Επίκαιρα Θέματα:

Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

Επίσκεψη Γιώργου Παπακωνσταντίνου στην Φινλανδία

Έντονο ήταν το ενδιαφέρον του έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου της Φινλανδίας για τη χθεσινή επίσκεψη του έλληνα υπουργού Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου στο Ελσίνκι.
Οι ε/φ Helsingin Sanomat, Turun Sanomat, Ilta Sanomat και Hufvudstadsbladet αναδημοσιεύουν είδηση του Φινλανδικού Πρακτορείου Ειδήσεων STT υπό τον τίτλο «Έλληνας υπουργός κάνει lobbying για την αποκατάσταση της πίστης στο μέλλον της χώρας του».
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ο έλληνας υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Παπακωνσταντίνου παρείχε διαβεβαιώσεις ότι η σκληρή πολιτική αναδιάρθρωσης της ελληνικής οικονομίας φέρει αποτελέσματα. Ο υπουργός, συνεχίζουν, μετέβη την Τρίτη στη Φινλανδία για να συναντήσει την πολιτική ηγεσία της χώρας και να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου. Ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι η διαδικασία είναι πολιτικά και κοινωνικά οδυνηρή και δύσκολη, αποφέρει όμως και αποτελέσματα. «Αυτή η διαδικασία αξίζει να στηριχθεί», ανέφερε.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου υπογράμμισε επίσης ότι η οικονομική αναδιάρθρωση που υλοποιείται στην Ελλάδα είναι περισσότερο ακραία από αυτές άλλων χωρών, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν έχουν ληφθεί υπόψη οι προϋποθέσεις για μια νέα ανάπτυξη. Αν και η Ελλάδα θα συνεχίσει και στο μέλλον να στηρίζεται στα δικά της δυνατά σημεία, όπως είναι ο τουρισμός, έχει όμως μεγάλες δυνατότητες και σε άλλους τομείς, όπως είναι αυτός της ανάπτυξης της ηλιακής ενέργειας, πρόσθεσε ο υπουργός.
Τα δημοσιεύματα καταλήγουν αναφέροντας ότι υπάρχει η πιθανότητα συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Φινλανδίας στον ενεργειακό τομέα.
Σχετικοί σύνδεσμοι:
Helsingin Sanomat:
Turun Sanomat:
Hufvudstadsbladet:
Την είδηση της επίσκεψης Παπακωνσταντίνου μετέδωσαν και οι τρεις μεγαλύτεροι φινλανδικοί τ/σ στο πλαίσιο των βραδινών τους δελτίων ειδήσεων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η επίσκεψη του υπουργού συνδυάστηκε με τις δηλώσεις της υπουργού Οικονομικών της Φινλανδίας Jutta Urpilainen ότι οι πόροι του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας πρέπει να αυξηθούν.
Το πρώτο κανάλι του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα YLE ανέφερε στα δελτία ειδήσεων των 5 μ.μ. και των 6 μ.μ., ότι κατά την επίσκεψή του στο Ελσίνκι, ο υπουργός Περιβάλλοντος της Ελλάδας Γ. Παπακωνσταντίνου διαβεβαίωσε ότι η χώρα του βρίσκεται στο σωστό δρόμο όσον αφορά στην επίλυση των οικονομικών της προβλημάτων. Ο υπουργός, συνεχίζει το ρεπορτάζ, ομίλησε ενώπιον της Μείζονος Επιτροπής του φινλανδικού κοινοβουλίου και ανάφερε ότι η Ελλάδα έχει λάβει σειρά μέτρων για την εξυγίανση της οικονομίας, όπως είναι η αύξηση των φόρων και η περικοπή των ωφελημάτων. Ακολουθούν δηλώσεις του κ. Παπακωνσταντίνου στο δ/φο Kristian Svensson στις οποίες εκφράζει τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να ξεπεράσει τη δύσκολη περίοδο που διανύει. Ο υπουργός τόνισε επίσης ότι ενόψει των βουλευτικών εκλογών, οι πολιτικοί πρέπει να είναι ειλικρινείς έναντι των πολιτών. «Ο καιρός που τα πολιτικά κόμματα μπορούσαν να κολακεύσουν τους πολίτες και να τους υποσχεθούν πράγματα που δεν μπορούν να γίνουν, έχει περάσει», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Πρέπει να είναι κανείς ειλικρινής όποιο και να είναι το πολιτικό κόστος. Η Ελλάδα έχει πληρώσει το τίμημα για το ότι τα πολιτικά κόμματα δεν έλεγαν την αλήθεια», κατέληξε.
Σχετικός σύνδεσμος:
Ανάλογης έκτασης και περιεχομένου ήταν και το ρεπορτάζ βασισμένο στη συνέντευξη που δόθηκε στον δημοσιογράφο Jussi Kärki που μεταδόθηκε από τον ιδιωτικό τ/σ MTV3 στο δελτίο ειδήσεων των 7 μ.μ.
Σχετικός σύνδεσμος:
Ο ιδιωτικός τ/σ Nelonen παρουσίασε την επίσκεψη του υπουργού Περιβάλλοντος στο Ελσίνκι ως πρώτη είδηση και στα δύο βραδινά δελτία ειδήσεων, σε συνδυασμό με τις δηλώσεις της κας Urpilainen ότι η «δύναμη πυρός» του ΕΜΣ πρέπει να ενισχυθεί. Η κα Urpilainen συναντήθηκε χθες με τη Μείζονα Επιτροπή του κοινοβουλίου προκειμένου να συζητήσει τη στάση που θα τηρήσει η χώρα της στην επικείμενη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών στην Κοπεγχάγη.
Στο ρεπορτάζ του Timo Toropainen αναφέρεται ότι αμφότεροι η κα Urpilainen και ο κ. Παπακωνσταντίνου βρέθηκαν σε δύσκολη θέση ενώπιον της Μείζονος Επιτροπής του φινλανδικού κοινοβουλίου, αρμόδια για θέματα Ε.Ε. Σκοπός της συνάντησης της Φιλανδής υπουργού με την Επιτροπή ήταν να εξασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη του κοινοβουλίου όσον αφορά στην αύξηση των πόρων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας ενόψει της κρίσιμης συνάντησης της Παρασκευής, ενώ στόχος της συνάντησης του έλληνα υπουργού με την Επιτροπή «ήταν να χρησιμοποιήσει τη γοητεία του για να πείσει τους Φιλανδούς βουλευτές ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο». Στο ρεπορτάζ επισημαίνει επίσης ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου εξέφρασε την ευχή, η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις επόμενες βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα, να είναι μια κυβέρνηση ευρείας συναίνεσης, διότι κανένα κόμμα δεν μπορεί να κυβερνήσει μόνο του. Θεωρεί δε ότι μια ισχυρή κυβέρνηση θα είχε ως αποτέλεσμα τη συρρίκνωση των εθνικιστικών κομμάτων. Το ρεπορτάζ καταλήγει με δηλώσεις του υπουργού που έγιναν στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στα φινλανδικά ΜΜΕ, μετά τη συνάντηση που είχε με τη Μείζονα Επιτροπή του φινλανδικού κοινοβουλίου: «Είναι σημαντικό για να πειστεί η κοινωνία και να τεθούν στο περιθώριο οι εξτρεμιστικές απόψεις. Διότι υπάρχουν εξτρεμιστικές απόψεις και εν μέσω της ύφεσης όταν οι άνθρωποι πονάνε είναι περισσότερο επιδεκτικοί στο να ακούνε εύκολες ιδέες. Ότι αν η Ελλάδα πτωχεύσει, τα πράγματα θα είναι καλύτερα. Ή ότι αν η Ελλάδα φύγει από την Ευρωζώνη, δε θα έχουμε την οδύνη που έχουμε σήμερα. Αυτές είναι πολύ επικίνδυνες θέσεις».
Σχετικοί σύνδεσμοι:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας