Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 14 Ιουλίου 2017

Λιμάνι

Εξανίσταμαι. Aλλη μια φόρα τα δελτία των oκτώ, τα μέσα της διαπλοκής, η ακροδεξιά αντιπολίτευση, ο νεοφιλελευθερισμός και ο ιμπεριαλισμός (αυτοπροσώπως) ένωσαν τις δυνάμεις τους.
Οχι μόνο αποσιωπούν τις αποκαλύψεις που κατακλύζουν την Εξεταστική Επιτροπή για την Υγεία, αλλά έφτασαν να λογοκρίνουν τον Πρωθυπουργό.
Μάλιστα! Ετσι κανείς δεν έμαθε (ούτε καν ο Παπαδημούλης Βρυξελλών που ξημεροβραδιάζεται στο twitter!) ότι ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε στην Κοζάνη μια μείζονα απόφαση στην κατεύθυνση εξόδου από την κρίση: ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα φτιάξει (στην Κοζάνη) «λιμάνι ξηράς».
Η απόφαση θεωρείται τομή στη μεταπολιτευτική Ελλάδα.
Θυμάμαι ακόμη το 1974 όταν πετάγαμε νεράντζια στον Γαρουφαλιά και του ζητούσαμε «θάλασσα στα Τρίκαλα». Αλλά λιμάνι ούτε που είχε περάσει από το μυαλό μας.
Κι είναι γεγονός ότι λιμάνι στην Κοζάνη, έστω «λιμάνι ξηράς», κανένα από τα κόμματα που χρεοκόπησαν έκτοτε τη χώρα δεν σκέφτηκε να υποσχεθεί, ούτε να φτιάξει.
Εως τώρα γνωρίζαμε απλώς πως αν δεις καράβι στο βουνό, θα έχει συρθεί εκεί με γυναικεία πρωτοβουλία.
Η εξαγγελία του Πρωθυπουργού όμως δεν συνιστά τομή μόνο στην πορεία της χώρας. Ανοίγει αναπτυξιακούς δρόμους για ολόκληρη την υφήλιο.
Μερικά παραδείγματα.
Μετά το «λιμάνι ξηράς» στην Κοζάνη, η κυβέρνηση θα μπορούσε να φτιάξει ένα «δάσος θαλάσσης» στο Κρητικό Πέλαγος. Θα πλέεις για την Κρήτη ανάμεσα σε έλατα, καστανιές και πλατάνια, υπέροχο!
Αν όχι «δάσος θαλάσσης», τουλάχιστον «χιονοδρομικό κέντρο παραλίας». Ετσι η Μύκονος δεν θα είναι πλέον μόνο Μύκονος, αλλά και Κουρσεβέλ ταυτοχρόνως.
Πληροφορούμαι άλλωστε ότι το επιτελείο Θάνου - Καρανίκα επεξεργάζεται ήδη στο Μαξίμου ένα σχέδιο για «μπιτς μπαρ βουνού» με προφανείς εξαγωγικές προοπτικές, αλλά περιμένω να δω πριν κρίνω.  
Ολα αυτά δεν προκύπτουν τυχαία στο μυαλό των ανθρώπων που μας κυβερνούν. Οπως εξήγησε ο Πρωθυπουργός, μόνο όταν έχεις σχέδιο μπορείς να πετύχεις - εξού και οι αναρίθμητες επιτυχίες της κυβέρνησης.
Ξεκίνησαν μεθοδικά από την αντιπολίτευση. Τότε επινόησαν τον «αγωνιστή ξαπλαδόρο» και τον «αγανακτισμένο πλατείας».
Στην κυβέρνηση παρουσίασαν νέα ανθρωπολογικά είδη: τον «υπουργό ντετέκτιβ» και τον «εισαγγελέα Μαξίμου», αλλά κόλλησαν σε κάτι βοσκοτόπια για τον «καναλάρχη συριζαίο».
Τουλάχιστον άνοιξε ο δρόμος. Ηταν πλέον θέμα χρόνου να μορφοποιηθεί στο μυαλό τους το «λιμάνι ξηράς».
Τι χρειάζεται όμως ένα «λιμάνι ξηράς» και μάλιστα στην Κοζάνη;
Αυτονόητο. Θα το πουλήσουμε στον Ιβάν που είναι και της περιοχής.
«Μα δεν υπάρχει λιμάνι να του πουλήσουμε!» ίσως μου πείτε. Σωστά. Αλλά μήπως υπήρχε κανάλι να αγοράσει;
Γ. Πρετεντέρης-ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας