Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 11 Αυγούστου 2017

Εγκαινιάστηκε η έκθεση ζωγραφικής και καλλιτεχνίας από τοπικούς καλλιτέχνες στο ιστορικό Τραμπάντζειο Γυμνάσιο Σιάτιστας & Eγκαίνια Βοτανικής Συλλογής

Τα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής και καλλιτεχνίας τοπικών καλλιτεχνών πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη 10 Αυγούστου 2017 από τον Δήμαρχο Βοΐου Δημήτριο Λαμπρόπουλο στο ιστορικό Τραμπάντζειο Γυμνάσιο Σιάτιστας, παρουσία πλήθος κόσμου.
Η έκθεση θα λειτουργεί για το κοινό έως και την Παρασκευή 18 Αυγούστου, καθημερινά από τις 18:30 έως τις 23:00, ενώ για την ημέρα του Δεκαπενταύγουστου από τις 10:00π.μ. έως και τις 22:00. 






 
















 
















Εγκαινιάστηκε η Βοτανική Συλλογή Σιάτιστας
Με μεγάλη συμμετοχή κόσμου πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της Βοτανικής Συλλογής Σιάτιστας την Πέμπτη 10 Αυγούστου στο Τραμπάντζειο Γυμνάσιο Σιάτιστας που διοργάνωσε ο Δήμος Βοΐου σε συνεργασία με τον Ορειβατικό Σύλλογο Σιάτιστας «Ο Μπούρινος».
Το Βοτανικό Μουσείο, μοναδικό στην Ελλάδα, αρχικά εγκαινιάστηκε από τον Ορειβατικό Σύλλογο Σιάτιστας «Ο  ΜΠΟΥΡΙΝΟΣ»  στις 26/8/1989. Περιλάμβανε αποξηραμένα φυτά και φωτογραφίες φυτών από την κοιλάδα του Μεσιού Νερού καθώς και είδη πεταλούδων της περιοχής του Μπούρινου. Τον προσδιορισμό των φυτών και των λουλουδιών με την επιστημονική τους ονομασία πραγματοποίησαν αρχικά ο κ. Γεώργιος Σφήκας και οι Γερμανοί επιστήμονες βοτανολόγοι του Πανεπιστημίου του Βερολίνου Σαμπίν Ποτχόφ και Ντήτερ Χόνερ. Η συλλογή στεγαζόταν μέχρι το 1998 στο Ιστορικό Τραμπάντζειο Γυμνάσιο-Λύκειο Σιάτιστας. Βραβεύθηκε από το Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 1992 και το 2002, ενώ το 1994 εκδόθηκε το βιβλίο «Ο Μπούρινος, το πανέμορφο βουνό της Δυτικής Μακεδονίας».
Η παρούσα επανέκθεση της βοτανικής συλλογής περιλαμβάνει τη συντήρηση, αναγνώριση, επικαιροποίηση της ονοματολογίας και ταξινόμηση των 388 διατηρούμενων μέχρι σήμερα φυτικών δειγμάτων καθώς και τον εμπλουτισμό με 46 νέα, τα οποία εκτίθενται σε προθήκες. Στον χώρο αναρτήθηκαν πληροφορίες για τον Μπούρινο, τη γεωλογία, τη βλάστηση, την μοναδικότητα της χλωρίδας αλλά και την ανθρώπινη παρουσία, σε μια προσπάθεια να προαχθεί η γνώση και η μεγάλη σημασία της περιοχής για τη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος και την ανθρώπινη χρήση.






Το έργο με τίτλο «Μελέτη- δημιουργία έκθεσης από τη φύση της κοιλάδας του "Μεσιού Νερού" Μπουρίνου στο Τραμπάντζειο Γυμνάσιο Σιάτιστας» εντάχθηκε στο τεχνικό πρόγραμμα 2017 που αφορούσε την Δημοτική Κοινότητα  Σιάτιστας,  με  χρηματοδότηση  από ΣΑΤΑ 2016. Την εκτέλεση του έργου ανέλαβε η εταιρεία ΤΕΤΡΑΓΚΟΝ Α.Ε που εδρεύει Θεσσαλονίκη και ειδικεύεται σε τέτοιας φύσης έργα με συμβατική υποχρέωση  τις  Υπηρεσίες επιστημονικής επιμέλειας συλλογής φυτών – τεκμηρίωση και επιμέλεια τοποθέτησης εκθεμάτων καθώς και τη  Δημιουργία έκθεσης από τη φύση της κοιλάδας του "Μεσιού Νερού" του Μπουρίνου στο Τραμπάντζειο Γυμνάσιο Σιάτιστας.
Χαιρετισμός απηύθυναν ο Δήμαρχος Βοΐου Δημήτριος Λαμπρόπουλος, ο  γενικός γραμματέας του Ορειβατικού Συλλόγου  Σάκης Μπούρτσος, ο λαογράφος Γεώργιος Μπόντας και ο αρχιτέκτων μουσειολόγος της αναδόχου εταιρείας Ηρακλής Καλογερίδης. Στην τελετή των εγκαινίων παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ελευθέριος Τζιλίνης, ο Αντιδήμαρχος Λάζαρος Γκερεχτές, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Σιάτιστας Στέλιος Δίκος,  Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο ευεργέτης Κωνσταντίνος Παπανικολάου, εκπρόσωποι της αναδόχου εταιρείας, μέλη του Ορειβατικού Συλλόγου Σιάτιστας και πολύς κόσμος.
Ακολούθησε ξενάγηση στη συλλογή για όλο τον κόσμο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας