Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2017

Εμπαιγμός της μεσαίας τάξης από τους υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ

Την ...παράσταση ολοκλήρωσε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, η οποία κατέβασε τον πήχυ των «μεσαίων» στα 7.500 ευρώ!
Όλο και πιο χαμηλά κατεβάζει η κυβέρνηση τον πήχη για το ποιοι συνιστούν τη μεσαία τάξη στην Ελλάδα του 2017.
Ο «πόλεμος» που έχει εξαπολύσει το οικονομικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ στο εισόδημα, την κινητή και ακίνητη περιουσία των μεσαίων στρωμάτων αναδεικνύεται ανάγλυφα στην επικαιρότητα το τελευταίο διάστημα, μέσα από τις κυνικές παραδοχές των ίδιων των υπουργών.
Την αρχή έκανε πρόσφατα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, ο οποίος παραδέχτηκε ανοιχτά ότι η υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης ήταν συνειδητή επιλογή με πρόσχημα την στήριξη των ακόμη ασθενέστερων.

Στη συνέχεια τη σκυτάλη πήρε ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος προσδιόρισε το εισόδημα των μεσαίων στα 12.000 - 18.000 ευρώ το χρόνο για μια τετραμελή οικογένεια, δηλαδή περίπου 1.000 ευρώ το μήνα!
Την ...παράσταση ολοκλήρωσε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, η οποία κατέβασε τον πήχυ των «μεσαίων» στα 7.500 ευρώ το χρόνο  (!), δηλαδή στα 535 ευρώ το μήνα για έναν εργαζόμενο στον ιδιωτικό τομέα.
Φωτίου: Μεσαία τάξη όσοι βγάζουν 7.500 ευρώ τον χρόνο!
«Όλοι έχουν φορολογηθεί αναλόγως» δήλωσε την Πέμπτη στον ΣΚΑΪ η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Θεανώ Φωτίου, ερωτηθείσα για την υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης.
Η κ. Φωτίου έβαλε χαμηλά τον πήχη για τα εισοδήματα της μεσαίας τάξης, λέγοντας ότι η ΕΛΣΤΑΤ το 2009 έκανε λόγο για ατομικό ανώτατο εισόδημα στα 11.500 με 16.000 ευρώ ετησίως, ενώ το 2015, οπότε ανέλαβε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ την εξουσία, το εισόδημα είχε φτάσει στα 7.500 ευρώ ετησίως. 
Η κ. Φωτίου αντέκρουσε τα περί φτωχοποίησης της μεσαίας βάσει των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ και υπογράμμισε ότι το ανώτατο κοινωνικό εισόδημα είναι αυτό που αποτυπώνει η ΕΛΣΤΑΤ. «Κοινωνικό κράτος δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς φορολογία» σημείωσε η υπουργός.
Τσακαλώτος: Μεσαία τάξη η 4μελής οικογένεια με εισόδημα 12.000 - 18.000 ευρώ
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος από το βήμα της Βουλής ανέφερε πριν από μερικές ημέρες ότι το φετινό μέρισμα εκτός από τους πολύ φτωχούς θα αφορά κι ένα κομμάτι της μεσαίας τάξης «την οποία έχουμε ζορίσει» όπως είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Τσακαλώτος, αναφερόμενος στα εισοδηματικά και οικογενειακά κριτήρια για το κοινωνικό μέρισμα, είπε ότι ξεκινούν από 3.000 ευρώ για μονοπρόσωπες οικογένειες και φθάνουν έως 18.000 για οικογένειες με δύο τέκνα, και πρόσθεσε «Θεωρώ ότι δεν είναι μόνο μέρισμα για τους φτωχότερους των φτωχών. Πιάνει ένα μεγάλο κομμάτι της μεσαίας τάξης, γιατί εισόδημα 12.000 έως 18.000 ευρώ δεν είναι στα κατώτερα στρώματα».
Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι και ο κος Τσακαλώτος στην κοινοβουλευτική επιτροπή για τον προϋπολογισμό του 2018 παραδέχθηκε πως δεν είναι δίκαιος, ωστόσο όπως είπε δεν υπάρχει άλλη επιλογή.
«Είναι ένας προϋπολογισμός- συνέχισε- που αυξάνει τη δικαιοσύνη όσο μπορεί και ανοίγει τον δρόμο για έξοδο από τα μνημόνια».
Επιχειρώντας δε να καταστήσει σαφές ότι δεν υπάρχει άλλος «δρόμος» παρά η κατά γράμμα τήρηση της υφιστάμενης δημοσιονομικής πολιτικής, υπογράμμισε «θα μπορούσαμε επειδή είναι άδικος να τον καταψηφίσουμε και να πάμε σε εκλογές. Δεν το επιλέξαμε. Επιλέξαμε να παλέψουμε μέσα σε αυτούς τους συσχετισμούς».
Χουλιαράκης: Συνειδητή επιλογή η υπερφορολόγηση
Μιλώντας προ ημερών στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής για το προσχέδιο προϋπολογισμού του 2018, ο κ. Χουλιαράκης είπε ότι η φορολογική επιβάρυνση είναι μεγάλη για κρίσιμες κατηγορίες της κοινωνίας, για τη μεσαία τάξη, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους έντιμους και συνεπείς φορολογουμένους.
«Είναι μια συνειδητή επιλογή, που μεταβατικά πήρε η κυβέρνηση», είπε, «ώστε να καταφέρει να ενισχύσει οικονομικά τα πιο αδύναμα, τα πιο ευάλωτα στρώματα της κοινωνίας, οικογένειες με δύο ανέργους και παιδιά και οικογένειες με εισοδήματα κάτω των 4.800 ευρώ τον χρόνο.
Η υπερφορολόγηση μείωσε πάνω από 50% τα μεσαία εισοδήματα
Μειώσεις έως και πάνω από 50% υπέστη το διαθέσιμο εισόδημα των μεσαίας τάξης εξαιτίας της υπερφορολόγησης των τελευταίων χρόνων.
Σύμφωνα με την «Καθημερινή», το μεγαλύτερο χτύπημα υπέστησαν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι από το 2009 έχουν δεχθεί μία άνευ προηγουμένου επιδρομή από την εφορία και προσφάτως από τα ασφαλιστικά ταμεία, με αποτέλεσμα το εισόδημά τους να «εξαφανίζεται» σταδιακά. Οι υψηλοί φόροι, οι φόροι των ακινήτων, η διαρκώς αυξανόμενη εισφορά αλληλεγγύης είναι οι κύριοι λόγοι που ανάγκασαν το 2016 τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολουμένους να βρουν εναλλακτικούς τρόπους πληρωμής για να μπορέσουν να επιβιώσουν.
Μάλιστα, οι ανωτέρω επαγγελματίες δήλωσαν χαμηλότερα εισοδήματα κατά 20% το προηγούμενο έτος. Τα στοιχεία που επεξεργάστηκε η «Καθημερινή» δείχνουν το μέγεθος της υπερφορολόγησης όχι μόνο για τους ελεύθερους επαγγελματίες αλλά και τους μισθωτούς.
Οπως προκύπτει από τα στοιχεία, ένας ελεύθερος επαγγελματίας με εισοδήματα το 2009 ύψους 50.000 (ο οποίο διαθέτει διαμέρισμα και ένα αυτοκίνητο) κατέβαλε στην εφορία και το ασφαλιστικό του ταμείο το ποσό των 16.333 ευρώ. Στα χέρια του έμεναν περίπου 33.667 ευρώ.
Πέντε χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα το 2014 το ποσό μειώθηκε στις 29.323 ευρώ, μειωμένο κατά 4.344 ευρώ. Σήμερα και εφόσον το εισόδημά του παραμένει στα ίδια επίπεδα, η εικόνα έχει αντιστραφεί. Δηλαδή αυτά που έμειναν πλέον είναι φόροι και αυτά που πλήρωνε αποτελούν πλέον το διαθέσιμo εισόδημά του. Συγκεκριμένα, οι φόροι έχουν εκτιναχθεί στις 32.151 ευρώ και το εισόδημα που απομένει έχει περιοριστεί στις 17.849 ευρώ. Φόροι και εισφορές σε σχέση με το μακρινό 2009 έχουν αυξηθεί κατά 96,8%, ενώ σε σχέση με το 2014 οι φόροι αυξήθηκαν κατά 55,5%. Και βέβαια, το ποσό που απομένει δεν έχει σε καμία περίπτωση την αγοραστική δύναμη του 2009, καθώς έχουν αυξηθεί οι έμμεσοι φόροι σχεδόν σε όλες τις κατηγορίες (ΦΠΑ και ειδικοί φόροι κατανάλωσης).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας