Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

Το ραντεβού στο Βερολίνο

Του Τάσου Τέλλογλου από το protagon.gr
Η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού κ Γ. Παπανδρέου με τη Γερμανίδα καγκελάριο κ Α.Μέρκελ δεν θα είναι εύκολη. Όχι μόνο επειδή η κα Μέρκελ προέρχεται από μία εκλογική συντριβή, που υπενθυμίζει ότι δεν αρκεί μια οικονομία να ξαναπαίρνει μπροστά, θα πρέπει το προϊόν της να μοιράζεται και δίκαια. Κυρίως επειδή όσο περνούν οι μήνες και οι φιλικοί στην Ελλάδα Γερμανοί βλέπουν το αδύνατο του εγχειρήματος της ελληνικής διάσωσης.

Την περασμένη εβδομάδα ένας από τους οικονομολόγους με πολύ κοντινή στον κ. Παπανδρέου επιχειρηματολογία, ο προσκείμενος στους σοσιαλδημοκράτες καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Βύρτσμπουργκ Πέτερ Μπόφινγκερ έδωσε μία διάλεξη σε ένα ίδρυμα του Μονάχου όπου κατέστησε σαφές πως ο,τι και αν γίνει σε επίπεδο ευρωπαϊκού συμβουλίου τον Μάρτιο, όποια μέτρα και αν ληφθούν, η Ελληνική περίπτωση είναι ξεχωριστή.
Η χώρα δεν έχει ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα όπως προσπαθεί να μας πείσει το πολιτικό προσωπικό αλλά ένα πρόβλημα αποκλειστικά δικό της. Ένα πολύ μεγάλο για το μέγεθος της οικονομίας κράτος, μία πολύ λίγο ανταγωνιστική οικονομία. Η χώρα απέκτησε το 1974 δημοκρατία δεν έχει όμως καπιταλισμό αλλά ένα σύστημα πολιτικής προστασίας  μικρών και μεγάλων ομάδων, που  νέμονται τον πλούτο της. Έτσι ήταν πριν τον κ Παπανδρέου, έτσι είναι και μετά από αυτόν.
Ο Μπόφινγκερ είπε την περασμένη εβδομάδα ότι το ελληνικό πρόβλημα δεν έχει λύση μέσα από τη λύση του ευρωπαϊκού. Πρότεινε να βγει προσωρινά η χώρα από το ευρώ, να υποτιμήσει δραματικά και να κάνει ταυτόχρονα γενναία αναδιάρθρωση του χρέους της. Σε δέκα χρόνια μπορούμε να γυρίσουμε στο ευρώ. Το πολιτικό προσωπικό αυτής της κυβέρνησης είχε την ευκαιρία του . Έκανε πολλά συγκριτικά με τους προηγούμενους, λίγα όμως σε σχέση με την περίσταση.

Το δίλημμα είναι τώρα αν θέλουμε να ζήσουμε πολύ κακά τα 20 επόμενα χρόνια της επαγγελματικής μας ζωής η αν θα ζήσουν σε κακές συνθήκες τα παιδιά μας.
Η κα Μέρκελ δεν έχει μεγάλα περιθώρια να επιβαρύνει τους ψηφοφόρους της με νέες δαπάνες για την διάσωση της περιφέρειας. Δεν μπορεί ωστόσο να κάνει πλέον πίσω χωρίς να χάσει μέρος της αξιοπιστίας της. Το μόνο που της μένει να κάνει  για να δείξει ότι πουλάει τα χρήματα των Γερμανών φορολογούμενων ακριβά, είναι να επιμείνει σε όρους που θα επιβάλλουν το γερμανικό δημοσιονομικό μοντέλο στις χώρες της περιφέρειας. Από αυτή την  άποψη η εξέλιξη της συνάντησης είναι μονόδρομος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας