Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2017

Η 105η Επέτειος από τη μάχη των Στενών του Σαρανταπόρου και την απελευθέρωση των Σερβίων στις 10 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1912 (βίντεο-φωτογραφίες)

από το cerviwnfrouros.blogspot.com
Με ιδιαίτερη συγκίνηση και χαρούμενα  πρόσωπα  γιορτάσαμε  σήμερα 10 Οκτωβρίου 2017 ,  το μέγιστο γεγονός των Σερβίων , την απελευθέρωση της πόλης μας από τον τούρκικο ζυγό μετά από 486 χρόνια σκλαβιάς (1426-1912). Η απελευθέρωση ήταν αποτέλεσμα της σκληρής και πολυαίμακτης μάχης του Στενού της Πόρτας Σερβίων. Ο θρίαμβος του ελληνικού στρατού διαχύθηκε γρήγορα μέσα στην πόλη , ώστε στρατιώτες και Σερβιώτες το μεσημέρι της 10ης Οκτωβρίου 1912 , αγκαλιασμένοι να αναφωνήσουν : ελευθερία. Το γιόρτασαν όπως έπρεπε και κατόπιν κήδεψαν τους 117 Εθνομάρτυρες που ύπουλα και απάνθρωπα σκότωσαν και διαμέλισαν οι Τούρκοι στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.















    Η μνήμη όλων αυτών των συγκλονιστικών γεγονότων , ευτυχώς για τους Σερβιώτες , δεν έγινε ανάμνηση και με θέρμη κάθε χρόνο περιμένουν αυτή τη μέρα. Έτσι και φέτος. Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν στο Μνημείο Πεσόντων στην περιοχή Προσηλίου - Πόρτας Σερβίων , με την έπαρση της σημαίας από άγημα του στρατού. Ακολούθησε ο όρθρος , η θεία λειτουργία στον ιερό ναό Ευλαμπίου και Ευλαμπίας , χοροστατούντος του μητροπολίτου Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλου και παρουσία των αρχών , η επίσημη δοξολογία , η επιμνημόσυνη δέηση , η κατάθεση στεφάνων ,η ενός λεπτού σιγή και ο Εθνικός Ύμνος.
    Τον πανηγυρικό λόγο της ημέρας εκφώνησε ο καθηγητής του ΕΠΑΛ Σερβίων κ. Απόστολος Νασίκας. Ακολουθώντας το τελετουργικό της ημέρας μεταφέρθηκε στη πόλη με την μαθητική παρέλαση. Θαυμάσαμε τα νιάτα υπό τους ήχους της μουσικής μπάντας Σερβίων και τέλος ανηφορίσαμε στην κεντρική πλατεία για τους καθιερωμένους παραδοσιακούς χορούς απ’ τα τμήματα του Μ.Ο.Σ. ‘‘ Τα Κάστρα ’’. Παρακολουθήστε το βίντεο της ημέρας.    

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Χρόνια Πολλά στους απανταχού Σερβιώτες

Ανώνυμος είπε...

αρνητικο το οτι ο δεσποτας δεν τιμησε με την παρουσια του την παρελαση των μαθητων κριμα

Το Προφίλ μας