Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

Κοζάνη Τόπος να ζεις: Η Υγεία στη Δ. Μακεδονία δεν μπορεί να στηρίζεται σε C130 και ελικόπτερα!!!

Στην εποχή του μνημονίου  και της δημοσιονομικής ασφυξίας βιώνουμε καθημερινά τόσο σε εθνικό, όσο και σε τοπικό επίπεδο την υποβάθμιση των παροχών υγείας.   Κλειστές ή υπολειτουργούσες κλινικές με τραγικά αποτελέσματα, σοβαρές ελλείψεις στη στελέχωση των νοσοκομείων, έλλειψη εξοπλισμού, αποδυναμωμένο ΕΚΑΒ και κτιριακές εγκαταστάσεις ασυντήρητες, προβληματικές, ανεπαρκείς ταλαιπωρούν τους πολίτες, ιδιαίτερα της περιφέρειας.  
   Φαινόμενα  οικονομικής  ασφυξίας, ανεπάρκειας πρώτων υλών, φαινόμενα παθογένειας( μίζες, φακελάκια και οικονομικές δοσοληψίες  με τις φαρμακευτικές εταιρείες) φαινόμενα, τα οποία προέκυψαν ως αποτέλεσμα ενός στρεβλά ανεπτυγμένου δημόσιου συστήματος υγείας, εμφανίζονται καθημερινά. Οι σπατάλες, οι υπερκοστολογήσεις, οι συντεχνιακές λογικές  μεγένθυναν το πρόβλημα.
   Μέσα σ’ αυτό το καθεστώς γενικότερης απαξίωσης του δημόσιου συστήματος υγείας, έρχεται το Υπουργείο, με μια μνημονιακού τύπου λογική περί συγχωνεύσεων των νοσοκομείων, να βάλει υποτίθεται ‘τάξη’. Ο εξορθολογισμός και ο εκσυγχρονισμός που δεν έγινε εδώ και δεκαετίες, επιδιώκεται τώρα μέσα σε περιορισμένο χρόνο, χωρίς τον απαραίτητο σχεδιασμό και με κυρίαρχο μάλλον στόχο τον περιορισμό των δαπανών.
   Ειδικότερα για τη Δ. Μακεδονία   τα προβλήματα ήταν γνωστά εδώ και χρόνια:
ένα νοσοκομειακό σύστημα  που δομήθηκε χωρίς γενικότερο σχεδιασμό αποσπασματικά, χάρη μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων, με αποτέλεσμα οι πολίτες να στερούνται παροχών υγείας υψηλής ποιότητας.
   Οι ευθύνες είναι πολλές και ανήκουν, τόσο στις κυβερνήσεις που επέτρεψαν και διευκόλυναν την ανάπτυξη αυτού του στρεβλού και σπάταλου συστήματος, όσο και στις  τοπικές αρχές και παράγοντες που έβλεπαν συχνά τα ζητήματα της υγείας με μια πελατειακή λογική. Ακόμη και τώρα κάποιοι απ’ αυτούς, για να αποσείσουν από πάνω τους ευθύνες, καταφεύγουν σε μια ευκαιριακή αντιμετώπιση του προβλήματος και παραβλέποντας  τη σημερινή, στα όρια της χρεοκοπίας, κατάσταση, επιμένουν σε μια μεγαλοϊδεατική λογική και σ’ έναν μαξιμαλισμό προτείνοντας πανεπιστημιακό!!! περιφερειακό  νοσοκομείο δίπλα στην πόλη μας.
   Εκτιμούμε πως ο λαϊκισμός είναι μια παρωχημένη τακτική, ιδίως σήμερα που η χώρα και  η περιοχή βρίσκονται σε κρίσιμες στιγμές  και αυτή η λογική, αν μη τι άλλο, μας αποπροσανατολίζει από το πραγματικό πρόβλημα, δηλαδή πώς μπορεί άμεσα με τις υπάρχουσες δομές και τις απαραίτητες αλλαγές  να αναβαθμιστεί το επίπεδο παροχής υγείας για τους κατοίκους της Δ. Μακεδονίας.
   Οι προτάσεις του Υπουργείου περί συγχωνεύσεων κλινικών στην περιοχή μας προκαλούν  προβληματισμό και εύλογα ερωτήματα, μερικά εκ των οποίων έχουν ήδη εκφραστεί από τα συνδικαλιστικά όργανα του υγειονομικού προσωπικού της περιοχής μας.
*      Υπάρχουν οι ανάλογες  επιστημονικές μελέτες γι’ αυτές τις συγχωνεύσεις;
*      Έχουν ληφθεί υπόψη τα ιδιαίτερα γεωγραφικά χαρακτηριστικά κάθε περιοχής; Για παράδειγμα με ποιο σκεπτικό μεταφέρουν την παιδιατρική από το Μαμάτσειο; Τι θα γίνει με τους κατοίκους του Βοϊου, των Σερβίων, της Κοζάνης;
*      Με ποια λογική αφήνουν χωρίς καρδιολογική το Μποδοσάκειο όταν καρδιολογική και χειρουργική κλινική αλληλοεξαρτώνται;
  Επειδή η υγεία είναι κοινωνικό δικαίωμα και όχι αντικείμενο εμπορευματοποίησης, ως Δημοτική Κίνηση, μας έχει απασχολήσει ιδιαίτερα το ζήτημα. Χωρίς να αναγάγουμε τους εαυτούς μας σε ειδικούς, καταλήξαμε σ’ ένα πλαίσιο γενικών αρχών που πιστεύουμε ότι πρέπει να διαπνέουν ένα περιφερειακό σύστημα υγείας με στόχο το δικαίωμα όλων των πολιτών στη δωρεάν, καθολική και ισότιμη πρόσβαση σε υψηλού επιπέδου παροχές υγείας.

   Υποστηρίζουμε ένα σύστημα υγείας που θα διαπνέεται από μια περιφερειακή λογική.
    Οργάνωση δικτύου πρωτοβάθμιας υγείας σε περιφερειακό επίπεδο, οικογενειακός ιατρός. Πέρα από το ότι θα αναβαθμίσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες θα αποσυμφορήσει τα νοσοκομεία μας.
    Επανασχεδιασμός της κατανομής του υπάρχοντος προσωπικού, με την επάνοδο σε θέσεις «μάχης» τυχόν αποσπασμένων του νοσηλευτικού προσωπικού.
   Θεωρούμε αναγκαία τη λειτουργία και των 5 νοσοκομείων της περιοχής, τουλάχιστον με 7 βασικές  κλινικές (παιδιατρική, παθολογική, χειρουργική, καρδιολογική, μαιευτική, ακτινολογική, μικροβιολογική) που σε συνεργασία με τα υπόλοιπα νοσοκομεία της περιφέρειας,  θα εξασφαλίζουν τις βασικές παροχές σε όλους τους κατοίκους της περιφέρειάς μας.
   Διαφωνούμε με την οποιαδήποτε απαξίωση υποδομών για τις οποίες δαπανήθηκαν πολλά εκατομμύρια ευρώ.
   Πιστεύουμε πως στη Δ. Μακεδονία πρέπει να εξασφαλιστεί η μεγαλύτερη δυνατή υγειονομική αυτονομία και αυτάρκεια  ώστε ο μεγαλύτερος αριθμός ασθενών να εξυπηρετείται  στην περιοχή από το δημόσιο σύστημα υγείας. Αυτό θα έχει ως επιπλέον όφελος  τον περιορισμό του κόστους διακομιδής και την ελαχιστοποίηση της ταλαιπωρίας ασθενών και συνοδών, π.χ. η εγκατάσταση μαγνητικού τομογράφου σε δημόσιο νοσοκομείο που θα εξυπηρετεί όλη τη Δυτ, Μακεδονία.
  Το περιφερειακό σύστημα θα πρέπει να λειτουργεί σε επίπεδο δικτύου υπηρεσιών ενημέρωσης, πρόληψης, πρωτοβάθμιας περίθαλψης και προαγωγής υγείας, ενώ θα μπορεί να διοικείται από κοινή διοίκηση σε όλη τη Δ. Μακεδονία.
   Όσον αφορά στην προοπτική νέου νοσοκομείου προς αντικατάσταση του Μαμάτσειου, αν και φαντάζει ιδιαίτερα δελεαστική, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τα τεράστια προβλήματα που η υλοποίησή της εμπεριέχει, όπως χρηματοδότηση, χωροταξικό, μελέτες. Η προοπτική ενός νέου νοσοκομείου δεν μπορεί να λύσει ως δια μαγείας τα προβλήματα υγείας στη Δ. Μακεδονία. Μπορούμε άλλωστε να αξιοποιήσουμε  παλαιότερη μελέτη επέκτασης, λειτουργικής και ποιοτικής αναβάθμισης των εγκαταστάσεων του Μαμάτσειου νοσοκομείου.
   Τέλος πιστεύουμε πως είναι απαραίτητος ο εξορθολογισμός των δαπανών και αναγκαία η εξυγίανση του συστήματος. Όμως  φοβούμαστε  πως η αναμόρφωση του ΕΣΥ  με όρους μνημονίου  θα επιφέρει κοινωνικό πλήγμα. Σ’ αυτό πρέπει να αντισταθούν οι τοπικές κοινωνίες υπερβαίνοντας τους όποιους  τοπικισμούς.
   Σε προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο ζητήσαμε να συζητηθεί αυτό το πολύ σοβαρό θέμα και παρότι ο πρόεδρος το αποδέχτηκε, ακόμα περιμένουμε…..  


Η συντονιστική επιτροπή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας