Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Το λάθος του κ. Σαμαρά

Η Eurostat επικύρωσε τα ελληνικά δημοσιονομικά στοιχεία και προσδιόρισε το έλλειμμά μας για το 2010 σε ποσοστό 10,5% του ΑΕΠ, μια μονάδα υψηλότερα από τον στόχο που είχε τεθεί με το μνημόνιο.Με την ευκαιρία της ανακοίνωσης από την ευρωστατιστική υπηρεσία έσπευσαν διάφοροι να δηλώσουν ότι απέτυχε η οικονομική πολιτική, ότι πήγε χαμένος τόσος κόπος και άλλα τινά απολύτως ανακριβή.
Και πρώτη βεβαίως η Νέα Δημοκρατία, η οποία άκουσον - άκουσον εγκαλεί την κυβέρνηση ότι δεν μείωσε το έλλειμμα κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες, αλλά μόνο κατά πέντε!

Αλίμονο όσοι δεν έχουν αίσθηση των μεγεθών και δεν
υπηρέτησαν ποτέ τέτοιους στόχους λένε εύκολες και μαζί παράλογες κουβέντες. Ας είμαστε όμως ακριβείς και ας δούμε τα νούμερα. Το έλλειμμα μειώθηκε το 2010 σε σχέση με τον εκτροχιασμό του 2009 κατά 12 δισ. ευρώ, από 36 δισ. ευρώ σε 24 δισ. ευρώ. Είναι η μεγαλύτερη μείωση που σημειώθηκε ποτέ σε ένα χρόνο σε χώρα της ευρωζώνης και μακράν οποιασδήποτε άλλης σε ολόκληρη την Ευρωπαική Ενωση. !!!

Προφανώς θα ήταν καλύτερα καλύτερα να είχε πέσει το έλλειμμα κάτω από τα 20 δισ. ευρώ και να είχε επιτευχθεί ο στόχος, όπως αρχικώς ετέθη, αλλά απέχει πολύ από το να μηδενίζει κανείς το συγκεκριμένο αποτέλεσμα, αδικώντας πρώτα απ' όλα την προσπάθεια και τις θυσίες του ελληνικού λαού.


Είναι μάλιστα απόλυτα υποκριτικός ο παραπάνω νεοδημοκρατικός σχολιασμός, με την έννοια ότι ο προϋπολογισμός του 2009 προέβλεπε έλλειμμα 2%, ο κ.
Καραμανλής φεύγοντας από την εξουσία τον Σεπτέμβριο του 2009 το ανέβασε στο 6% του ΑΕΠ και η Eurostat το εκτίναξε στο 15,5%. Αραγε αποδέχεται η Νέα Δημοκρατία το αποτέλεσμα της ευρωστατιστικής Υπηρεσίας για εκτίναξη του ελλείμματος στο 15,5% το 2009 και αν ναι, πώς τώρα χτυπιέται για απόκλιση μιας μονάδας από τον στόχο του 2010;

Η Νέα Δημοκρατία του κ.
Σαμαρά πρώτα οφείλει να ζητήσει συγνώμη για την περιβόητη ''νέα διακυβέρνηση'' του κ. Καραμανλή και μετά να εγκαλεί την παρούσα κυβέρνηση, με τα όποια προβλήματα και τις υστερήσεις της, επειδή δεν κατάφερε το ''θαύμα''.

Και όσο ο κ. Σαμαράς δεν καταδικάζει ευθέως την προηγούμενη περίοδο, όσο λέει μισόλογα και καλύπτει το νεοδημοκρατικό έγκλημα τόσο δεν θα κερδίζει και θα ξοδεύει την όποια δική του αξιοπιστία.


Οι καιροί που τα κόμματα και ηγεσίες έλεγαν παραμύθια καλώς ή κακώς παρήλθε. Τώρα η κοινωνία και ο λαός έχουν ανάγκη από ακριβή, καθαρό και δίκαιο λόγο. Και αυτόν οφείλουν να ανακαλύψουν όλοι. 

Αντ. Καρακούσης-TO BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας