Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Η ΜΕΘ - φάντασμα του Μαμάτσειου ακυρώνεται οριστικά;

του Χρήστου Βήττα από τον ΠΤΟΛΕΜΑΙΟ
ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΗΣ 3ης ΥΠΕ
 Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης εποφθαλμιά τον υπερσύγχρονο εξοπλισμό της επί επτά χρόνια ανενεργής μονάδας
Ερωτηματικά εγείρουν οι τελευταίες εξελίξεις στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο Κοζάνης, σύμφωνα με τις οποίες είναι πολύ πιθανό το ενδεχόμενο να ακυρωθεί οριστικά και αμετάκλητα η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, μια υποδομή – φάντασμα, η οποία κατασκευάστηκε πριν από επτά ολόκληρα χρόνια στη νέα πτέρυγα του ιδρύματος, αλλά δεν λειτούργησε ποτέ.
Μπροστά μάλιστα στο ενδεχόμενο κατάργησης της πολυπόθητης ΜΕΘ, κάποια άλλα νοσοκομεία εποφθαλμιούν τον υπερσύγχρονο εξοπλισμό, αφού ούτως ή άλλως τα μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας «αραχνιάζουν» στο νοσοκομείο της πρωτεύουσας της Δυτικής Μακεδονίας. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Π», το νοσοκομείο «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης, έστειλε έγγραφο στο νοσοκομείο Κοζάνης, με το οποίο ζητά τον ιατρικό εξοπλισμό για να τον αξιοποιήσει στη δική του ΜΕΘ, αντί να παραμένει ανενεργός.
Ο υποδιοικητής του Μαμάτσειου νοσοκομείου, Δημήτρης Αμπάζης, ουσιαστικά επιβεβαίωσε την πληροφορία αυτή, παρουσιάζοντας μία διαφοροποιημένη εκδοχή: «Το υπουργείο Υγείας, κάθε χρόνο κάνει καταγραφή του ανενεργού εξοπλισμού όλων των νοσοκομείων. Στην περίπτωση που κάποια μηχανήματα δεν χρησιμοποιούνται, το υπουργείο μπορεί να τα παραχωρήσει για χρήση σε άλλο νοσοκομείο. Άλλωστε με την ίδια λογική κι’ εμείς θα πάρουμε ένα ειδικό μηχάνημα από την οφθαλμολογική κλινική του νοσοκομείου Γρεβενών».
Προκειμένου να αποφευχθεί η εκχώρηση του σύγχρονου εξοπλισμού της κατ’ ευφημισμό ΜΕΘ, διοίκηση και ιατρικές υπηρεσίες του νοσοκομείου Κοζάνης απεργάζονται σχέδια για «εναλλακτική αξιοποίηση» μέσα στο ίδιο το νοσοκομείο. Σύμφωνα πάντα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Π», στο Μαμάτσειο – και σε όλα τα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας – έφτασε έγγραφο της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας. Με το έγγραφο αυτό η ΥΠΕ ζητά από το κάθε νοσοκομείο, να αξιολογήσει την κατάσταση και να αξιοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις ειδικές μονάδες και τον εξοπλισμό που διαθέτει. Μάλιστα η διοικήτρια της ενιαίας διοίκησης των νοσοκομείων Μαμάτσειου – Μποδοσάκειου, Τάσα Μπούρτσιου, δήλωσε πως «είναι λογικό να θέλουμε να αξιοποιήσουμε κατά τον καλύτερο τρόπο έναν υπερσύγχρονο εξοπλισμό που δεν λειτουργεί. Γι’ αυτό αναθέσαμε στην ιατρική υπηρεσία να μελετήσει όλα τα ενδεχόμενα και να υποβάλει την πρότασή της. Εάν δηλαδή μπορεί να λειτουργήσει η ΜΕΘ ή αν θα αξιοποιήσουμε τουλάχιστον αυτόν τον υπερσύγχρονο εξοπλισμό για να οργανώσουμε για παράδειγμα μία Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας ή μία Στεφανιαία Μονάδα ή κάτι άλλο». Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα πάντα με την υπερδιοικήτρια, την τελική απόφαση θα λάβει το διοικητικό συμβούλιο.
Οι παραπάνω εξελίξεις αποκαλύπτουν ότι σταδιακά εγκαταλείπεται ο στόχος της ΜΕΘ, η οποία για το Μαμάτσειο νοσοκομείο κατάντησε σαν το «γιοφύρι της Άρτας». Βεβαίως, οι διοικούντες επισήμως δεν το παραδέχονται αυτό, ωστόσο συγχρόνως ομολογούν ότι με μία γιατρό που διαθέτει η ΜΕΘ είναι αδύνατο να λειτουργήσει η μονάδα. Τα πράγματα γίνονται ακόμη χειρότερα, μετά την πρόσφατη προκήρυξη δύο θέσεων επικουρικών γιατρών, που για πολλοστή φορά απέβη άκαρπη.
Αναμφισβήτητα από τις 3/11/2005 που έγινε η οριστική παραλαβή της νέας πτέρυγας, η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας «στοίχειωσε» στην κυριολεξία. Δαπανήθηκαν κονδύλια άνω του ενός εκ. ευρώ για τον εξοπλισμό της. Διαθέτει επτά κρεβάτια, ισάριθμους αναπνευστήρες και μόνιτορ, βρογχοσκόπια και ό,τι άλλο είναι απαραίτητο, χωρίς όμως να τεθεί ποτέ στην υπηρεσία των πολιτών της Δυτικής Μακεδονίας. Από τότε κατά διαστήματα είχε μέχρι και τρεις γιατρούς, οι οποίοι στην ουσία δεν είχαν αντικείμενο. Γι’ αυτό και τον Οκτώβριο του 2010 ο τότε διευθυντής Ιωάννης Αναστασίου τα «βρόντηξε» και έφυγε υποβάλλοντας παραίτηση, ενώ στην πορεία παραιτήθηκαν κι’ άλλοι γιατροί. Δυστυχώς τα περίεργα και επικίνδυνα παιχνίδια με τη ΜΕΘ του νοσοκομείου Κοζάνης συνεχίζονται, όταν μόλις προχτές βράδυ ένα θύμα τροχαίου που έφτασε σε κωματώδη κατάσταση, περίμενε 18 ολόκληρες ώρες σε ένα κοινό κρεβάτι, αφού η εν λόγω μονάδα του Μαμάτσειου είναι παροπλισμένη, ούτε υπήρχε κενό κρεβάτι σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας σε άλλο νοσοκομείο της Βόρειας Ελλάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας