Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

Μπιλ Γκέιτς: «Ψηφίζω Μόντι και Παπαδήμο»

Ο ιδρυτής της Microsoft και δραστήριος φιλάνθρωπος μίλησε στην ετήσια σύνοδο του Διεθνούς Ταμείου για τη Γεωργική Ανάπτυξη (FIDA) που πραγματοποιείται στη Ρώμη λέγοντας πως στηρίζει τις τεχνοκρατικές κυβερνήσεις τύπου Μόντι και Παπαδήμου.
«Εγώ ψηφίζω τεχνοκράτες κάθε φορά που μπορώ», δηλώνει στην ισπανική εφημερίδα «El Pais» όταν καλείται να καταθέσει την άποψή του για τις κυβερνήσεις σε χώρες όπως η Ιταλία και η Ελλάδα.

«Οταν τα πράγματα είναι πολύ περίπλοκα, βλέπεις ότι υπάρχουν πολλοί έλεγχοι οι οποίοι καθιστούν λιγότερο αποτελεσματική την οικονομία. Οι ανεπάρκειες αυτές ποτέ δεν επιλύονται σε ένα περιβάλλον αποκλειστικά πολιτικό, γιατί ο κόσμος αυτός προφυλάσσει με ιδιαίτερο ζήλο το ειδικό καθεστώς του. Ενας τεχνοκράτης όμως μπορεί να κάνει πράγματα που ωφελούν την οικονομία, να πάρει δύσκολες αποφάσεις», δηλώνει ο «γκουρού» της τεχνολογίας.
Φήμες θέλουν τον Μπιλ Γκέιτς να αναλαμβάνει το τιμόνι της Παγκόσμιας Τράπεζας τον Ιούνιο οπότε λήγει η θητεία του Αμερικανού Ρόμπερτ Ζέλικ, ο οποίος έκανε γνωστό την περασμένη εβδομάδα ότι δεν θα επιδιώξει την παραμονή του στη θέση του προέδρου. Ο Γκέιτς θεωρείται από πολλούς το κατάλληλο πρόσωπο για να αποκαταστήσει τη χαμένη αίγλη του θεσμού ενώ είναι αξιοπρόσεκτη η αντίληψή του για την εφαρμοζόμενη λιτότητα.
«Είναι μια περίπλοκη κατάσταση. Μακάρι οι οικονομολόγοι να κατανοούσαν καλύτερα το αντικείμενό τους. Το πώς μπορεί κανείς να ελέγξει το χρέος, να έχει φερέγγυες τράπεζες και ταυτόχρονα να επιτύχει την ανάπτυξη της οικονομίας είναι μια μαγική φόρμουλα που αναζητείται χωρίς μεγάλη επιτυχία μέχρι στιγμής. Οι αναπτυξιακές πολιτικές είναι επιθυμητές, πώς όμως μπορεί να συνδυαστούν με μια εξάλειψη του χρέους; Πολιτικοί και οικονομολόγοι πρέπει να αναζητήσουν μια λύση, αλλά δεν είναι εύκολο».
Ο Μπιλ Γκέιτς τάσσεται υπέρ «κάποιας μορφής φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές» όχι όμως μόνο για να μειωθούν τα ελλείμματα, αλλά και για να διατηρηθεί η παροχή βοήθειας στους φτωχότερους του πλανήτη, «εκείνο το 1% των προϋπολογισμών μας που δεν αφήνει κάποιον να πεθάνει επειδή δεν θέλησες να του αγοράσεις ένα δίχτυ προστασίας από τα κουνούπια».
Ωστόσο ο ιδρυτής της Microsoft δεν δέχεται την άποψη ότι οι πλούσιοι αυτού του κόσμου γίνονται όλο και πλουσιότεροι και οι φτωχοί όλο και φτωχότεροι. «Ο κόσμος γίνεται πολύ πιο ισότιμος διότι οι φτωχές χώρες γίνονται πλουσιότερες πιο γρήγορα.Η βελτίωση της ποιότητας της ζωής σε μεγάλους πληθυσμούς, όπως η Ινδία και η Κίνα, δείχνει ότι οι εισοδηματικές ανισότητες έχουν μειωθεί. Και αυτό είναι καλό», προσθέτει.
«Η τεχνολογική ανάπτυξη θα σταματήσει την πείνα»
«Πρέπει να ωφεληθούμε από την ψηφιακή επανάσταση για να καταλήξουμε σε καινοτομίες και στην κτηνοτροφία», δήλωσε ο Γκέιτς στο ακροατήριό του, προτείνοντας τη χρήση των νέων τεχνολογιών για να ενισχυθεί η παραγωγικότητα των αγροτών και των κτηνοτρόφων.
«Αν σας απασχολούν οι πιο φτωχοί, θα πρέπει να σας απασχολήσει η γεωργία. Είμαστε πεπεισμένοι ότι οι αγρότες με μικρή παραγωγή μπορούν να διπλασιάσουν και σε ορισμένες περιπτώσεις να τριπλασιάσουν την παραγωγή τους κατά τη διάρκεια των είκοσι προσεχών ετών, προστατεύοντας συγχρόνως τη γη τους», ανέφερε.
Προκειμένου να στηρίξει τη θέση του ο Γκέιτς επικαλέστηκε το παράδειγμα του γονιδιώματος της μανιόκας, ενός φυτού που αποτελεί την κύρια πηγή θερμίδων για περίπου 800 εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο. Χάρη στην τεχνολογική ανάπτυξη πλέον οι αγρότες μπορούν να προβλέπουν την απόδοση των σπόρων και να μειώσουν τον χρόνο για την ανάπτυξη μιας νέας ποικιλίας από δέκα σε μόλις δύο χρόνια.
Επιπλέον, ο ιδρυτής της Microsoft ανακοίνωσε δωρεές ύψους περίπου 200 εκατ. δολαρίων από το ίδρυμά του για τη χρηματοδότηση ερευνών για νέα είδη καλαμποκιού που θα είναι ανθεκτικά στην ξηρασία, ερευνών για εμβόλια ζώων και για προγράμματα εκπαίδευσης των αγροτών.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

κοιτα παρακατω, υπαρχει και μεγαλυτερος ΒΛΑΚΑΣ
απο σενα ΖΩΟΝ

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=MEhjnm1mgJY

Το Προφίλ μας