Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2016

Πρόσκληση στα εγκαίνια της Αρχαιολογικής Συλλογής Κοζάνης

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης σας προσκαλούν:

·         Στα εγκαίνια της Αρχαιολογικής Συλλογής Κοζάνης, την Παρασκευή 09 Δεκεμβρίου 2016 και ώρα 18:00 μ.μ, Δημοκρατίας 8, Κοζάνη.

·         Στην ημερίδα «Φως και Αρχαιότητες», που συνδιοργανώνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης με την ΔΕΗ Α.Ε.,  το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2016 και ώρα 09:00 π.μ. στο Αμφιθέατρο του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας ΔΕΗ Α.Ε., 23Ο χλμ. Κοζάνης – Πτολεμαϊδας.

 Η Αρχαιολογική Συλλογή Κοζάνης στεγάζεται σε διώροφο νεοκλασικό κτήριο, των αρχών του 20ού αι., δωρεά Παναγιωτίδη στον Δήμο Κοζάνης, ο οποίος παραχώρησε τη χρήση του στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.
 Η αρχική Έκθεση εγκαινιάστηκε τον Ιούνιο του 1989, ενώ έπαψε να λειτουργεί έξι χρόνια μετά, με το μεγάλο σεισμό του 1995.  Το κτήριο αποκαταστάθηκε στην σημερινή του μορφή από το Δήμο Κοζάνης, στο πλαίσιο του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης και συμπληρωματικά στο πρόγραμμα «Θησέας».
Η επανέκθεση ολοκληρώθηκε το 2016. Περιλαμβάνει αρχαιότητες από όλο το νομό Κοζάνης, που αποκαλύφθηκαν από την παλαιότερη και νεότερη επιφανειακή και ανασκαφική έρευνα. Μέρος των ευρημάτων προέρχεται από τις μεγάλες σωστικές ανασκαφές που διενεργεί η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης στα λιγνιτωρυχεία της ΔΕΗ.

Η ημερίδα «Φως και Αρχαιότητες» θέμα της έχει το εικοσαετές έργο που έχει συντελεσθεί στο πλαίσιο της συνεργασίας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κοζάνης με τη ΔΕΗ στο χώρο των λιγνιτωρυχείων.
      Οι σωστικές ανασκαφές σε συνεργασία με την ΔΕΗ ξεκίνησαν για πρώτη φορά το 1995 με αφορμή την επέκταση του λιγνιτωρυχείου στην περιοχή της Κίτρινης Λίμνης ή Σαριγκιόλ. Έκτοτε, και με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, η Αρχαιολογική Υπηρεσία προπορεύεται των εκσκαφών για την εξόρυξη λιγνίτη, ενώ μέχρι σήμερα έχουν διενεργηθεί μεγάλης κλίμακας ανασκαφές, οι οποίες έφεραν στο φως μοναδικά αρχαιολογικά ευρήματα, φωτίζοντας την ιστορία της περιοχής Πτολεμαΐδας-Κοζάνης, από τους προϊστορικούς έως τους πρώιμους βυζαντινούς χρόνους.
         Κύριος χρηματοδότης της έρευνας είναι η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, η οποία όλα αυτά τα χρόνια στέκεται αρωγός της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Έτσι, συντελείται ένα πολυεπίπεδο έργο με σημαντικά και επωφελή αποτελέσματα τόσο για την τοπική κοινωνία όσο και για τον ευρύτερο ελλαδικό χώρο, με επιστέγασμα την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
          Σκοπός της ημερίδας είναι η παρουσίαση του πολυσχιδούς αυτού έργου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και της ΔΕΗ. Δύο φορείς με εκ διαμέτρου διαφορετικό αντικείμενο συνεργάζονται με απώτερο σκοπό το «φως», αποκαλύπτοντας ουσιαστικά πρώτα την ιστορία.
          Η ημερίδα θα συμπεριλαμβάνει ανακοινώσεις ειδικών επιστημόνων αναφορικά με το έργο που εκπονήθηκε τα είκοσι αυτά χρόνια στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης και  έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Ανασκαφικές στιγμές και εξόρυξη λιγνίτη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας