Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2016

Τοποθέτηση για τον οικονομικό απολογισμό του Δήμου Εορδαίας για το έτος 2015, από την επικεφαλή της Λαϊκής Συσπείρωσης, Χόλμπα Αντωνία

Ο απολογισμός του Δήμου Εορδαίας συζητιέται σε μια περίοδο που η εργατική – λαϊκή οικογένεια δέχεται ανελέητη επίθεση και από τη σημερινή κυβέρνηση με αριστερό πρόσημο των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ όπως και από τις προηγούμενες.
Πριν από μία εβδομάδα, στο έκτακτο Συνέδριο που οργάνωσε η ΚΕΔΕ συζητήθηκε η «Αλλαγή του Καλλικράτη – Νέο μοντέλο οργάνωσης και διοίκησης του κράτους». Εκεί επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά ότι τα αστικά κόμματα και οι παρατάξεις στην Τοπική Διοίκηση είναι προσηλωμένα στο μονόδρομο των αντιδραστικών, αντιλαϊκών μέτρων της ΕΕ, του κεφαλαίου, του 3ου Μνημονίου που ψήφισαν μαζί ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ.
Στον αντίποδα όλων ήταν οι Δήμαρχοι και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι που έχουν εκλεγεί με τη στήριξη του ΚΚΕ και μάλιστα χάλασαν την ομοφωνία της αντιλαϊκής συναίνεσης.
Στο όνομα της οικονομικής αυτοτέλειας, η πλειοψηφία της ΚΕΔΕ εισηγήθηκε την επιβολή νέων τοπικών φόρων ώστε να μπορούν να εισπράττονται πιο εύκολα από τα νοικοκυριά. Επιδιώκουν δίπλα στην φορολογική επιδρομή του κράτους να στηθεί ένας ακόμα φοροεισπρακτικός μηχανισμός ενάντια στα εργατικά λαϊκά νοικοκυριά με κορμό τους Δήμους, πχ «θεσμοθέτηση ενός νέου φόρου ακίνητης περιουσίας, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, αφού αυτός ο φόρος θεωρείτε ο πλέον δίκαιος φόρος (…) για αύξηση της αντιληπτικότητας του φόρου» έτσι η αλλαγή του Καλλικράτη θα είναι «προϊόν» του 3ου Μνημονίου.
Είναι γνωστό ότι ο οικονομικός απολογισμός αποτελεί μεταξύ άλλων πρακτικά την πιστοποίηση εκτέλεσης του προϋπολογισμού, του τεχνικού προγράμματος του Δήμου και των τροποποιήσεων καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
Θα θέλαμε να τονίσουμε για άλλη μια φορά όπως και στο παρελθόν, ότι η θέση μας στο συγκεκριμένο θέμα είναι πολιτική και σε καμία περίπτωση δεν κρίνουμε το έργο των εργαζομένων στην οικονομική υπηρεσία που γνωρίζουμε ότι μοχθούν να ανταποκριθούν με ελλείψεις σε προσωπικό, σε μια διαδικασία που δεν την επέλεξαν οι ίδιοι και είναι υποχρεωμένοι να εκτελέσουν.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του απολογισμού τα:
ΈΣΟΔΑ από φόρους, πρόστιμα – προσαυξήσεις είναι: 286.213,47€
ΈΣΟΔΑ από τέλη και δικαιώματα είναι: 4.336.237€
ΈΣΟΔΑ από επιχορηγήσεις είναι: 7.761.734€

Σημειωτέον ότι τα έσοδα από επιχορηγήσεις είναι μειωμένα και ίσα που καλύπτεται η μισθοδοσία του προσωπικού, ενώ τα έσοδα από τέλη και δικαιώματα είναι αυξημένα και καλύπτουν πάνω από το 60% των εσόδων.
Όσο για το πλεόνασμα είναι «ματωμένο» και προκύπτει από τις περικοπές σε υπηρεσίες προς τους δημότες και από την απαξίωση των δομών. Πολλά είναι τα παραδείγματα
πχ: Η πόλη της Πτολεμαΐδας έχει 3 παιδικούς σταθμούς, εκ των οποίων μόνο ένας έχει δικό του κτίριο, που κι αυτό χτίστηκε πριν από 35 περίπου χρόνια. Οι άλλοι δύο είναι σε ισόγεια πολυκατοικιών με άθλιες υποδομές, χωρίς αύλειους χώρους. Τα νήπια δεν σιτίζονται εδώ και 4 χρόνια. Παρόμοια κατάσταση επικρατεί και στα Νηπιαγωγεία, όπου μόνο 8 από τα 16 έχουν δικό τους κτίριο.
Τα περισσότερα Δημοτικά σχολεία έχουν χρέη. Σε κάποια σχολεία η επιχορήγηση καλύπτει μόνο τη θέρμανση.
Η απαξίωση των κοινωνικών δομών είχε σαν αποτέλεσμα μόνο 35 παιδιά να επιλέξουν με το πρόγραμμα ΕΣΠΑ τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, ενώ τα υπόλοιπα πάνω από επέλεξαν τους 8 ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς, στερώντας σημαντικά έσοδα από το Δήμο. Σημειωτέον ότι οι ιδιωτικοί σταθμοί υπάρχουν γιατί δεν υπάρχουν κρατικοί παιδικοί σταθμοί.
Όσο για την ανεργία δεν πάρθηκε κανένα μέτρο. Το πρόβλημα της ανεργίας δεν λύνεται με το να απολύσουμε τους παλιούς και να έρθουν κάποιοι άλλοι νέοι να δουλέψουν, αυτό είναι ανακύκλωση της ανεργίας. Καμία πρόβλεψη για σταθερή δουλειά σε κανέναν.
Θα μπορούσαμε να αναφέρω πολλά παραδείγματα, όμως αυτό που γίνεται με την Τηλεθέρμανση (ΔΕΤΗΠ) που είναι επιχείρηση του Δήμου και την απαράδεκτη απόφαση της διακοπής παροχής θέρμανσης σε οικοδομές για ανεξόφλητους λογαριασμούς είναι χαρακτηριστικό. Λόγω ακριβώς αυτής της απόφασης αυτή τη στιγμή υπάρχουν δεκάδες οικοδομές που δεν έχουν θέρμανση. Είναι δυνατόν να μην λαμβάνεται υπόψιν η κατάσταση που έχει διαμορφώσει η αντιλαϊκή επίθεση των κυβερνήσεων; η φτώχεια και η ανεργία; η απλήρωτη εργασία που έχει γίνει μάστιγα; Μην ξεχνάμε ότι η περιοχή μας έχει την πρωτιά στην ανεργία. Επιπλέον ούτε βήμα δεν έγινε για τη σύνδεση των εργατικών κατοικιών και του οικισμού της Καρδιάς με το δίκτυο της Τηλεθέρμανσης.
Η Λαϊκή Συσπείρωση το Δήμο δεν το βλέπει σαν μια ακόμα επιχείρηση μετρώντας απλά λογιστικά κέρδη και ζημίες αλλά στο κέντρο της προσοχής βάζει την ικανοποίηση των διευρυμένων, σύγχρονων, λαϊκών αναγκών.
Με βάση όλα τα παραπάνω καταψηφίζουμε τον απολογισμό όπως καταψηφίσαμε και τον προϋπολογισμό και τα τεχνικά έργα.
Καλούμε το λαό να εναντιωθεί στις αντιδραστικές ανατροπές σε κράτος και Τοπική Διοίκηση.
Μόνο η οργανωμένη δράση και ο αγώνας των εργαζομένων, των ανέργων, των λαϊκών στρωμάτων μπορεί να να ανατρέψει τις πολιτικές που μετατρέπουν σε συντρίμμια τα δικαιώματα και τις ανάγκες του λαού και της νεολαίας.
Στη βάση αυτής της αντίληψης και σε γραμμή αντιπαράθεσης με την πολιτική της ανταγωνιστικότητας, της επιχειρηματικότητας και της ανταποδοτικότητας προβάλλουμε και διεκδικούμε τους εξής στόχους πάλης:

  • Πλήρης, επαρκής κρατική χρηματοδότηση που να καλύπτει το σύνολο των αναγκών του Δήμου.
  • Πλήρη επιστροφή των παρακρατηθέντων φόρων από τους ΟΤΑ τους οποίους απεμπόλησε η πρώην ΚΕΔΚΕ και η τωρινή ΚΕΔΕ, γιατί είναι χρήματα που ανήκουν στους εργαζόμενους, αφαιρούνται από το εισόδημά τους και αναπληρώνονται από πρόσθετους φόρους, τέλη, κλπ.
  • Να καταργηθεί κάθε είδους τοπική φορολογία, ανταποδοτικών, αντισταθμιστικών και άλλων τελών που χτυπάνε το λαϊκό εισόδημα.
  • Να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Διαφωνούμε ριζικά με ευέλικτες μορφές εργασίας. Απαιτούμε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα για να καλυφθούν οι αυξανόμενες ανάγκες του Δήμου.
  • Απαιτούμε έργα υποδομής και πόρους από το κράτος που κατευθύνονται για κάλυψη των αναγκών της λαϊκής οικογένειας, όπως προστασίας από πλημμύρες, προστασία περιβάλλοντος, άρδευσης, ύδρευσης, αποχέτευσης κλπ. Ο σχεδιασμός, μελέτη, κατασκευή των έργων να γίνεται από δημόσιο κατασκευαστικό φορέα με ευθύνη του κράτους.
  • Διεκδικούμε δωρεάν Παιδεία, Υγεία, κοινωνική αλληλεγγύη με κρατική χρηματοδότηση για τις λειτουργικές δαπάνες σχολείων, σχολικών επιτροπών, παιδικών σταθμών. Να καταργηθούν τα τροφεία και οι εισφορές στους παιδικούς σταθμούς.

Σε αυτή την κατεύθυνση μπορεί να υπάρξει όφελος για τις λαϊκές οικογένειες, για τους ανέργους, για τους εργαζόμενους και τη νεολαία της περιοχής. Καλούμε τα λαϊκά στρώματα παλέψουν για τα δικαιώματά τους, να συνταχθούν με τις θέσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης.
Για τη Λαϊκή Συσπείρωση, Χόλμπα Αντωνία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας