Επίκαιρα Θέματα:

Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2016

Εργασία δεύτερης προτεραιότητας η ιστορική φιλαρμονική Κοζάνης «Πανδώρα» για τον νεοπροσληφθέντα θεσσαλονικιό αρχιμουσικό της κ. Νίκο Χρυσοχόου

Του Ιωάννη Μ. Τσακιρίδη*
Σήμερα 28η Οκτωβρίου, ημέρα εθνικής μνήμης και υπερηφάνειας η ιστορική φιλαρμονική Κοζάνης «Πανδώρα» παρέλασε χωρίς… αρχιμουσικό. Την φιλαρμονική συνόδευσε ένας εκ των μουσικών της, υποδυόμενος τον επικεφαλή του τμήματος καθώς όπως παρατήρησα κρατούσε στα χέρια του τη μπαγκέτα διεύθυνσης που έχουν οι αρχιμουσικοί και μαέστροι μουσικών συνόλων και χωρίς ο ίδιος να έχει αυτή την ιδιότητα. Παρόλο αυτά το εν λόγω άτομο αν και άγνωστο σε μένα, αν και ο ίδιος διαφωνώ με αυτή την πρακτική να παριστάνει κανείς τον μαέστρο χωρίς να είναι, κέρδισε την εκτίμησή μου καθώς ο εν λόγω μουσικός με την συμπαράσταση των συναδέλφων του δεν ήθελε να αφήσει την ιστορική φιλαρμονική «ακέφαλη»!!!
     Ο κ. Νίκος Χρυσοχόου, ο νεοπροσληφθέντας  αρχιμουσικός, ο οποίος στις συνεντεύξεις που έδινε ενώπιον των ΜΜΕ και του απερχόμενου αρχιμουσικού κ. Πάρη Καραχάλιου, δήλωνε ότι θα σεβαστεί την τιμή και την ιστορία της Πανδώρας αλλά και τους υφιστάμενους μουσικούς της,  απείχε σήμερα από τα καθήκοντά του και άφησε εκτεθειμένη την ιστορική φιλαρμονική της Κοζάνης, χωρίς ο ίδιος να παρίσταται σε μία τόσο σπουδαία υπηρεσία. Το θέμα όμως δεν είναι ότι απλά απείχε, αλλά την ίδια ώρα που είχε παρατήσει την Πανδώρα στο έλεός της, ο ίδιος διηύθηνε τη φιλαρμονική του Δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης, όπου τη δεδομένη χρονική στιγμή δεν είχε καμία σχέση εργασίας με τον εκεί Δήμο! Βέβαια, το προηγούμενο χρονικό διάστημα προνόησαν και για αυτόν…, ώστε να μεριμνήσουν να τον ξαναπροσλάβουν», προκηρύσσοντας στις 29/09/2016, ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΟΧ 3/2016, αρ. πρωτ. 339:    https://diavgeia.gov.gr/doc/%CE%A9%CE%A6%CE%93%CE%A0%CE%9F%CE%9E3%CE%99-%CE%9A%CE%9E%CE%9C?inline=true μέσω της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης Δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης, θέση «ΤΕ Διπλωματούχου Τρομπέτας-Αρχιμουσικών Φιλαρμονικής» δηλ. δύο σε ένα!!! με απαιτούμενα προσόντα: ∆ίπλωμα οργάνου αναγνωρισμένου μουσικού ιδρύματος εσωτερικού ή εξωτερικού και μεταπτυχιακό στην διεύθυνση φιλαρμονικών.
     Ο κ. Χρυσοχόου, ο νέος αρχιμουσικός της Πανδώρας από τη Θεσσαλονίκη, όταν δήλωσε συμμετοχή στον διαγωνισμό πρόσληψης νέου αρχιμουσικού της φιλαρμονικής Κοζάνης, γνώριζε πολύ καλά ότι θα είναι ανεπαρκής στις απαιτήσεις των καθηκόντων του, απέναντι στην νέα φιλαρμονική που αναλάμβανε. Και αυτό ήδη το έχει αποδείξει στο μέγιστο βαθμό ως σήμερα καθώς η παρουσία του στα μαθήματα της φιλαρμονικής είναι δυο φορές την εβδομάδα Δευτέρα και Παρασκευή, απουσιάζοντας συγχρόνως από σημαντικές υπηρεσίες της φιλαρμονικής, όπως η σημερινή της 28ης Οκτωβρίου. Είναι εύκολο να συμπεράνει κανείς ότι για τον κ. Χρυσοχόου η φιλαρμονική της Κοζάνης είναι δεύτερη προτεραιότητα, είναι ένα συμπλήρωμα οικονομικό στις μηνιαίες απολαβές του, είναι μια δευτερεύουσα υποχρέωση η ιστορική Πανδώρα της Κοζάνης των 115 ετών σε σχέση με τη φιλαρμονική του Δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης, όπου δίνει το παρών σε όλες τις εκδηλώσεις και δεν ρισκάρει να φανεί ασυνεπής.
     Καλώ τον δήμαρχο της Κοζάνης κ. Ελευθέριο Ιωαννίδη, την πρόεδρο του ΟΑΠΝ κ. Φανή Φτάκα-Τσικριτζή και το ΔΣ του ΟΑΠΝ, να αναλάβουν τις ευθύνες τους ενώπιον των πολιτών της Κοζάνης και την ιστορικής Πανδώρας και να μην επιτρέψουν την λειτουργική και ηθική της υποβάθμιση, λαμβάνοντας τα προβλεπόμενα μέτρα για την προστασία της αλλά και την αποκατάσταση της οποιασδήποτε αδικίας ή παραδρομής κατά τη διάρκεια της διαδικασίας πρόσληψης αρχιμουσικού του Σεπτεμβρίου.



Καστοριά, 28/10/2016
*Ιωάννης Μ. Τσακιρίδης


Μουσικολόγος του Ελληνικού Λαϊκού Πολιτισμού - Αρχιμουσικός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας