Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2016

Συμμετοχή του Δημάρχου Βοΐου στο συνέδριο της ΚΕΔΕ με θέμα την αλλαγή του Καλλικράτη

Ο Δήμαρχος Βοΐου Δημήτριος Λαμπρόπουλος συμμετείχε στο  διήμερο ειδικό συνέδριο της ΚΕΔΕ που πραγματοποιήθηκε στις 17 και 18 Οκτωβρίου στο Ξενοδοχείο Domotel Xenia ΣΤΟ Βόλο.
Τις εργασίες του συνεδρίου χαιρέτησε ο Υφυπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μπαλάφας, ο οποίος ανέφερε ότι στόχος του νέου θεσμικού πλαισίου είναι η αναβάθμιση του ρόλου της τοπικής αυτοδιοίκησης μέσα από την αποκέντρωση αρμοδιοτήτων που θα φέρουν την αυτοδιοίκηση πιο κοντά στους πολίτες.
Για το θέμα του χωροταξικού, ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών, Κώστας Πουλάκης, ανέφερε ότι «στο τέλος, σε ακραίες περιπτώσεις, ίσως να κάνουμε κάποιες διορθώσεις, όπως σε μεγάλα νησιά είτε μεγάλους ορεινούς όγκους».
Τις εργασίες του συνεδρίου άνοιξε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, τονίζοντας ότι «είναι αναγκαία η αλλαγή του Καλλικράτη, όμως η μεταρρύθμιση θα πρέπει να αντιμετωπίζει συνολικά όλα τα προβλήματα των Δήμων και να συνοδεύεται από αποκέντρωση αρμοδιοτήτων αλλά και οικονομικών πόρων».
Τους συνέδρους της ΚΕΔΕ στο Βόλο, υποδέχθηκε ο εκτελών χρέη Δημάρχου Βόλου, Θάνος Θεοδώρου, ο οποίος στο χαιρετισμό του μίλησε για την ανάγκη οριοθέτησης των σχέσεων μεταξύ Κυβέρνησης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Δήμων και Περιφερειών.
Οι Δήμοι ζητούν νέο αναβαθμισμένο ρόλο και επαρκή χρηματοδότηση, θέτοντας παράλληλα τις δικές τους προϋποθέσεις για βιώσιμους Δήμους. Κατά τις εισηγήσεις των Δημάρχων και εκπροσώπων των ΠΕΔ τονίστηκε να μην γίνει καμία αλλαγή στα γεωγραφικά όρια των δήμων με εξαίρεση ελάχιστες περιπτώσεις, να μην συνεχιστεί η πολιτική της συρρίκνωσης των οικονομικών των Δήμων, να διασφαλιστεί η οικονομική βιωσιμότητα του νέου μοντέλου οργάνωσης και λειτουργίας των Δήμων, με  πραγματική οικονομική στήριξη των ΟΤΑ, μέσα από σύστημα φορολογικής αποκέντρωσης, να μην γίνει αποδεκτή η αντικατάσταση των αιρετών από υπαλλήλους της κρατικής γραφειοκρατίας, στους οποίους θα αποδοθούν αρμοδιότητες- εξουσίες που μέχρι σήμερα ανήκουν σε αιρετά στελέχη, ενώ όσον αφορά την αλλαγή του εκλογικού συστήματος τονίστηκε ότι δεν αποτελεί προτεραιότητα, καθώς υπάρχουν πολλά σοβαρά ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα.
Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου παρουσιάστηκε η μελέτη του ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης «Τριετής στρατηγική μεταρρυθμίσεων στη δημόσια διοίκηση και την τοπική αυτοδιοίκηση», από τον κ. Γ. Πατούλη και συζητήθηκε ο αναπτυξιακός ρόλος των ΟΤΑ και η φορολογική αποκέντρωση. Οι θέσεις της ΚΕΔΕ θα οριστικοποιηθούν στο τακτικό συνέδριό της, που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη, 1-3 Δεκεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας