Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2017

Προβλήματα από την ανάπλαση στα Σέρβια

Του Νίκου Λαζαριώτη*
Να συγχαρώ για την παρέμβαση την πρόεδρο του Μορφωτικού Ομίλου Σερβίων «Τα Κάστρα» κ. Χρυσάνθη Καραγιαννίδου γιατί, επί τέλους, ένας εκπρόσωπος συλλογικού φορέα κάτοικος των Σερβίων αποφάσισε να μιλήσει.
Συμφωνώ με τις επισημάνσεις για το πρόβλημα που υπάρχει με την πρόσβαση τουριστικών λεωφορείων στο χώρο του κάστρου. Επειδή οι κάτοικοι των Σερβίων  δεν είναι σωστά ενημερωμένοι η είναι παραπληροφορημένοι και επειδή  κατ’ επανάληψη και εντελώς ξεκάρφωτα από πολλούς, λίγο πολύ γνωστούς, πάντα ανώνυμους, «καλοθελητές» του διαδικτύου αναφέρεται το όνομά μου πρέπει να καταθέσω και την δική μου άποψη.
Την άποψη μου ότι κάτι πρέπει να αλλάξει στα Σέρβια την κατέθεσα και γραπτά και προφορικά εδώ και πολλά χρόνια. Φυσικά και έπρεπε να γίνει ανάπλαση. Το ζήτημα γιατί έτσι και όχι αλλιώς χωράει πολύ συζήτηση. Ο καθένας έχει την άποψή του αλλά με χίλιες απόψεις έργο δεν γίνεται. Ειδικότερα για την ανάπλαση στα Σέρβια  έχουμε και λέμε :
Τα σχέδια και οι μελέτες ξεκίνησαν επί δημαρχίας κ. Κοκολιού πριν το 2010. Τότε δόθηκαν από την δημοτική αρχή στους μελετητές οι κατευθύνσεις για το πώς πρέπει να κινηθεί η μελέτη. Είναι αυτονόητο ότι με άλλη δημοτική αρχή θα υπήρχαν άλλες επιλογές ,καλύτερες ή χειρότερες δεν έχει σημασία, αλλά σίγουρα θα υπήρχαν διαφορετικές απόψεις. Εγώ είχα διαφορετική άποψη όπως και πολλοί άλλοι κάτοικοι αλλά κάποιοι άλλοι αποφάσισαν το ζήτημα αυτό έκλεισε.
Φυσικά και υπήρχε κυκλοφοριακή μελέτη και λεπτομερής τοπογραφική αποτύπωση που τα έλαβε υπόψη η αρχιτεκτονική μελέτη της ανάπλασης. Η μελέτη προέβλεπε ότι η πρόσβαση λεωφορείων (άνοδος) προς τον χώρο του κάστρου θα γίνονταν είτε από την οδό Αγίου Γεωργίου είτε από την οδό Αγίας Κυριακής ΟΧΙ ΑΠΟ ΤΗΝ 117 ΕΘΝΟΜΑΡΤΥΡΩΝ και η κάθοδος από την Κ Κάρπου. Υποτίθεται ότι θα υπήρχαν σχετικές σημάνσεις από τον δρόμο Κοζάνη – Λάρισα και σε όλη τη διαδρομή για να κατευθύνουν τα λεωφορεία. Η πρόταση αυτή έγινε δεκτή από την τότε δημοτική αρχή.
Επειδή στο δήμο όπως και στο κράτος  πρέπει να υπάρχει συνέχεια η μελέτη αυτή επί δημαρχίας κ. Κωνσταντόπουλου (2010-2014) ολοκληρώθηκε πληρώθηκε και έγιναν όλες οι ενέργειες για να ενταχθεί σε πρόγραμμα να χρηματοδοτηθεί και να δημοπρατηθεί το έργο. Δεν υπήρχε χρονικό περιθώριο να απορριφτεί αυτή η  μελέτη και να γίνει νέα με διαφορετικό σχεδιασμό.  
Η μόνη αλλαγή που υπήρχε περιθώριο να γίνει ήταν να προστεθεί  η υπογειοποίηση του δικτύου της ΔΕΗ (έργο 900.000 €) σε όλη την ανάπλαση που δεν προβλέπονταν στην αρχική μελέτη. Επομένως έχω προσωπική ευθύνη, σαν αντιδήμαρχος 2010-2014, για την υπογειοποίηση του δικτύου της ΔΕΗ για την οποία  εκτιμώ πως στο σύνολο της  η προηγούμενη δημοτική αρχή και εγώ προσωπικά αισθανόμαστε περήφανοι. Όσες αλλαγές και τροποποιήσεις γίνουν στην ανάπλαση το υπόγειο δίκτυο δεν ενοχλεί κανένα και δεν θα αλλάξει. Μπορεί κάποιος να φανταστεί την ανάπλαση πως θα ήταν με όλες τις κολώνες και τα σύρματα της ΔΕΗ ;
Για την ιστορία να αναφέρω ότι σαν δημοτική αρχή δώσαμε προτεραιότητα στην  πρόσβαση από την οδό Αγίας Κυριακής. Επικοινωνήσαμε με την κ. Κασνάκη Πόπη που είναι ιδιοκτήτρια του πατρικού της και μας έδωσε γραπτή συγκατάθεση να κατεδαφίσει ο δήμος το παλιό οίκημα χωρίς ιδιαίτερο αντάλλαγμα. Προσωπικά επικοινώνησα με τον συμπολίτη μας Χρήστο Γιαγκούλα που είναι ιδιοκτήτης του γωνιακού οικοπέδου (Αγίας Κυριακής και Ξενοφώντος Λογοθέτη) ο οποίος, προς τιμή του, δήλωσε ότι παραχωρεί το μέρος του οικοπέδου που ρυμοτομείται για να ανοίξει η στροφή με μόνο αντάλλαγμα την οριοθέτηση του οικοπέδου με ένα μικρό τσιμεντένιο τοιχίο. Με αυτές τις παρεμβάσεις ο δρόμος στο συγκεκριμένο σημείο θα είχε ορατότητα και καλή γωνία και θα περνούσαν άνετα λεωφορεία. Οι εκλογές μας πρόλαβαν και οι δημότες αποφάσισαν διαφορετικά. Από την πρώτη στιγμή αυτά τα έθεσα υπόψη της νέας Δημοτικής Αρχής και φυσικά δεν έκανε κανείς τον κόπο να ασχοληθεί.  
Για συμπληρωματική πρόσβαση, κατέθεσα πρόταση στο δημοτικό συμβούλιο να ανατεθεί από τον δήμο μελέτη για διάνοιξη δρόμου προς το Κάστρο από το δρόμο προς Καστανιά στο σημείο που βρίσκεται ο σεισμογράφος της ΔΕΗ. Με το δρόμο αυτό θα υπάρχει πρόσβαση στην κορυφή του λόφου του κάστρου και οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα ξενάγησης από την κορυφή του κάστρου και να κατηφορίζουν μέχρι τα Σέρβια διασχίζοντας όλο το χώρο. Ποιος όμως να ασχοληθεί ; 
Τα έργο ουσιαστικά κατασκευάστηκε στην διάρκεια της θητείας της σημερινής Δημοτικής Αρχής. Δηλαδή το έργο άρχισε σχεδιαστικά και ολοκληρώθηκε  κατασκευαστικά μέσα σε τρείς δημοτικές θητείες.
Ένα μεγάλο έργο όπως αυτό της ανάπλασης είναι λογικό να εμφανίσει προβλήματα. Αυτά όμως εύκολα αντιμετωπίζονται αρκεί  κάποιος να ασχοληθεί. Εδώ ερχόμαστε στην καρδιά του προβλήματος. Η αγαπητή πρόεδρος του ΜΟΣ  καλοπροαίρετα κάνει έκκληση  ΠΡΟΣ ΚΑΘΕ ΑΡΜΟΔΙΟ ΚΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟ’ δηλαδή τρέχα γύρευε. Γιατί ; Για τον απλό λόγο ότι δεν υπάρχει ούτε αρμόδιος ούτε υπεύθυνος. Μετά την τυπική και ουσιαστική διάλυση του συνδυασμού ¨ΔΥΝΑΜΗ ΕΥΘΥΝΗΣ¨ που κέρδισε τις δημοτικές εκλογές το 2014 μόνο τυπικά και για γραφειοκρατικές ανάγκες υπάρχει Δημοτική Αρχή. 
Με μια απλή παρουσία στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου ο κάθε δημότης μπορεί να  αντιληφθεί σε ποιά τραγική κατάσταση και διάλυση, από κάθε άποψη, βρίσκεται ο δήμος Σερβίων - Βελεβεντού. Προσωπικά παραμένω μέλος του δημοτικού συμβουλίου μόνο και μόνο επειδή το απαιτούν φίλοι που με στήριξαν στις εκλογές. Επομένως και δυστυχώς, σιγή ασυρμάτου από την σημερινή εκλεγμένη  Δημοτική Αρχή μέχρι τις δημοτικές εκλογές του 2019. Εκτός και αν γίνει τα θαύμα και γίνουν πράξη οι προεκλογικές υποσχέσεις ότι θα έρθουν τόσες επενδύσεις που θα λυθεί το πρόβλημα της ανεργίας σε έξι μήνες και θα μας επισκέπτονται  εκατομμύρια τουρίστες.
Αυτά τα λίγα και ξεκάθαρα για να γίνει γνωστή η αλήθεια και να μπορούμε να συνεννοούμαστε. Όποιος θέλει να συνεχίζει αόριστα να συκοφαντεί και να βρίζει δικαίωμα του. Έκαστος εφ' ω ετάχθη.
Εξ άλλου όπως είπε και ένας απόμαχος δάσκαλος  «ΟΥΔΕΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΣΟΥ ΜΕΝΕΙ ΑΤΙΜΩΡΗΤΟΣ». Ας είναι και έτσι.

Σέρβια 22/11/2017

ΛΑΖΑΡΙΩΤΗΣ ΝΙΚΟΣ 
Δημοτικός Σύμβουλος
Δήμου  Σερβίων -Βελβεντού

14 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Βρε Νίκο ο Τέτος θέλει να αναλάβει να τα διορθώσει και να μας σώσει αλλά δε θέλει ο Κοσματόπουλος. Κάτι φοβάται; Τι να κάντς τώρα; να κατς να μαλώσ;

Ανώνυμος είπε...

Κύριε Λαζαριώτη το ότι βάλατε τους πολίτες σε περιττά έξοδα αυτό το παραβλέπετε? Το ότι καταστρέψατε τον ιστορικό πλάτανο στην κεντρική πλατεία και αυτό το παραβλέπετε? Άραγε σας συνδέει τίποτα με τον τόπο σας? το ότι τα εργοστάσια μαρμάρων του Τρανοβάλτου δώσανε προσφορά τα κράσπεδα να είναι μαρμάρινα και μάλιστα η προσφορά ήταν πολύ φτηνότερη από τα τσιμεντένια πάλι δεν σα λέει τίποτα? Και εν τι αύτη περιπτώσει γιατί έπρεπε να γίνει ανάπλαση όπως την θέλετε εσείς? Δηλαδή μη λειτουργική για τους πολίτες. Ο αρχιτέκτονας της ΑΝΚΟ το μόνο που έκανε ήταν COPY PASTE το σχέδιο της ανάπλασης από τον Νυμφαίο και από άλλες γραφικές περιοχές που δεν παρουσιάζουνε εσωτερικά εμπορικότητα αλλά περισσότερο γραφικότητα. Τα Σέρβια από προπολεμική εποχή είχανε εσωτερικά εμπορικότητα και αυτή διαλύσατε με τις αλχημείες σας γιατί? Σας πόνεσε μήπως? Το γεγονός ότι το έργο προτού καν παραδοθεί έχει διαλύσει από τα χαμηλής ποιότητας υλικά τα οποία υπερκοστολογήθηκαν για να γεμίσουνε κάποιες τσέπες πάλι δεν σας λέει τίποτα? Το ότι το έργο δεν το υπογράφει συγκοινωνιολόγος αλλά ο αρχιτέκτονας της ΑΝΚΟ από το Google Earth και Street Map έκανε τους υπολογισμούς και βλέπετε όλη η επάνω πόλη καταλήγει σε μια απότομη κατηφόρα κάτω από τον Άγιο Δημήτριο το βλέπετε σωστό. Αν νομίζετε πως η πόλη θα μπει μελλοντικά στο τριπάκι των αναπλάσεων ξήλωνε και ράβε γιατί τυχαία προέκυψε ένα χρηματικό πακέτο είστε γελασμένος. Δώσατε εξετάσεις και αποτύχατε. Και ο κόσμος θα μάθει σύντομα για την επίβλεψη τον έργων τόσο της ανάπλασης όσο και του κτηρίου Ράπτη που άλλα σχεδιάζατε και στο τέλος άλλα σας κάθισαν γιατί βλέπετε ο Τρελός Δήμαρχος μόνο τρελός δεν είναι. Συνεχίζετε ….

Ανώνυμος είπε...

Κυρία Χρυσάνθη θα θέλαμε να σας βλέπαμε να επεμβαίνατε και όταν ο κύριος Λαζαριώτης έκοβε τον Ιστορικό Πλάτανο στην Κεντρική πλατεία αλλά και όταν ο Κύριος Κωνσταντόπουλος δεν γνώριζε ότι η ΛΑΡΚΟ κατασκεύαζε παράνομα το Φράγμα στην περιοχή Δέση μέσα σε Βυζαντινή – Αρχαιολογική ζώνη. Λυπάμαι που και οι δύο σας με τις δημοσιεύσεις σας υποτιμάτε την νοημοσύνη των πωλητών. Ας τελειώσει εδώ ο εμπαιγμός και ας αναλογιστεί ο καθένας τις ευθύνες του.

Ανώνυμος είπε...

Κε Λαζαριώτη 4 ερωτήσεις:
1.Ποιά ηταν η αποψή σου οταν ξεκίνησαν τα σχέδια και η μελέτη για την ανάπλαση;
2.Ησουν απ'αυτούς που υποστήριζαν οτι το Πνευματικό κέντρο επρεπε να γίνει στον χώρο που έγινε;
3.Με Δήμαρχο τον Κωνσταντόπουλο σήμερα θάσουν ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος;
4.Στις επόμενες Δημοτικές εκλογές θα είσαι υποψήφιος Δήμαρχος;
Αν θέλεις απαντάς,αν θέλεις δεν απαντάς εσύ αποφασίζεις,εμείς κρίνουμε.

Ανώνυμος είπε...

900,000 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΓΕΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΛΩΔΙΩΝ ΤΗΣ ΔΕΗ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ΛΑΖΑΡΙΩΤΗ ΕΙΣΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΣ?.Η ΜΕΛΕΤΗ ΕΓΙΝΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΑΝΚΟ ΚΑΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΘΑ ΑΣΧΟΛΗΘΗΚΕΣ ΚΑΙ ΣΥ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΣΕΡΒΙΩΤΕΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΠΟΥ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΝΚΟ.ΔΕΝ ΤΑ ΕΙΔΑΤΕ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΤΕ?

Ανώνυμος είπε...

Η πιο ωραία αισθητική παρέμβαση ήταν που πρόσφατα άλλαξαν τις καμένες λάμπες και έβαλαν διαφορετικού χρώματος από τις άλλες. Τσίρκο!

Ανώνυμος είπε...

Δεκτά όλα όσα γράφετε και κυρίως για την άνοδο από την Αγ. Κυριακής που είναι το πιο σημαντικό, αλλά αν θυμάμαι καλά τα έργα της ανάπλασης είχαν ήδη ξεκινήσει το καλοκαίρι του 2014, δηλαδή όσο ήσασταν ακόμη στην παράταξη που είχε τη δημαρχία, που σημαίνει ότι θα έπρεπε να έχουν γίνουν οι ρυμοτομήσεις, οι τακτοποιήσεις κτλ και φυσικά η πληροφόρηση/ανακατεύθυνση των οχημάτων με τη σχετική σήμανση.

Ανώνυμος είπε...

ai-vres σταματα την λογοκρισία και δημοσίευσε το σχόλιο μου, γιατί προστατεύεις τον κ Λαζαριώτη? απο αλήθιες που πονάνε?

Ανώνυμος είπε...

ΜΕ ΤΟΣΑ ΣΑΙΝΙΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΣΤΑ ΣΕΡΒΙΑ ΔΕΝ ΑΝΗΣΥΧΩ Ο ΤΟΠΟΣ ΘΑ ΠΑΕΙ ΜΠΡΟΣΤΑ. ΑΠΟΡΩ ΟΜΩς ΤΟΣΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΚΑΙ ΠΟΛΕΟΔΟΜΟΙ ΠΟΥ ΚΡΥΒΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΜΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥΣ ; ΑΜΦΙΒΑΛΛΩ ΑΝ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΣΧΟΛΙΑΣΤΕΣ ΔΙΑΒΑΣΑΝ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙ Ο ΛΑΖΑΡΙΩΤΗΣ.

Ανώνυμος είπε...

ΠΟΛΥ ΘΑΘΕΛΑ ΝΑ ΞΕΡΩ ΠΟΙΟΣ Η ΠΟΙΟΙ ΜΠΟΥΦΟΙ ΔΙΑΛΕΞΑΝ ΤΑ ΚΑΓΚΕΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΤΡΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ.ΤΟΣΗ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΑ ΤΟΣΗ ΑΝΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ;ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΤΟΥΣ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΠΕΣΤΕ ΤΟ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ.

Ανώνυμος είπε...

7.41 Μπροστά εσύ ο αετός και απο πίσω ολοι εμείς.

Ανώνυμος είπε...

ΠΡΟΣ 10¨23 ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΡΩΤΑΣ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΠΟΥ ΑΝΕΘΕΣΕ ΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗ ;

Ανώνυμος είπε...

Απο την μιά υπερηφάνεια και οτι δεν προλάβατε λόγω εκλογών και απο την αλλη ανεξαρτοποίηση;Μας κοροϊδεύεις όλους Λαζαριωτη.

Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμος24 Νοεμβρίου 2017 - 10:56 π.μ.

ΑΝΕΘΕΣΕ ΤΗΝ ΕΠΙΒΛΕΨΗ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΣΤΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ, ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΝΕΝΑ, ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΚΑΝΑΝΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΦΕΡΟΥΝ ΣΕ ΠΕΡΑΣ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΗΡΘΑΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΙ ΜΕ ΤΗΝ ΟΡΓΗ ΤΩΝ ΠΩΛΗΤΩΝ, ΑΛΛΑ ΟΛΑ ΞΕΠΕΡΑΣΤΗΚΑΝ. ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΠΟΙΟΙ ΚΟΠΤΟΝΤΑΝ ΝΑ ΤΗΝ ΑΝΑΛΑΒΟΥΝ? ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΤΗΝ ΠΗΡΑΝΕ ΤΟ ΓΥΡΙΣΑΝΕ ΣΤΟ ΤΣΑΜΙΚΟ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ. ΕΥΤΥΧΩΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝΕ ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ ΑΡΧΕΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗΣ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΟΥ ΕΚΕΙ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΞΕΚΑΘΑΡΑ ΠΟΙΟΙ ΜΙΛΟΥΣΑΝΕ. ΓΙΑ ΑΥΤΑ ΕΧΕΤΕ ΦΑΕΙ ΜΟΥΤΟΧΟΡΤΟ ΑΛΛΑ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΑ ΕΧΕΙ ΜΑΘΕΙ, ΚΥΡΙΕ ΛΑΖΑΡΙΩΤΗ ΚΑΙ Η ΠΑΡΕΑ ΣΑΣ.

Το Προφίλ μας