Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Οι δήμοι, τα χρέη και οι ευθύνες των κομμάτων

Της Τάνιας Γεωργιοπούλου
«Γιατί δεν έκανα ποτέ μια χριστουγεννιάτικη γιορτή η οποία να κοστίζει δύο εκατομμύρια, γιατί δεν έφτιαξα το υψηλότερο δέντρο της Ευρώπης, γιατί ο Δήμος Καλλιθέας δεν είναι υπερχρεωμένος; Υπάρχει ατομική ευθύνη, ο καθένας εφ’ ω ετάχθη πρέπει να κάνει σωστά τη δουλειά του». Ο δήμαρχος Καλλιθέας και πρόεδρος της ΚΕΔΕ (Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας) κ. Κώστας Ασκούνης, απαντώντας σε ερώτηση της «Κ» για τα χρέη των δήμων, αφήνει σαφείς αιχμές για σπατάλες και κακοδιαχείριση από τοπικούς άρχοντες.
Τον συναντήσαμε παραμονές του συνεδρίου της ΚΕΔΕ, όπου ένα από τα βασικά θέματα ήταν τα οικονομικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης – προφανείς οι λόγοι. Οι δήμοι θα πρέπει να ισοσκελίσουν τους προϋπολογισμούς τους το 2012 ώστε τα χρέη τους να μην υπολογίζονται στο συνολικό χρέος της χώρας και ταυτόχρονα να καταφέρουν να λειτουργήσουν με λιγότερους πόρους.
Παρά τις διαφωνίες του με τις πρακτικές και τις επιλογές πολλών δημάρχων, αντιδρά έντονα στις αιτιάσεις για διαφθορά. «Το πρόβλημα έχει διογκωθεί. Ολοι μαζί οι δήμοι, που ήταν 1.034 και έγιναν 325, οφείλουν 1,7 δισ. σε δάνεια. Το έλλειμμα του ΟΣΕ, μιας μόνο εταιρείας του Δημοσίου, είναι 10 δισ.».
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, λοιπόν, δεν έχει ευθύνες; «Δεν είμαστε κάτι διαφορετικό από το υπόλοιπο πολιτικό σύστημα. Εχουμε τα ίδια προβλήματα με τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα και μερικά πράγματα πρέπει να αλλάξουν εκ βάθρων. Ξέρετε, για παράδειγμα, ότι σε πολλές επαρχιακές πόλεις κανείς δεν εισπράττει τα χρήματα για το νερό; Και ξέρετε ποια είναι η δικαιολογία του υπεύθυνου: “Ε, πρέπει να κάνουμε και μια πολιτική”. Από την άλλη, επειδή πιεζόμαστε από την τοπική κοινωνία, είμαστε υποχρεωμένοι να είμαστε και αποτελεσματικοί. Αν δεν έχουν θέρμανση τα σχολεία, ο κόσμος θα συγκεντρωθεί έξω από το δημαρχείο».
Ο επί τέσσερις τετραετίες, δήμαρχος Καλλιθέας και μόνιμος κάτοικος της πόλης, καθισμένος στο γραφείο του στο δημαρχείο, είναι φανερό ότι αισθάνεται σαν στο σπίτι του. Μέλος του ΠΑΣΟΚ από την ίδρυση του κόμματος, διαχωρίζει σαφώς τη θέση του, διευκρινίζοντας ότι ο καθένας είναι υπεύθυνος για τις πράξεις και τις επιλογές του. «Μπορεί να έχεις εκλεγεί με ένα κομματικό σχηματισμό, αλλά κανένα κόμμα δεν σου λέει τι να κάνεις και πόσα να ξοδέψεις ως δήμαρχος». Μιλάει με δεδομένα και στηρίζει την άποψή του σε παραδείγματα - «ιστορίες» που διηγείται με κάθε ευκαιρία. Οπως όταν ο τότε πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σημίτης είχε παραστεί στα εγκαίνια του σταθμού του μετρό στο ΦΙΞ, το 2004. Παραμονές εκλογών, του απηύθυνε την εύλογη ερώτηση για το εκλογικό αποτέλεσμα. «Του απάντησα ότι θα χάσουμε τις εκλογές. Και όταν με ρώτησε γιατί, του είπα... μια ιστορία. Για τρεις επιχειρηματίες της περιοχής που είχαν δηλώσει ότι δεν πρόκειται να ξαναψηφίσουν ΠΑΣΟΚ γιατί το ΣΔΟΕ σε κάθε έλεγχο τους εκβιάζει».
Προτείνει μια βόλτα στις κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου, αλλά προηγουμένως επιμένει να μου δείξει «κάτι». Κατεβαίνοντας τα σκαλιά του δημαρχείου, επισημαίνει ότι «και οι πολίτες δεν είναι άμοιροι ευθυνών», εξηγώντας ότι χρειάστηκε να τα βάλει με τους ιδιοκτήτες των καφετεριών της πλατείας. «Στην αρχή, μου είπαν “δήμαρχε, κρίση έχουμε, άσε μας να βάλουμε καμιά τέντα. Τελικά έφτασαν να στήσουν τσαντήρια. Χρειάστηκε να χρησιμοποιήσω τα συνεργεία του δήμου για να καθαρίσω την πλατεία. Τότε φώναζαν «είσαι φασίστας». Εχουμε πλέον φτάσει στην πλατεία. «Κοίτα όμως τώρα τι ωραία που είναι. Στην Ελλάδα όλοι λέμε ότι πρέπει να αλλάξουν πράγματα, αλλά εννοούμε να τα αλλάξουν οι διπλανοί».
Στο Κέντρο Αλληλεγγύης του δήμου, που λειτουργεί από τον Νοέμβριο, μας περιμένουν οι εθελοντές που τακτοποιούν και μοιράζουν τρόφιμα και ρούχα και ο υπεύθυνος αντιδήμαρχος. Το κέντρο στηρίζει πάνω από 600 οικογένειες. «Το μεγάλο πρόβλημα είναι οι άστεγοι. Αλλά όλοι μαζί θα βρούμε μια λύση», λέει η εθελόντρια κ. Ρεβέκκα Καλιάνη. Ο Δήμος Καλλιθέας διαθέτει δημοτικό Κέντρο Υγείας και φαρμακείο.
Τελευταία μας στάση, η έκταση του πρώην Ιπποδρόμου, όπου εκτελούνται τα έργα για το Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» (ΚΠΙΣΝ). Οι εργασίες βρίσκονται στο στάδιο εκσκαφής. «Είναι η μεγαλύτερη επένδυση στη χώρα αυτή τη στιγμή, πάνω από 500 εκατ. ευρώ. Για να συμφωνήσουμε έγιναν μάχες στο δημοτικό συμβούλιο. Αλλά έτσι είναι η δημοκρατία. Πρέπει να ξεπεράσουμε κάποια πράγματα και η Τ.Α. μπορεί να βοηθήσει, αρκεί να συνεργάζεται με αυτούς που θέλουν πραγματικά να επενδύσουν».
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας