Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Ομιλία Γ. Βλατή στην πρόταση Εξεταστικής Επιτροπής για το έλλειμμα του 2009 και την ΕΛΣΤΑΤ

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, καλούμαστε σήμερα να αποφασίσουμε τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής που θα διερευνήσει αν το 2009 ή το 2010, υπήρξε αυθαίρετη διόγκωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, με ευθύνη των μελών της τότε Κυβέρνησης, από την ΕΛΣΤΑΤ. Από τότε που προέκυψε το ζήτημα και κατατέθηκε η πρόταση εξεταστικής επιτροπής έχουν ακουστεί πολλά για το εν λόγω ζήτημα. Έχουν κατηγορηθεί οι τότε Υπουργοί Οικονομικών, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, για παραποίηση των στοιχείων προκειμένου η χώρα να οδηγηθεί στο Μνημόνιο, κατηγορίες αφενός μεν αδιανόητες για μια δημοκρατική και ευνομούμενη χώρα, από την άλλη μεριά, όμως και ανυπόστατες, αφού η διόγκωση των ελλειμμάτων έγιναν μήνες μετά την απόφαση για τη σύσταση του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας, με τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Δεν θα ήθελα σε καμιά περίπτωση να σχολιάσω τις ενέργειες των οικονομικών εισαγγελέων σχετικά με την υπόθεση. Άλλωστε, η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και ως τέτοια πρέπει να κάνει τη δουλειά της. Οφείλω, όμως, να πω πως ο χειρισμός του όλου θέματος χαρακτηρίζεται, κατά τη γνώμη μου, από προχειρότητα.
Δεν είναι κατανοητός, για παράδειγμα, ο λόγος που οι κύριοι Εισαγγελείς απέστειλαν το φάκελο στη Βουλή πριν καταθέσει ο Πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ. Είχαν το χρόνο να εξετάσουν δεκαοκτώ και πλέον μάρτυρες -πρώην μέλη της διοίκησης, οικονομολόγους, δημοσιογράφους, δεν θυμάμαι και εγώ άλλες ιδιότητες- αλλά όχι και τον καθ’ ύλην αρμόδιο. Μία ημέρα ήταν το πρόβλημα της καθυστέρησης να εξετάσουν τον πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ; Πώς εξηγείται, άραγε, αυτό;
Με ελαφρά τη καρδία αντιμετωπίσθηκαν οι κατηγορίες που εκτοξεύτηκαν από πρώην στελέχη της ΕΛΣΤΑΤ, λες και δεν αντιλαμβάνονταν ούτε αυτά ούτε οι αρμόδιοι Εισαγγελείς πόσο επικίνδυνο ήταν το όλο ζήτημα για τη χώρα μας, ειδικά στην παρούσα φάση, όταν τα μάτια όλου του κόσμου είναι στραμμένα επάνω μας, όταν κάθε διαπραγμάτευση που γίνεται το τελευταίο διάστημα για το μέλλον της χώρας μας, γίνεται βάσει αυτών ακριβώς των στοιχείων -τα οποία, παρεμπιπτόντως, η EUROSTAT έχει ήδη αποδεχθεί χωρίς αστερίσκους- η αναίρεση των οποίων θα μπορούσε να τινάξει στον αέρα κάθε διαπραγμάτευση που έχει γίνει μέχρι σήμερα.
Η χώρα μας, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είχε στο παρελθόν κατηγορηθεί ουκ ολίγες φορές για παραποίηση επίσημων στοιχείων: Greek Statistics. Αντιθέτως, στην προκειμένη περίπτωση, ίσως είναι από τις ελάχιστες φορές που στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ έγιναν δεκτά από τη EUROSTAT χωρίς κανέναν ενδοιασμό. Και αντί αυτό να αποτελεί σημάδι αλλαγής, σημάδι στροφής της χώρας μας προς μια πιο διάφανη παρακολούθηση και καταγραφή των δημοσίων εσόδων και δαπανών, βασική πολιτική επιλογή του ΠΑΣΟΚ, έγινε αντικείμενο ανεύθυνων κατηγοριών κατά της πολιτικής ηγεσίας της χώρας μας, αλλά και επικίνδυνων για τη χώρα μας και την πορεία της εν μέσω κρίσης παιγνίων.
Τη συζήτηση που σήμερα κάνουμε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να είστε σίγουροι ότι πολλοί την παρακολουθούν με ενδιαφέρον, όπως και οι αγορές και οι εταίροι μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Γι’ αυτό και το συγκεκριμένο ζήτημα πρέπει να ερευνηθεί με σοβαρότητα, να αντιμετωπισθεί με τη δέουσα ωριμότητα και υπευθυνότητα. Τα κίνητρα για τη διερεύνηση, αν είναι πολιτικά, είναι και άκρως επικίνδυνα. Το σίγουρο δε είναι ότι δεν πρόκειται να αποδώσουν κομματικά οφέλη και φυσικά, δεν βοηθούν τη χώρα. Δεν μπορώ να κατανοήσω τη θέση της Νέας Δημοκρατίας «ναι, αλλά μετά τις εκλογές».
Θα είναι αλλιώτικη η αλήθεια μετά τις εκλογές, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι; Δεν μπορούμε να τη διερευνήσουμε τώρα και να καθαρίσουμε το τοπίο; Ο μοναδικός λόγος που σήμερα βρισκόμαστε εδώ είναι για να τελειώνουν πια αυτές οι ιστορίες με τα «μαγειρεμένα» ή όχι νούμερα. Αρκετά ταλαιπωρήθηκε η χώρα με τους αριθμούς που βολεύουν τις κυβερνήσεις και ξεβολεύουν όλους τους υπόλοιπους. Αρκετά ταλαιπωρούνται οι πολίτες με «γκρίζες» πληροφορίες που ασταμάτητα εκτοξεύονται επί δικαίων και αδίκων.
Κάναμε μία νέα αρχή. Εδώ μέσα ψηφίσαμε τα τελευταία δύο χρόνια σειρά αναγκαίων νόμων να εξασφαλίσουμε την πλήρη διαφάνεια και αξιοπιστία των κρατικών στατιστικών και δημοσιονομικών στοιχείων. Εμείς εδώ ψηφίσαμε και την ανεξαρτητοποίηση της Εθνικής Στατιστικής Αρχής από τον εκάστοτε Υπουργό Οικονομικών.
Κανείς, φυσικά, δεν ζητά να μη διερευνηθεί η υπόθεση. Εμείς οι ίδιοι προτείναμε τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, όχι για να ρίξουμε στάχτη στα μάτια των πολιτών, αλλά για να πέσει άπλετο φως στην υπόθεση, να δούμε ποιος κέρδισε και τι ακριβώς από τις κατηγορίες για τη διόγκωση του ελλείμματος.
Επειδή, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, διανύουμε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για τη χώρα μας και η κάθε μας ενέργεια κρίνεται, θέλω να πιστεύω ότι όλοι θα αντιμετωπίσουμε το θέμα με τη δέουσα σοβαρότητα. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επιτρέψουμε όποια συμφέροντα να συνεχίσουν να παρεμβαίνουν με τρόπο επικίνδυνο στα οικονομικά και πολιτικά πράγματα, όταν μάλιστα διακυβεύονται τα εθνικά μας συμφέροντα. Επιτέλους, η πολιτική και οι πολιτικοί πρέπει να πάρουν την πρωτοβουλία σε αυτή τη χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας