Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

Τι θα συνέβαινε αν η Κυβέρνηση άκουγε το «όχι στο μνημόνιο» της πλατείας

«Όχι στο μνημόνιο», «δεν πληρώνουμε το χρέος», «ψήφος εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση σημαίνει αποδοχή του Μεσοπρόθεσμου». Αυτά είναι μερικά από τα συνθήματα που ακούγονταν χθες βράδυ στην πλατεία Συντάγματος η οποία μαζί με τους γύρω δρόμους θύμιζε αστυνομοκρατούμενη πόλη.Μαζί με τους Αγανακτισμένους την πληρώσαμε και όσοι αφελώς πιστέψαμε ότι μπορούσαμε να κινηθούμε στο κέντρο της πρωτεύουσας. Μετά τις 12 το βράδυ όποιος επιχειρούσε να φύγει από το κέντρο έπρεπε να διαθέτει τις ικανότητες gps με πάμπολλες εναλλακτικές διαδρομές για να τα καταφέρει. Λίγα όμως μόλις μέτρα πιο πέρα, στη Βουλή, κατά τη συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης ακούγονταν αλήθειες που ίσως κάποια στιγμή πρέπει να βγάλουμε τις ωτοασπίδες και να τις ακούσουμε.
Ο νέος Υπουργός Εργασίας κ. Γιώργος Κουτρουμάνης εξήγησε με βάση τον τρόπο που διατέθηκαν τα χρήματα που πήρε η χώρα με το μνημόνιο τι θα συνέβαινε συγκεκριμένα στις πολιτικές του Υπουργείου Εργασίας αν δεν τα είχε πάρει, ενώ έθεσε ανάμεσα στα άλλα και το εξής ερώτημα: «Είναι και πόσο αναγκαία η συνέχιση της δανειοδότησης από την πλευρά του μηχανισμού στήριξης που συνδέεται και με την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος;» Τα ασφαλιστικά ταμεία και το Δημόσιο για να καταβάλουν συντάξεις για όλο το 2011 σε 2.668.750 συνταξιούχους χρειάζονται 32 δις ευρώ. Από τα χρήματα αυτά τα 15 δις ευρώ προέρχονται από κρατική χρηματοδότηση και μόνο τα υπόλοιπα 17 από εισφορές των ασφαλισμένων σε όλα τα ταμεία. Αυτό σημαίνει ότι κάθε μήνα πρέπει το Υπουργείο Οικονομικών ανελλιπώς να καταβάλλει 1,25 δις ευρώ στα ταμεία για να συνεχίσουν να καταβάλλουν συντάξεις.
Τι θα συνέβαινε αν δεν είχαμε πάρει το δάνειο; Τα ταμεία θα αδυνατούσαν να καταβάλλουν το 47% περίπου της σύνταξης, ενώ υπάρχουν και άλλα Ταμεία, όπως ο ΟΓΑ, που θα αδυνατούσαν να καταβάλλουν το 80% των συντάξεων. Και επειδή πολύς λόγος έχει γίνει για το ότι βρισκόμαστε «υπό κατοχή» από τους δανειστές μας, ο νέος Υπουργός Εργασίας εξήγησε τι θα γινόταν αν δεν υπήρχε η διαπραγμάτευση: «Δεν θα υπήρχε ο 13ος και 14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα, οι επιχειρησιακές συμβάσεις θα μπορούσαν να υπογράφονται με αποδοχές κάτω από την ΕΓΣΣΕ, οι κύριες συντάξεις θα ήταν ενδεχομένως κατά 40% χαμηλότερες, τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στο 67ο έτος της ηλικίας, οι συντάξεις χηρείας δεν θα υπήρχαν κάτω από το 65ο έτος της ηλικίας. Εάν αφήσουμε το σημερινό έλλειμμα των 740 εκ. ευρώ το χρόνο να εξανεμίσει τα όποια αποθεματικά υπάρχουν θα οδηγηθούμε σε αναγκαστική μείωση κατά 50% των συντάξεων μετά το 2015». Σε ότι αφορά τις επικουρικές συντάξεις θα έπρεπε να μειωθούν εάν στόχος είναι να χορηγούνται και μετά το 2015».
Και επειδή πολύς λόγος έχει γίνει και για τις αναπηρικές συντάξεις που «ανάλγητα θέλει να κόψει η κυβέρνηση» η αλήθεια είναι ότι μέχρι το 2020 με ενδιάμεσο σταθμό το 2015 η χώρα θα πρέπει να φτάσει να έχει ποσοστό αναπηρικών συντάξεων στο μέσο ευρωπαϊκό επίπεδο και όχι διπλάσιο που έχει σήμερα. Για αυτό δύο τινά μπορεί να συμβαίνουν. Ή ως εκ θαύματος οι ασφαλισμένοι μας σπάνε κάθε ευρωπαϊκό ρεκόρ αναπηρίας ή κάποιοι… μας δουλεύουν- με επικρατέστερο με βάση την κοινή λογική σενάριο το δεύτερο. Και δεν είναι μόνο οι συντάξεις που παρανόμως λαμβάνουν κάποιοι αλλά και ένα ολόκληρο διάτρητο σύστημα που κανένας δεν γνωρίζει τους δικαιούχους όχι μόνο συντάξεων, αλλά δεκάδων παροχών όπως φοροαπαλλαγές, δωρεάν εισιτήριο, επίδομα αναπηρίας, αφορολόγητο αυτοκίνητο και πλήθος άλλων ακριβών προνομίων. Και ναι, πράγματι πολλά μέτρα είναι επώδυνα και πολλά άλλα άδικα, αλλά την επόμενη φορά που θα φωνάξουμε έξω από τη Βουλή «η Χούντα δεν τελείωσε το 73 εμείς θα τη κηδέψουμε σε τούτη την πλατεία» ας έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας και τα προαναφερθέντα. Και ειρήσθω εν παρόδω (δεν κάνει πράγματι ρίμα αλλά) η Χούντα έπεσε το 74.
http://www.athensvoice.gr

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΓΙΑ ΠΕΣ ΜΑΣ ΡΕ ΞΥΠΝΙΕ Ο ΣΤΟΧΟΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΦΤΑΣΟΥΜΕ ΣΤΑ ΠΑΝΤΑ ΤΟ ΜΕΣΟ ΟΡΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ Ε?
ΦΥΣΙΚΑ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΚΕΙ ΠΟΥ ΔΕ ΣΥΜΦΕΡΕΙ.. ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ

Ανώνυμος είπε...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

  Σέρβια, 22-06-2011
ΝΟΜΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ   A.Π. : 13195
ΔΗΜΟΣ ΣΕΡΒΙΩΝ-ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ    
     
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Για συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Σερβίων-Βελβεντού .

ΠΡΟΣ : Τους Δημοτικούς  Συμβούλους  Δήμου Σερβίων-Βελβεντού

ΚΟΙΝ.: Δήμαρχο Σερβίων-Βελβεντού

Σας προσκαλώ σε τακτική συνεδρίαση που θα γίνει στο Δημοτικό κατάστημα (αίθουσα συνεδριάσεων) την 29η του μηνός Ιουνίου του έτους 2011 ημέρα Τετάρτη και ώρα 19:30 για συζήτηση και λήψη αποφάσεων στα κατωτέρω θέματα:

1. Περί αποδοχής πορίσματος των ορκωτών Λογιστών για την Δημοτική  Επιχείρηση (Δ.Ε.ΤΟΥ.Π.Α.Σ ).

2. Περί συζήτησης για σύναψη δανείου για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών παρελθόντων οικονομικών ετών.

3. Περί συζήτησης διαχείρισης Δημοτικού Σφαγείου Σερβίων.

4. Περί δημιουργίας θέσεων απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα σε συνεργασία με το Εργατικό Κέντρο Κοζάνης.

5. Περί εκτέλεσης ασφαλτοστρώσεων στο έργο «Αποχέτευση όμβριων υδάτων Δ.Δ. Σερβίων»

6. Περί ψήφισης πίστωσης για την διοργάνωση εκδήλωσης Αεροπτερισμού στην Τ.Κ. Καστανιάς.

7. Περί συζήτησης για τις παροχές νερού άρδευσης σε δημότες από το Τ.Ο.Ε.Β   Σερβίων.

8. Περί επιβολής προστίμου σε αυθαίρετη κατασκευή στο Δημοτικό Σχολείο Μεταξά. 

9. Περί αναμόρφωσης προϋπολογισμού του Δήμου Σερβίων-Βελβεντού οικονομικού έτους  2011.

10. Περί γνωμοδότησης για αντικατάσταση τμήματος κληροτεμάχιου λόγω ακαταλληλότητας στην Τ.Κ. Ιμέρων Δήμου Σερβίων - Βελβεντού.

11. Περί τοποθέτησης μεταλλικών εμποδίων ασφαλείας προ του καταστήματος της Αγροτικής Τράπεζας  στα Σέρβια.

12. Περί έγκρισης υπηρεσιών για την υποστήριξη της ΔΤΥ στην προετοιμασία πρότασης Χρηματοδότησης επιδεικτικού έργου αξιοποίησης Ανανεώσιμων Πηγών  Ενέργειας και δράσεων Εξοικονόμησης Ενέργειας σε υφιστάμενο δημόσιο σχολικό κτήριο πρωτοβάθμιας / δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη»(ΕΠΠΕΡΑΑ) (Πρόσκληση με αρ. 1.12/2-3-11)

13. Περί χορήγησης παροχής πόσιμου νερού σε Δημότες.

14. Περί έγκρισης Απολογισμού του Νομικού Προσώπου «Παιδικοί Σταθμοί Δήμου Σερβίων» οικονομικού έτους 2010.

15. Περί έγκρισης Απολογισμού του Νομικού Προσώπου «Κ.Ε.Φ.Ο ΛΙΒΑΔΕΡΟΥ» οικονομικού έτους 2010.

16. Περί τροποποίησης Προϋπολογισμού 2011 για την επιχορήγηση Ν.Π.Δ.Δ. 

17. Περί έγκρισης του απολογισμού του Δημοτικού Ωδείου Σερβίων οικονομικού έτους 2010.

18. Περί έγκρισης ισολογισμού και αποτελεσμάτων χρήσης της Δημοτικής Επιχείρησης Βελβεντού «ΤΑ  ΠΙΕΡΙΑ » έτους 2010.

19. Περί έγκρισης Απολογισμού των Σχολικών Επιτροπών οικονομικού έτους 2010.

20. Περί έγκρισης Απολογισμού Νομικού Προσώπου «Α΄ Κ.Α.Π.Η Σερβίων» οικονομικού έτους 2010

21. Περί έγκρισης παράτασης προθεσμίας της προγραμματικής Σύμβασης  με τον Ο.Α.Ε.Δ για την λειτουργία του γραφείου ανταποκριτή Ο.Α.Ε.Δ στην Δημοτική Ενότητα Βελβεντού.

22. Περί χορήγησης παράτασης εκτέλεσης του έργου «Έργα οδοποιίας πρώην Δήμου Καμβουνίων  Β΄ Φάση».

23. Περί αποδοχής διαφόρων ποσών και ψήφιση πιστώσεων.

24. Περί συζήτησης διαφόρων θεμάτων.
 

Ανώνυμος είπε...

απο εξυπναδες καλα πας φιλε μου αρθρογραφε.απο πεινα αντεχεις?

Το Προφίλ μας