Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2017

Τι συνιστούν οι ειδικοί της Π.Ε. Κοζάνης για την επιδημία της ιλαράς (βίντεο)

της Βάσως Σάφη από τον ΠΡΩΙΝΟ ΛΟΓΟ
ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ, Ο ΙΑΤΡΙΚΟΣ , ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ, ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΙ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟΣ ΛΟΙΜΩΞΙΟΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟ
– Σε επαγρύπνηση το Υπουργείο Υγείας – Ενημερωτική καμπάνια τοπικά μέσω φυλλαδίων
Την προσοχή του κοινού για το θέμα του εμβολιασμού ενάντια στην Ιλαρά, ως συνέπεια και της έξαρσης της νόσου, που μάλιστα έχει λάβει επιδημικές διαστάσεις σε Ευρώπη και Ελλάδα, εφιστούν οι φορείς του Νομού Κοζάνης. Πιο συγκεκριμένα, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Κοζάνης και τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Κοζάνης εξέδωσαν ενημερωτικό φυλλάδιο καλώντας τον κόσμο να προστατεύσει τον εαυτό του και τους γύρω του, μέσω του εμβολιασμού.

Το εν λόγω φυλλάδιο, που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο από κοινού συνέντευξης τύπου των συναρμόδιων φορέων, το μεσημέρι της Πέμπτης στην Π.Ε. Κοζάνης, τονίζει πιο πρέπει και ποιοί όχι να εμβολιάζονται και τι θα πρέπει να προσέχει ο πληθυσμός.

3 κρούσματα ιλαράς σε παιδιά Ρομά
Ειδικότερα, όπως τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής συνοχής Ρούσης Αλεξανδρής, η ιλαρά έχει εκλάβει διαστάσεις επιδημίας στη χώρα. Σύμφωνα με στοιχεία του ΚΕΛΠΝΟ μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 196 κρούσματα στο 2017 (ενώ το 2016 δεν υπήρξε κανένα). ο ίδιος μίλησε για την ανάγκη επαγρύπνησης του κοινού, τονίζοντας την ανάγκη για σωστή ενημέρωσης για το θέμα, από το επιστημονικό προσωπικό της περιοχής. Σε ό,τι αφορά τη Δυτική Μακεδονία, παρουσιάστηκαν συνολικά 3 κρούσματα σε παιδάκια Ρομά μικρής ηλικίας, τα οποία νοσηλεύτηκαν στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης (και δήλωσαν ως τόπο μόνιμης κατοικίας την Κοζάνη), αλλά θεωρούνται ως κρούσματα σποραδικά. Μέχρι τώρα δεν έχουν υπάρξει άλλα κρούσματα στη βόρεια Ελλάδα.
Από την πλευρά του ο Χαράλαμπος Τσεβεκίδης πρόεδρος του ιατρικού συλλόγου Κοζάνης αφού καλωσόρισε τον νέο αντιπεριφερειάρχη στα καθήκοντά του, αναφέρθηκε στις ενέργειες που γίνονται από πλευράς επιστημονικών και μη φορέων με την έκδοση του αναλυτικού φυλλαδίου, για την ιλαρά και ποιος πρέπει να κάνει το εμβόλιο, λέγοντας ότι το εν λόγω έντυπο θα διανεμηθεί στα φαρμακεία του Νομού και όχι μόνο. Στόχος είναι η πρόληψη και η σωστή ενημέρωση του καινού για να μην υπάρχουν καταστάσεις με άδειασμα των ραφιών για τα εμβόλια ή να εμβολιάζονται αυτοί που δεν πρέπει, σημείωσε ο ίδιος.
Επαρκούν τα εμβόλια – Όχι πανικός
Στη μεγάλη αξία των εμβολίων αναφέρθηκε από την πλευρά της η πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Κοζάνης Ελισάβετ Δερβενιωτάκη , λέγοντας ότι το εμβόλιο της ιλαράς γίνεται ως «τριπλό» με την παρωτίτιδα και την ερυθρά και δεν τίθεται θέμα ασφάλειας για τον πληθυσμό. «Τα εμβόλια είναι ο ισχυρότερος μηχανισμός άμυνας ενάντια σε τέτοιες μεταδοτικές ασθένειες», τόνισε η ίδια. Το εμβόλιο της ιλαράς έχει 50 χρόνια κυκλοφορίας και με αυτό έχουν εμβολιαστεί εκατομμύρια παιδιά, ενώ έχουν γίνει πολλές ιατρικές μελέτες για αυτό, τόνισε η ίδια, επίσης. Επίσης ανέφερε ότι υπάρχει επάρκεια εμβολίων , ωστόσο η ζήτηση από πλευράς του πληθυσμού είναι αυξημένη και για αυτό εμφανίζονται παροδικές ελλείψεις.
Καλυμμένοι από την ιλαρά είναι ο πληθυσμός γεννημένος από το 1970 και πίσω, και μετά το 1991 που έχουν κάνει σωστά τα εμβόλιά τους. Η παιδίατρος Αθηνά Παγκαρλιώτα συνέστησε στους γονείς που δεν γνωρίζουν αν έχουν κάνει τις δύο δόσεις να ρωτήσουν τον παιδίατρο τους. Τα εμβόλια στα παιδιά γίνονται από 12-15 μηνών και από 4-6 ετών αλλά λόγω της επιδημίας, μπορεί και η δεύτερη δόση να είναι τρεις μήνες μετά την πρώτη δόση.
Ποιοί να εμβολιαστούν
Από την πλευρά του ο παθολόγος –  λοιμωξιολόγος Ιορδάνης Ρωμιόπουλος, επιστημονικός συνεργάτης της ομάδας λοιμώξεων του Ιπποκράτειου και συνεργάτης των Γιατρών του Κόσμου , μίλησε για το έντυπο εκδόθηκε, συνιστώντας στον κόσμο να είναι ψύχραιμος μιας και η ιλαρά είναι μια ίωση που κάνει επιδημίες κάθε 3-5 χρόνια. Πριν από 10 χρόνια σημειώθηκε η μεγαλύτερη επιδημία. Σήμερα δεν υπάρχουν κρούσματα στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ τα πρώτα κρούσματα ήταν παιδιά ρουμάνων και βουλγάρων και παιδιά Ρομά. Σημείωσε πως το εμβόλιο είναι από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις της ιατρικής κοινότητας και τόνισε πως απαιτούνται δύο δόσεις , ώστε να καλύπτονται σχεδόν όλοι. Αν κάποιος δεν γνωρίζει αν έκανε κάποια δόση, να κάνει έναν έλεγχο για τα αντισώματα, ή να εμβολιαστεί κατευθείαν με δύο δόσεις μιας και δεν θα έχει καμία παρενέργεια. Η εν λόγω νόσος προσβάλει περισσότερο ανοσοκατεσταλμένους, πολύ μικρά παιδιά, εγκυμονούσες, κατηγορίες όπου αντενδείκνυνται τα εμβόλια.
Ο ίδιος ρωτήθηκε για τον μύθο που συνδέει τα εμβόλια με τον αυτισμό, λέγοντας πως επρόκειτο για μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 1998 στην Αγγλία, μετά από έρευνα σε πολύ μικρό αριθμό ασθενών, 12 άτομα και μάλιστα ο ίδιος είχε υποκινηθεί από δικηγόρους για να βγάλουν χρήματα από φαρμακευτικές εταιρείες. «Δεν υπάρχει καμία αιτιολογική συσχέτιση με τον αυτισμό, είναι μια θεωρία που δεν ισχύει», τόνισε ο ίδιος. Επίσης, αναφέρθηκε στο αντι – εμβολιαστικό κίνημα λέγοντας ότι  το μόνο που προκαλούν είναι πανικό, αναστάτωση και σύγχυση στον κόσμο.
Αν κάποιος πιστεύει ότι έχει εκτεθεί στον ιό μπορεί να εμβολιαστεί, με υψηλά ποσοστά μη εκδήλωσης της νόσου, μέσα στις πρώτες 72 ώρες από την έκθεση.
Στη συνέντευξη παραβρέθηκαν επίσης η διευθύντρια δημόσιας υγείας στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας Ιωάννα Βασιλειάδου, καθώς και ο διευθυντής υγείας του κέντρου υγείας Σερβίων Λάζαρος Πάσχος ο οποίος εθελοντικά προχώρησε σε έναν έλεγχο για το πόσα παιδιά στην περιοχή του Βοΐου είναι εμβολιασμένα (επαφές στα σχολεία και έλεγχος των βιβλιαρίων υγείας, όπου εντοπίστηκαν 2 παιδιά μη εμβολιασμένα και 70 στα οποία εκκρεμεί η δεύτερη δόση). Ο έλεγχος συνεχίζεται στα σχολεία της περιοχής του κέντρου υγείας Σερβίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας