Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 17 Μαΐου 2017

Ψήφισμα απεργιακής συγκέντρωσης 17 Μάη 2017 - Κεντρική ομιλία

Συναδέλφισσες , συνάδελφοι, συνταξιούχοι , άνεργοι,
Σήμερα ημέρα Τετάρτη 17 Μάη εμείς οι απεργοί που συγκεντρωθήκαμε εδώ στην Κεντρική Πλατεία της Κοζάνης,  απεργούμε και διαδηλώνουμε!
Η Συγκυβέρνηση, ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ «πούλησε ελπίδα» και ήρθε στην εξουσία ακουμπώντας στους αγώνες των εργαζομένων και του μαζικού λαϊκού κινήματος.  Ψήφισε κι εφάρμοσε με απόλυτη ευλάβεια το Γ Μνημόνιο και τώρα φέρνει το  4ο Μνημόνιο, , μετά από μια δήθεν σκληρά διαπραγμάτευση, απειλώντας με ισοπέδωση την κοινωνία και γκρεμίζοντας ό,τι έχει απομείνει από τις κατακτήσεις του λαϊκού κινήματος.
Χωρίς ντροπή  συμφώνησαν να περικόψουν τις κύριες συντάξεις εως και 18% και όσο επιπλέον χρειαστεί από τις επικουρικές, ενώ στην ουσία απελευθερώνουν τις ομαδικές απολύσεις και παράλληλα αφήνουν στο μαρασμό τον θεσμό των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Ανερυθρίαστα προχωρούν ακάθεκτοι στην πλήρη αποδόμηση του κοινωνικού κράτους, , της Υγείας, της Παιδείας, της Κοινωνικής Ασφάλισης, στο ξεπούλημα των λιμανιών, των αεροδρομίων, της δημόσιας περιουσίας, ενώ προχωρούν στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και σύντομα θα ακολουθήσει και η Δημόσια Ύδρευση. Καθημερινά διαλύονται οι εργασιακές σχέσεις και η χώρα βυθίζεται σε καθεστώς εργασιακού μεσαίωνα.
Επίσης, χωρίς κανέναν ηθικό ενδοιασμό ετοιμάζονται να νομιμοποιήσουν το άνοιγμα των καταστημάτων ΟΛΕΣ τις Κυριακές του χρόνου , ¨παίζοντας ¨το παιχνίδι των μεγάλων πολυεθνικών που θέλουν να ελέγξουν την αγορά, αλλά και να ανατρέψουν τις ελαστικές σχέσεις εργασίας και τη γενικευμένη εργασιακή ζούγκλα.
Αντί, λοιπόν, η Κυβέρνηση να στοχεύει την ανάπτυξη και την απασχόληση , τον εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Διοίκησης και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, συνεχίζει τον δρόμο της λιτότητας, της ύφεσης και της ανεργίας, που οδηγεί σε οικονομικό και κοινωνικό αδιέξοδο. Μια Κυβέρνηση που εξαντλεί τις προσπάθειές της δημιουργώντας εχθρούς, προκειμένου να ρίξει επικοινωνιακή στάχτη στα μάτια αυτών που θα υποστούν τα αντιλαϊκά και αντικοινωνικά μέτρα. Τελευταία, ένας τέτοιος ¨εχθρός¨ έγινε και το συνδικαλιστικό κίνημα το οποίο δυστυχώς δέχεται από την παρούσα Κυβέρνηση μια σφοδρή επίθεση η οποία είναι η συστηματικότερη από όλων των άλλων Κυβερνήσεων στα χρόνια των Μνημονίων, με τον Πρωθυπουργό της χώρας να παραπονιέται εντός κι εκτός της χώρας ότι δεν τυχαίνει την στήριξη των συνδικάτων!
Είναι παραπάνω από δεδομένο ότι το συνδικαλιστικό κίνημα στέκεται απέναντι από κάθε Κυβέρνηση που διαλύει την κοινωνία και καθιστά εργαζόμενους και συνταξιούχους επαίτες.Απέναντι σε αυτή την πολιτική, το συνδικαλιστικό κίνημα φυσικά και θα συνεχίσει να ΑΝΤΙΣΤΕΚΕΤΑΙ.
Να υπενθυμίσουμε για μια ακόμη φορά ότι η Κυβέρνηση είναι αυτή που αποδέχτηκε και ετοιμάζεται να εφαρμόσει νέα σκληρά και επώδυνα μέτρα.    Το συνδικαλιστικό κίνημα παρά την επίθεση λάσπης πάλεψε και παλεύει να αποκρούσει αυτές τις πολιτικές. Έχουμε τη δύναμη, είμαστε αποφασισμένοι να ανατρέψουμε τις παλιές και νέες μνημονιακέςπολιτικές και να μην αφήσουμενα μας ισοπεδώσουν με τις νέες αντιλαϊκές πολιτικές!
ΜΙΑ ΦΩΝΗ ΜΙΑ ΓΡΟΘΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΔΥΝΑΜΗ ΜΑΣ
ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ , ΔΙΑΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
ü    Σταθερή και πλήρη εργασία για όλους με ίσα δικαιώματα
ü    Ουσιαστικά και αποτελεσματικά μέτρα αντιμετώπισης της ανεργίας και ανακούφισης των ανέργων
ü    Διεκδικούμε, πολιτικές που θα δημιουργούν Ανάπτυξη και δε θα εντείνουν την ύφεση, εργασία με αξιοπρεπείς μισθούς και φυσικά αξιοπρεπείς συντάξεις για τος απόμαχους της εργασίας
ü    Στελέχωση  και ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών του ΣΕΠΕ και του ΕΦΚΑ, αναβάθμιση της επιχειρησιακής τους ικανότητας.
ü    Αποτελεσματική αντιμετώπιση της μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας και της εργοδοτικής αυθαιρεσίας
ü    Θωράκιση του δημόσιου χαρακτήρα των επιχειρήσεων παροχής αγαθών και υπηρεσιών κοινώς ωφέλειας και στρατηγικής σημασίας. ΟΧΙ στο ξεπούλημα που απαιτούν οι διεθνείς δανειστές
ü    Αποτροπή των πολιτικών ύφεσης , της αποβιομηχάνισης, των ιδιωτικοποιήσεων-εκποιήσεων του εθνικού πλούτου σε πανίσχυρους εγχώριους και διεθνείς ομίλους
ü    Μόνιμη και αποτελεσματική προστασία της πρώτης κατοικίας
ü    Πάταξη της ακρίβειας και των ΚΑΡΤΕΛ
ü    Μείωση των τιμών και όχι των μισθών και των συντάξεων
ü    Ενίσχυση της προστασίας από τις απολύσεις (ατομικές και ομαδικές)
ü     Δίκαιο φορολογικό σύστημα
ü    Δίκαιη μεταναστευτική πολιτική, αποτελεσματική και συνεκτική αντιμετώπιση των ζητημάτων μετανάστευσης, ασύλου και ιθαγένειας με σεβασμό στα δικαιώματα του ανθρώπου
ü    Επανασύσταση των φορέων εργατικής εστίας και κατοικίας που σήμερα είναι αναγκαία κάθε άλλο παρά ποτέ και έχουν πολλαπλασιαστικά οφέλη για τους αδύναμους συνανθρώπους μας.
ü    ΤΕΛΟΣ στη φτωχοποίηση, στον αυταρχισμό, στις πολιτικές βίαιης και αντιδημοκρατικής προσβολής των εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων.

Όχι άλλα βάρη στις πλάτες των εργαζομένων.
Καλούμε τον Περιφερειάρχη και τους Περιφερειακούς συμβούλους να υλοποιήσουν τις προεκλογικές τους δεσμεύσεις και να δημιουργήσουν το θεσμικό κενό στην περιφέρειά μας όπως μας υποσχέθηκαν.
Καλούμε τους Βουλευτές  της περιοχής μας να μην ψηφίσουν το πολυνομοσχέδιο (μνημόνιο 4) γιατί είναι σε αναντιστοιχία με ότι  προεκλογικά υποσχέθηκαν.
Σε περίπτωση που δεν ακούσουν τη φωνή της κοινωνίας και ψηφίσουν αυτά τα μέτρα, θα είναι ανεπιθύμητοι στον ίδιο τους τον τόπο.

Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, έχουμε μόνο μία επιλογή.
Να συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για να μπει οριστικό τέλος στις παλιές και νέες μνημονιακές πολιτικές που κατέστρεψαν κοινωνία και οικονομία.
Εγκρίνεται
Αν. Γεν. Γραμματέας

Μάρου Στυλιανός
_________________________________________________________________________________

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ ΑΠΕΡΓΙΑΣ 17 ΜΑΗ 2017
Τα μέτωπα και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε είναι πολλά και συνεχή και τα βάρη που ήδη σηκώνουμε στις πλάτες μας δυσβάσταχτα!
Μετά το 3ο Μνημόνιο, έρχεται νέο πακέτο σκληρών και βάρβαρων μέτρων για να καταστρέψουν ότι έχει απομείνει από τις κατακτήσεις των εργαζομένων. Μέτρα που θα πλήξουν περαιτέρω τα εργασιακά και τις συντάξεις ενώ θα μειωθούν επιπλέον το αφορολόγητο και τα κοινωνικά επιδόματα.
Απέναντι στη νέα λαίλαπα μέτρων που ετοιμάζεται να υλοποιήσει η Κυβέρνηση, ο αγώνας είναι  μονόδρομος.
Συνάδελφοι, συναδέλφισσες, αποδομείται το κοινωνικό κράτος, εργαζόμενοι και συνταξιούχοι βρισκόμαστε μπροστά σ’ ακόμα ένα οικονομικό και κοινωνικό αδιέξοδο, οδηγούμαστε στην εξαθλίωση. Και σαν να μην φτάνουν όλα αυτά έρχεται και η τελική εξόντωση των εργαζομένων που οι δανειστές και η Κυβέρνηση επιβάλλουν το άνοιγμα των καταστημάτων για τουλάχιστον 32 Κυριακές.
Συνάδελφοι, συναδέλφισσες, στις 17 Μαΐου κινητοποιείται η Ελλάδα απ’ άκρη σ’ άκρη. Εργαζόμενοι και άνεργοι, συνταξιούχοι, νέοι και νέες, μικρομεσαίοι αυτοαπασχολούμενοι και εμποροϋπάλληλοι, δικηγόροι και γιατροί, όλοι μαζί θα συνεχίσουμε τον ΑΓΩΝΑ για να δώσουμε μια δυναμική απάντηση στα νέα μέτρα που προωθούν Κυβέρνηση και Δανειστές.
Μπροστά στα γεγονότα αυτά ο ΑΓΩΝΑΣ δεν θα πάψει και θα συνεχίζουμε να ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ.
Η Συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κατέθεσε για ψήφιση στη βουλή το ¨σύμφωνο συμβίωσης της» με τους Δανειστές , με το κωδικό «4ο Μνημόνιο – Ολοκλήρωση εξόντωσης της Ελληνικής Κοινωνία;».
Ως «προίκα» του μνημονιακού «γάμου» της με τους δανειστές, η Κυβέρνηση συνομολόγησε και συναποδέχθηκε να ταράξει στα μέτρα και στη φορολογία τους Έλληνες εργαζόμενους  και συνταξιούχους και τον ήδη σκληρά δοκιμαζόμενο επαγγελματο/βιοτεχνικό και εμπορικό κόσμο! Δηλαδή το σύνολο της Ελληνικής κοινωνίας , στο όνομα της δήθεν εξόδου της Χώρας μας από την κρίση και την επιτροπεία!
Στα ψέματα ΑΥΤΆ  και στα βαριά μέτρα που ξαναφορτώνει στις πλάτες μας , ΑΝΤΙΔΡΟΥΜΕ
ΑΡΝΟΥΜΑΣΤΕ να είμαστε εμείς τα θύματα των ψεύτικων προεκλογικών υποσχέσεων,
ΑΡΝΟΥΜΑΣΤΕ να γίνουμε τα πειραματόζωα του διαπραγματετικού παζαριού.
ΑΡΝΟΥΜΑΣΤΕ να συναινέσουμε στην οικονομική και βιοτική καταδίκη μας και στην υποθήκευση του μέλλοντος των παιδιών μας
ΛΕΜΕ ΟΧΙ:
ü  Στις νέες μνημονιακές δεσμεύσεις που φέρνουν απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, νέα φοροεπιδρομή στα εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων.
ü  Στο άνοιγμα των καταστημάτων 32 Κυριακές το χρόνο, που το μόνο που θα επιφέρει είναι η εξόντωση εργαζομένων και μικρομεσαίων του κλάδου, περισσότερα λουκέτα, μεγαλύτερη ανεργία και μισθούς πείνας στις μεγάλες επιχειρήσεις και τις πολυεθνικές.
Γι αυτό και σήμερα  ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ μαζικά και συλλογικά, ΕΚΦΡΑΖΟΝΤΑΣ την ΚΟΙΝΗ μας ΟΡΓΗ κα στέλνοντας μήνυμα ΑΓΩΝΑ για τη μη εφαρμογή του 4ου  Μνημονίου τους.
Οι συνεχιζόμενες μειώσεις μισθών, η επέκταση της φτώχειας, των συνταξιούχων, των ανέργων, των μικρομεσαίων επαγγελματιών, , η ανεργία και ο ξενιτεμός των νέων, μπορεί να περιέχονται στους όρους του μνημονίου, δε μπορεί όμως και δε θα γίνουν από την πλευρά μας αποδεκτά..
ΔΙΑΔΗΛΩNΟΥΜΕ ΕΝΑΝΤΙΑ:
•          ΣΤΗΝ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ ΚΑΤΡΑΚΥΛΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΨΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
•          ΣΤΙΣ ΕΠΩΔΥΝΕΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΚΤΟΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΤΗΣ
•          ΣΤΟ ΝΕΟ ΣΦΟΔΡΟΤΕΡΟ ΜΠΑΡΑΖ ΦΟΡΟΜΠΗΧΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ
•          ΣΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΜΠΑΧΑΛΟ ΤΟΥ ΕΦΚΑ
•          ΣΤΙΣ ΑΚΡΑΙΑ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ , ΜΕ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ ΞΕΠΟΥΛΙΕΤΑΙ Η ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΦΤΩΧΟΠΟΙΕΙΤΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Όπλο» μας η ΕΝΟΤΗΤΑ και ο ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΜΑΣ ενάντια στον νέο μνημονιακό «οδοστρωτήρα» που ετοιμάζεται να σαρώσει τα πάντα.
ΣΤΟΧΟΣ μας η αντιμνημονιακή ανατροπή και η απένταξη της χώρας από το αβέβαιο.
Η Συγκυβέρνηση που εμπορεύτηκε την ΕΛΠΙΔΑ και ήλθε στην εξουσία ακουμπώνταςστους αγώνες των εργαζομένων και του μαζικού λαϊκού Κινήματος, αφού εφάρμοσεμε θρησκευτική ευλάβεια το Γ’ μνημόνιο που υπέγραψε, τώρα φέρνει το 4οΜνημόνιο, μετά από μια δήθεν σκληρή διαπραγμάτευση, απειλώντας μεισοπέδωση την Κοινωνία και ταυτόχρονα γκρεμίζοντας ότι έχει απομείνει, από τις κατακτήσεις του λαϊκού κινήματος.
Πρωτοτυπώντας μάλιστα, καταλήγει να υπογράφει ένα 4ο ΜΝΗΜΟΝΙΟ,παίρνοντας νέα μέτρα χωρίς νέα χρηματοδότηση!Χωρίς ντροπή, συμφώνησαν να περικόψουν τις κύριες συντάξεις έως 18% και όσοεπιπλέον χρειαστεί από τις επικουρικές, ενώ καταργούν τη διοικητική προέγκρισητου προέδρου του ΑΣΕ για τις ομαδικές απολύσεις. Για τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας δε (επέκταση + συρροή) επανανομοθετούν την ίδια διάταξητου άρθρου 37 του Ν.4024/2011.
Προχωρούν ακάθεκτοι στην πλήρη αποδόμηση του κοινωνικού κράτους, της Υγείας,της Παιδείας, της Κοινωνικής Ασφάλισης.
 Καθημερινά αποδομούνται οι εργασιακέςσχέσεις και η χώρα βυθίζεται σε καθεστώς εργασιακού μεσαίωνα.Αντί η Κυβέρνηση να προτάξει την ΑΝΑΠΤΥΞΗ και την ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ, τονΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟ της Δημόσιας Διοίκησης και την ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ της χώρας, συνεχίζει τον δρόμο της Λιτότητας, της Υφεσης και της Ανεργίας, που οδηγείσε οικονομικό και κοινωνικό αδιέξοδο.
Μια κυβέρνηση που κατασκευάζει ειδήσειςκαι εχθρούς, προκειμένου να υπηρετήσει την προσπάθειά της να βρει τοεπικοινωνιακό «περιτύλιγμα» για την εφαρμογή αντιλαϊκών και αντικοινωνικώνμέτρων!
Τελευταίος «εκ κατασκευής» εχθρός είναι το συνδικαλιστικό κίνημα που δενμπορεί – όπως δεν μπόρεσαν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις – να ελέγξει.ΟΜΩΣ, παρά τις κινητοποιήσεις και τη διαρκή αντιπαλότητά μας με τις πολιτικές καιτων προηγούμενων Κυβερνήσεων, δεν υπήρξε άλλη κυβέρνηση την εποχή τωνμνημονίων που συμπεριφέρθηκε στα συνδικάτα, όπως συμπεριφέρεται ηπαρούσα.
ΟΛΟΙ είδαν τον Πρωθυπουργό, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στοεξωτερικό να επιτίθεται με σφοδρότητα στα Ελληνικά Συνδικάτα, διότι δεν στάθηκαν στο πλευρό» της Κυβέρνησής του.Το συνδικαλιστικό κίνημα δεν πρόκειται να σταθεί στο πλευρό καμίας κυβέρνησηςπου διαλύει την κοινωνία και καθιστά εργαζόμενους και συνταξιούχους επαίτες. Στο πλευρό των Ελληνικών Συνδικάτων είναι και τα Ευρωπαϊκά Συνδικάτα, ταοποία έχουν καταδικάσει με συνεδριακές τους αποφάσεις τις αντιδημοκρατικέςεπιθέσεις της Κυβέρνησης στα Ελληνικά Συνδικάτα!Απέναντι σ’ αυτή τη πολιτική, το Συνδικαλιστικό Κίνημα θα συνεχίσει ναΑΝΤΙΣΤΕΚΕΤΑΙ.
Να υπενθυμίσουμε για ακόμη μια φορά ότι η κυβέρνηση είναι αυτή πουαποδέχτηκε και ετοιμάζεται να εφαρμόσει νέα σκληρά και επώδυνα μέτρα. Τοσυνδικαλιστικό κίνημα παρά την επίθεση λάσπης πάλεψε και παλεύει για νααποκρούσει αυτές τις πολιτικές. Τα ελληνικά συνδικάτα είναι αυτά που πραγματοποίησαν τα τελευταίαχρόνια 42 Απεργίες. Τα συνδικάτα είναι εκείνα που προσέφυγαν στα δικαστήρια και στα διεθνήόργανα κατά των μνημονίων διατηρώντας δυνατή την παρουσία και τησυλλογική φωνή των εργαζομένων στην Ελλάδα. Τα συνδικάτα προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας για το σύνολοτων μνημονιακών νόμων και δικαιώθηκαν για τη μονομερή προσφυγή στηδιαιτησία.  Τα συνδικάτα προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Ευρώπης (ΕπιτροπήΑνθρωπίνων Δικαιωμάτων) και δικαιώθηκαν ανάμεσα σε άλλα και για τονυποκατώτατο μισθό, για τους νέους κάτω των 24 ετών και εκκρεμεί η νέααπόφαση για τα μνημονιακά μέτρα, που παραβιάζουν τα ανθρώπιναδικαιώματα. Τα συνδικάτα προσέφυγαν από την πρώτη στιγμή το 2010, στη ΔιεθνήΟργάνωση Εργασίας, με σειρά αποφάσεων υπέρ των εργαζομένων, ενώκατατέθηκαν ήδη και νέες προσφυγές, με την παρουσία του ILO στηνΕλλάδα να οφείλεται σε αυτές τις προσφυγές.Έχουμε την δύναμη, είμαστε αποφασισμένοι να ανατρέψουμε τις παλιές και νέεςμνημονιακές πολιτικές και να μην αφήσουμε να μας ισοπεδώσουν με τις νέεςαντιλαϊκές πολιτικές. Τα συνδικάτα δεν είναι το «παλιό» και η «οπισθοδρόμηση»όπως ισχυρίζεται ο κύριος Πρωθυπουργός. Το ΠΑΛΙΟ και η ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ είναι ησημερινή κυβέρνηση, που εφαρμόζει ευλαβικά τα μνημόνια, εγκαταλείποντας ενμια νυκτί την αριστεροσύνη της εφαρμόζοντας ακραίες Νεοφιλελεύθερες πολιτικές.
ΜΙΑ ΦΩΝΗ , ΜΙΑ ΓΡΟΘΙΑ, Η ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ Η ΔΥΝΑΜΗ ΜΑΣ!

ΟΧΙ ΑΛΛΑ ΒΑΡΗ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας