Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

«Δώρο» χιλιάδων στρεμμάτων σε παλαιούς και νέους αγρότες

Με την εξαγγελία ότι 17.175 στρέμματα γης σε όλη τη χώρα, ιδιοκτησίας υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που παραμένουν αναξιοποίητα επί δεκαετίες, θα δοθούν με ευνοϊκούς όρους σε κατ’ επάγγελμα αγρότες ολοκληρώθηκε το περιφερειακό συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας με θέμα το «καλάθι των αγροτικών προϊόντων». Όπως ανακοίνωσε ο κ. Σκανδαλίδης, σε περίπου δύο εβδομάδες το υπουργείο θα προβεί σε διακήρυξη – πρόσκληση με την οποία θα καλούνται οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ και καλλιεργητές τα τελευταία τρία χρόνια, οι οποίοι διαθέτουν όμορες εκμεταλλεύσεις, να αγοράσουν στην αντικειμενική αξία ή να ενοικιάσουν με συμβολικό τίμημα εκτάσεις τους υπουργείου με αποκλειστικό σκοπό γεωργικές καλλιέργειες/εκτροφή ζώων της επιλογής τους, στο πλαίσιο των πολιτικών για το «καλάθι της περιφέρειας». Συνολικά, η διακήρυξη θα αφορά σε 5.345 αγροτεμάχια έκτασης 17.175 στρεμμάτων.
 
Στο ίδιο πλαίσιο μέχρι τις 30 Απριλίου θα δημοσιευτεί διάταξη για την ενοικίαση εκτάσεων που ανήκουν στο υπουργείο σε νέους αγρότες ηλικίας μέχρι 30 ετών, συνεταιρισμούς αγροτών ή κτηνοτρόφων και ομάδες παραγωγών. Η ενοικίαση θα γίνεται ανά αγροτεμάχιο ή ομάδες αγροτεμαχίων κατά προτίμηση γειτονικών. Συνολικά, η διακήρυξη θα αφορά σε 1.392 αγροτεμάχια, έκτασης 643.691 στρεμμάτων.
 
Κέντρο αγροτικής ανάπτυξης η Μακεδονία
«Στόχος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι η ανάδειξη της κεντρικής Μακεδονίας σε Κέντρο Αγροτικής Ανάπτυξης για τη Βόρεια Ελλάδα», τόνισε ο Κώστας Σκανδαλίδης, ο οποίος παρουσίασε στη Θεσσαλονίκη το καλάθι των προϊόντων της κεντρικής Μακεδονίας. Η παρουσίαση έγινε ενώπιον των μελών του περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας, εκπροσώπων φορέων της περιφέρειας αλλά και διαδηλωτών της ΠΑΣΥ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ
Όπως είπε ο κ. Σκανδαλίδης το σύνθημα για την κεντρική Μακεδονία δεν μπορεί παρά να είναι η αναδιάρθρωση και η αύξηση της βιώσιμης και ανταγωνιστικής γεωργικής παραγωγής. Ο υπουργός παρουσίασε και ανέπτυξε ένα προς ένα τα προϊόντα που έχουν:
-εξαγωγικό προσανατολισμό,
-είναι παραδοσιακά
-προορίζονται για την επάρκεια της εγχώριας αγοράς
«Για καθένα από αυτά τα προϊόντα χαράσσεται εξειδικευμένη και στοχευμένη πολιτική, με την οποία στοιχίζονται υπηρεσίες, πολιτικές, προγράμματα και πόροι, για τα οποία είναι απαραίτητη η συνεργασία όλων των κρατικών, των αυτοδιοικητικών και τοπικών φορέων», είπε ο κ. υπουργός. Ο κ. Σκανδαλίδης πρότεινε τη σύσταση κοινής Επιτροπής του υπουργείου και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την κατάρτιση συγκεκριμένου επιχειρησιακού σχεδίου, που θα οριστικοποιηθεί με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Λόγω της βαρύτητας της Περιφέρειας, στην Ομάδα από τη πλευρά του υπουργείου περιλαμβάνονται ο γενικός γραμματέας και ο πρόεδρος του ΕΘΙΑΓΕ.
Σε ότι αφορά τα χρονοδιαγράμματα αποφασίστηκε η πρώτη συνεδρίαση της Κοινής Επιτροπής να πραγματοποιηθεί στις 7 Απριλίου και μέχρι τέλη Μάιου να έχει ολοκληρωθεί η πρώτη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου με τη συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου. Δύο μήνες αργότερα θα έχει ολοκληρωθεί από την Κοινή Επιτροπή το προτεινόμενο επιχειρησιακό σχέδιο αγροτικής ανάπτυξης, έτσι ώστε το Σεπτέμβριο να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις από το Περιφερειακό Συμβούλιο. Σύμφωνα με τον κ. Σκανδαλίδη, το υπουργείο αναλαμβάνει την οικονομική στήριξη του εγχειρήματος μέσα από:
- Το πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής»
- Άλλα προγράμματα και συγχρηματοδοτούμενες δράσεις από την ΕΕ
- Τον κρατικό προϋπολογισμό
- Το ταμείο Γεωργίας και Κτηνοτροφίας.
Στο πλαίσιο της παρουσίασης του καλαθιού προϊόντων κεντρικής Μακεδονίας, ο κ. Σκανδαλίδης αναφέρθηκε και σε μία σειρά από άλλες πρωτοβουλίες του υπουργείου του, οι οποίες ως στόχο έχουν την ενδυνάμωση της αγροτιάς στη συγκεκριμένη περιφέρεια. Πρότεινε τη συγκρότηση αγροτοδιατροφικών συμπράξεων, δηλαδή μία αστική μη κερδοσκοπική εταιρία με σκοπό την ανάδειξη, προβολή και προώθηση των αγροτοδιατροφικών προϊόντων που παράγονται στην περιφέρεια και την παροχή τεκμηρίωσης, υποστήριξης και προώθησης των ‘καλαθιών της περιφέρειας’. Μάλιστα, πρότεινε η σύμπραξη να στεγαστεί σε ιδιόκτητο κτίριο του υπουργείου στη περιοχή της Σίνδου.
Αναφερόμενος στο δημοπρατήριο αγροτικών προϊόντων είπε ότι το υπουργείο θα πληρώσει για τη μελέτη σκοπιμότητας και πρότεινε να εγκατασταθεί σε ιδιόκτητα κτίρια του υπουργείου στη Θέρμη. Για το Κέντρο Διαμετακόμισης Αγροτικής Προϊόντων και Εφοδίων εξέφρασε την προθυμία του υπουργείου να συμβάλει στην προώθηση του σχεδίου και να εξετάσει τη δυνατότητα συνεισφοράς τους, μεταξύ άλλων, σε γη και κτιριακές εγκαταστάσεις.
Ο κ. Σκανδαλίδης ανακοίνωσε ότι το υπουργείο προχωρά στη συγκρότηση ενός ενιαίου, διοικητικά και οργανωτικά, Κέντρου Αγροτικής Ανάπτυξης στη Βόρεια Ελλάδα (ΚΑΑΒΕ), η στέγαση του οποίου προτείνεται να γίνει στη Θέρμη, όπου υπάρχει σχετική υποδομή κι έχουν αρχίσει ήδη να συγκεντρώνονται τα αντίστοιχα εργαστήρια έρευνας και οι υπηρεσίες κατάρτισης και πιστοποίησης. Το ΚΑΑΒΕ αναμένεται να αναλάβει και την υλοποίηση του Κέντρου-Παρατηρητηρίου Αγροτικής Οικονομίας στόχος του οποίου είναι η υιοθέτηση από τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις νέων παραγωγικών συστημάτων, για την αύξηση του γεωργικού εισοδήματος και της ανταγωνιστικότητας ή εφαρμογή καλλιεργητικών τεχνικών πιο φιλικών προς το περιβάλλον.  Για τη στέγαση και λειτουργία του Κέντρου – Παρατηρητηρίου διατίθεται ο χώρος του Δενδροκομικού σταθμού του ΕΘΙΑΓΕ στη Βέροια.
 
Με άδειο ψάθινο καλάθι η ΠΑΣΥ
Αγρότες της ΠΑΣΥ περίμεναν έξω από το συνεδριακό Κέντρο "Νικόλαος Γερμανός" τον κ. Κώστα Σκανδαλίδη φωνάζοντας αντικυβερνητικά συνθήματα. Τον ακολούθησαν και στο εσωτερικό του Κέντρου και πολλές φορές διέκοψαν τη ομιλία του. Το ίδιο έκαναν και οι συγκεντρωμένοι της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
Πριν την άνοδο στο βήμα του υπουργού, τον λόγο πήρε το στέλεχος της ΠΑΣΥ, Γιώργος Ρίσκος, ο οποίος δώρισε στον κ. Σκανδαλίδη ένα άδειο ψάθινο… καλάθι. Στην ομιλία του ζήτησε να αλλάξει η κυβερνητική πολιτική και να στηριχθεί η αγροτιά. Αμέσως μετά, στο βήμα ανέβηκε ο πρόεδρος των εργαζομένων στην ΕΒΖ Μανόλης Λαγογιάννης, ο οποίος κατήγγειλε την απόφαση της ΑΤΕbank να βάλει πωλητήριο στη Βιομηχανία.
«Το καλάθι που σας δόθηκε ήταν άδειο, όμως μπορεί να γεμίσει. Όχι μόνο περιμένοντας βοήθεια από έξω. Εμείς οι Έλληνες μπορούμε να το γεμίσουμε με πνεύμα ενότητας, συναίνεσης και συνεργασίας. Η ιστορία το έχει αποδείξει», τόνισε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτης Ψωμιάδης.
Αναφερόμενος στα σοβαρά προβλήματα του αγροτικού κόσμου, ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι «οι αγρότες βιώνουν τη συνεχή μείωση του εισοδήματος τους», προσθέτοντας ότι «τα εμπορικά συμφέροντα αλώνουν την αγορά, με αποτέλεσμα να υποφέρουν οι αγρότες και, κατά συνέπεια, οι καταναλωτές». «Η ΕΕ μειώνει τον προϋπολογισμό το 2011 για τη γεωργία. Με τη νέα ΚΑΠ από το 2014 το τοπίο είναι σκοτεινό, διότι οι προτάσεις της Κομισιόν μιλάνε για συρρίκνωση του κοινοτικού προϋπολογισμού, ιδιαίτερα μετά τα συμπεράσματα του συμβουλίου της Ε.Ε. για την ευρωπαϊκή και ελληνική γεωργία», συμπλήρωσε ο κ. Ψωμιάδης.
 
ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΜΕ ΕΞΑΓΩΓΙΚΟ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ
Βαμβάκι
Ροδάκινο
Κεράσι
Ακτινίδιο
Μήλα
Σπαράγγια
Οίνος/επιτραπέζια σταφύλια
Καπνός
Αρωματικά/φαρμακευτικά φυτά
Φέτα
 
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
Βουβαλίσιο κρέας
Μέλι
Μανούρι
Μπάτζος
Κυδώνια Κιλκίς
Γιαούρτι Δορκάδος
Κάστανα Αγίου Παντελεήμονα
Πατάτες Βροντού
 
ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΓΙΑ ΕΠΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΓΧΩΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ
Σιτηρά
Ρύζι
Κηπευτικά
Αχλάδια
Άνθη
Όσπρια
Αμύγδαλα/καρύδια
Ενεργειακά φυτά
Κτηνοτροφικά φυτά
Αιγοπρόβειο γάλα/κρέας
Αγελαδινό γάλα και βόειο κρέας. 
http://www.agronews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας