Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2017

H αεροπορική τραγωδία στο Σαραντάπορο που σόκαρε την Ελλάδα- Η συντριβή αεροσκάφους της Ολυμπιακής που στοίχισε τη ζωή σε 50 ανθρώπους

Το πρωί της 23ης Νοεμβρίου 1976 το αεροσκάφος  YS-11 της Ολυμπιακής Αεροπορίας συνετρίβη στο Μεταξά Κοζάνης. 
Λίγη ώρα νωρίτερα είχε απογειωθεί από το αεροδρόμιο του Ελληνικού και κατευθυνόταν στο αεροδρόμιο Φίλιππος της Κοζάνης.
Το αεροσκάφος ονομαζόταν «Νήσος Μήλος» και πιλότος ήταν ο πρώην ιπτάμενος της πολεμικής αεροπορίας Κωνσταντίνος Σκιαδάς και συγκυβερνήτης ο Νικόλαος Τάρναρης.



Μόλις οριζοντίωσε στα 10.000 πόδια οι αεροσυνοδοί Σταματία Σταθοπούλου και Γεωργία Τσουκαντά ετοίμασαν το πρωινό.
Λίγη ώρα μετά το αεροσκάφος πλησίαζε τη Λάρισα. Ωστόσο οι αυξημένες νεφώσεις εμπόδιζαν την προσγείωσή του.
Ενώ πετούσε κοντά στο όρος Μεταξά ζήτησαν μετεωρολογικό δελτίο, τελικά συνδέθηκε με το αεροδρόμιο της Κοζάνης: «Φίλιππε καλημέρα η Ολυμπιακή 830. Διαβιβάστε το μετεωρολογικό …Ολυμπιακή 830 καλημέρα σας, 2/8 ST 1500 πόδια, 7/8 SCU 3500 πόδια, 8/8 AST 8000 πόδια, θερμοκρασία εδάφους 60C, άνεμος 10 κόμβοι».
Το αεροπλάνο επιχείρησε κάθοδο στα  3.500 πόδια, όμως οι καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν δεν επέτρεπαν την προσγείωση. Η  περιοχή του Σαρανταπόρου ήταν καλυμμένη με πυκνή νέφωση.
Το πλήρωμα έκρινε ότι δεν μπορούσε να συνεχίσει για Κοζάνη και έστριψε δεξιά 180 μοίρες.
Στη συνέχεια ανέβηκε στα  4.500 πόδια, ωστόοσο, η νέφωση εμπόδισε την ορατότητα του πιλότου.
Μόλις έφτασαν στα 3.880 πόδια είδαν μέσα από την ομίχλη τις βουνοπλαγιές. Πιλότος και συγκυβερνήτης προσπάθησαν να σηκώσουν τη μούρη του αεροσκάφους και για λίγα δευτερόλεπτα ανέβηκαν παράλληλα με την πλαγιά. Ωστόσο, στις 09.37 η κοιλιά του αεροσκάφους ακούμπησε στο βουνό και συνετρίβη φλεγόμενο σε απόσταση 250 μέτρων από το σημείο της πρώτης επαφής και σε υψόμετρο 4190 ποδών.


Τα αεροδρόμια της Λάρισας και της Κοζάνης σήμαναν συναγερμό.
Οι κάτοικοι του χωριού Μεταξά ενημερώθηκαν και άρχισαν να αναζητούν το σημείο που κατέπεσε το αεροπλάνο.
Όπως ανέφερε ένας κάτοικος που πήγε στο σημείο: "είδαμε βαλίτσες ανοιγμένες, μια από εδώ και μια από εκεί και μόλις φτάσαμε επάνω από τη μικρή χαράδρα, είδαμε το αεροπλάνο σπασμένο στη μέση να καίγεται, το ίδιο και οι άνθρωποι».
Ο παπα- Κώστας, κάτοικος του χωριού Μεταξά,  ανέφερε: «δεν θα το ξεχάσω ποτέ μου αυτό που είδα. Όλοι στοιβαγμένοι ο ένας επάνω στον άλλο, λες και το είχαν καταλάβει και είχαν αγκαλιαστεί. Μια κοπέλα ήταν μπρούμυτα πεσμένη και καιγόταν μέχρι την μέση και ένας φαντάρος, δεν φαινόταν χτυπημένος, αλλά ήταν ακίνητος πεσμένος στο έδαφος».
Όλοι οι επιβάτες ήταν νεκροί το ίδιο και το πλήρωμα. Συνολικά έχασαν τη ζωή τους 50 άνθρωποι. Ήταν μια από τις μεγαλύτερες τραγωδίες της Ολυμπιακής Εταιρείας.
https://thecaller.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας