεί να τα χάσαμε σχεδόν όλα από φόρους -περικοπές και να υποφέρουμε, όμως το θέαμα που μας υποσχέθηκαν θα το απολαύσουμε σίγουρα. Αν και ελαφρώς παραλλαγμένο καθώς   άλλαξαν οι...πρωταγωνιστές!
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας