Επίκαιρα Θέματα:

Σάββατο 25 Ιουνίου 2011

Πίσω πατριώτες

Του Νίκου Μπίστη
Πολύς πατριωτισμός και περισσότερη επίκληση του τις τελευταίες μέρες. Και πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις θυμάμαι τα λόγια ενός πολίτη του κόσμου( μια και η λέξη κοσμοπολίτης τόσο ενοχλεί τους εθνικιστές της δεξιάς και της αριστεράς) του μεγάλου ηθοποιού Πήτερ Ουστίνωφ που όταν τον έπρηζαν με την ακατάσχετη υμνολογία στην σημαία έλεγε: « Όταν ακούω να μιλάνε πολύ για την σημαία πάντα ζητάω μια διευκρίνιση: να μου πουν ποια χέρια την κρατάνε».
Έτσι και εγώ ενστικτωδώς κουμπώνομαι όταν ακούω να μιλάνε πολύ για τον πατριωτισμό, το πατριωτικό καθήκον, τον νέο πατριωτισμό, την πατρίδα που λυγίζει αλλά ποτέ δεν πεθαίνει και την απαραίτητη αντίσταση στους ξένους που οφείλουν να μας δανείσουν αλλά δεν μπορούν να παρεμβαίνουν με άποψη για τις ιστορικά διαμορφωμένες συνήθειες μας που συγκροτούν την περίφημη εθνική μας  ιδιομορφία.

Προτιμώ λοιπόν να ακούω να μιλάνε σε χαμηλούς τόνους για τους πολίτες αυτής της χώρας , που έχουν βάσανα, δεν είναι ενιαίοι γιατί ανήκουν σε διαφορετικές κοινωνικές τάξεις αλλά τους ενώνει (ή πρέπει να τους ενώνει) η πίστη στην δημοκρατία, στους αντιπροσωπευτικούς θεσμούς και η συνειδητοποίηση ότι ανήκουμε (ή μήπως δεν το θέλουμε πια) σε ένα ευρύτερο σύνολο με ένα κοινό νόμισμα και ότι αυτό συνεπάγεται ορισμένες υποχρεώσεις. Μετά από αυτό το σημείο μπορεί να αρχίσει η πιο σκληρή συζήτηση για προβλήματα και κενά της δημοκρατίας μας, την καθυστέρηση της πολιτικής ενοποίησης της Ευρώπης, την επανόρθωση των αδικιών απέναντι στους εργαζόμενους και χαμηλοσυνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα και χιλιάδες άλλα που τηλεοπτικοί και άλλοι φωστήρες στοιβάζουν χωρίς ιεράρχηση προτεραιοτήτων και εξαπολύουν καθημερινά κατακέφαλα στους τρομοκρατημένους ή αγανακτισμένους με όλα συμπολίτες μας. Αν χάσουμε αυτό το μέτρο και αυτήν την αφετηρία τότε η πατριωτική αγανάκτηση κατευθύνεται σε εύκολο αλλά λάθος στόχο.
Σε κανένα δεν αρέσει να βλέπει ολόκληρο Βενιζέλο να περιγράφει ανήμπορος το κλίμα που βρήκε στο Eurogroup ή τον Σαμαρά να δηλώνει περήφανα ότι τους τα είπε αλλά οι φίλοι του στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα του είπαν ορθά κοφτά ότι κάνει λάθος και με αυτά τα μυαλά δεν θα μπορεί να κυβερνήσει αύριο. Το εύκολο είναι να δαιμονοποιήσουμε τους εταίρους και δανειστές μας, να πάμε σε λύσεις υπερήφανης εθνικής απελπισίας και εκβιασμού κηρύσσοντας όπως μας πρότεινε η Βάσω Παπανδρέου στάση πληρωμών (όπως ο αγάς που θύμωσε και έκοψε τα αυτά του). Ή να «είμαστε όλοι με τον Σαμαρά στην αντίσταση του στους ξένους» όπως μας προέτρεψε συμπαθής τηλεπαρουσιαστής χωρίς βέβαια να μας εξηγεί μετά την εκ του ασφαλούς αντίσταση με ποιους θα επαναδιαπραγματευτεί το μνημόνιο και το μεσοπρόθεσμο πέραν του καθρέφτη του. Αυτός είναι ο αφορολόγητος πατριωτισμός. Ο άλλος, ο κανονικός -για να προσχωρήσω και εγώ στην ορολογία που δεν συμπαθώ γιατί συσκοτίζει συνήθως τα πράγματα- επιβάλλει να δούμε τις δικές μας ευθύνες πρωτίστως. Αυτό αποδεικνύεται κομμάτι δύσκολο.
www.protagon.gr

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

παλιοτόμαρα, μιλάς κι ολας ξεπουλημένο ανθωπάκι.
Διάβασες το σύμφωνο ρε;εδώ ο λαφοντέν προτεινει διαγραφή χρέους και σεις ραγιάδες δανείζεστε για να πληρώνεται τισ δόσεις. το 2015 λεει θα παει το χρέος πανω απο 400..ποιον κοροΪδεύεται ρε.

Ανώνυμος είπε...

Μεγάλε οικονομολόγε 2:30 η Βλακεία σου δικαιολογείται μόνο αν είσαι κάτω των 15 ετών. …
Διαφορετικά το πρόβλημα είναι σοβαρό … μην το αφήνεις έτσι …

Ανώνυμος είπε...

Μεγαλο επιχειρημα η απαντηση. ΑΝΑΘΕΜΑ την ωρα που πατησατε στην ελλαδα ΜΟΓΓΟΛΟΙ

Ανώνυμος είπε...

κυριε (λεμε τωρα) Μπιστη , εσυ και οι ελεεινοι ομοιοι σου , ΑΝΘΕΛΛΗΝΕΣ ΚΟΥΦΑΛΕΣ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΚΡΕΜΑΛΕΣ!!!!

Ανώνυμος είπε...

Κύριε (λέμε τώρα) ανώνυμε 7:21 όσοι αγωνίζονται και προσπαθούν για την σωτηρία της χώρας είναι ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ .
Κάτι ΑΝΘΕΛΛΗΝΕΣ και ΠΡΟΔΟΤΕΣ σαν και εσένα θα έπρεπε να ντρέπονται .

Ανώνυμος είπε...

Ο ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΤΩΝ ΚΑΘΑΡΜΑΤΩΝ

Ανώνυμος είπε...

Για ποιον πατριωτισμο μιλατε βρε παιδια;;;Αυτον του Μπιστη;;Αυτον του Παπανδρεου ,του Βενιζελου, του Παγκαλου ,ακομη και του Σαμαρα , ακομη ακομη και του Καρατζαφερη;;;Για το ΚΚΕ και τον Συριζα δεν το συζητω , η λεξη αυτη ειναι απογορευμενη απο το λεξιλιγιο τους!!!Μου φαινεται οτι μεσα στην γενικη παραζαλη που επικρατει στην πατριδα μας , η πραγματικη σημασια του ορου ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟΣ ,εχασε την σημασια της και το νοημα της και ο καθενας την χρησημοποιει κατα το δοκουν.ΑΛΛΙΜΟΝΟ αν η πραγματικοι ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ,οι προγονοι μας ,που εδωσαν υλικα,ψυχικα,σωματικα ,για την συνεχεια αυτη της χωρας και να μπορουμε εμεις σημερα να λεμε και να κανουμε τις μ..κιες μας , ειχαν την εννοια του πατριωτισμου οπως την εννοουν ορισμενοι προαναφερομενοι σημερα!!!ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΑΜΕ ΩΣ ΕΘΝΟΣ , ΩΣ ΛΑΟΣ!!!!!

Ανώνυμος είπε...

ε 10΅40
ςνω συμφωνω κατα βαση πρεπει να διαχωρησουμε οτι αλλο εθνος (ιστορικο δημιουργημα των τελευταιων 250 χρονων) και αλλο λαος

κατα τα αλλα ολοι ειναι πατριωτες

και σορρυ αλλα οι κομμουνιστες και οι αντιεξουσιαστες πιο πολυ απο ολους και το λεω πολυ σοβαρα

Το Προφίλ μας