Επίκαιρα Θέματα:

Κυριακή 29 Απριλίου 2012

Χάθηκαν οι οικονομολόγοι η μήπως έγιναν φιλόσοφοι??


του Δημήτρη Βλαχάβα
Στην ποιο κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση της μεταπολίτευσης στην οποία κρίνεται το μέλλον της χώρας σχετικά με την παραμονή η όχι στην ζώνη του Ευρώ και διαβάζοντας τα οικονομικά προγράμματα των κομμάτων νομίζω ως απλός οικονομολόγος και πολίτης ότι μόνο οι λέξεις απογοήτευση και απορία θα μπορούσαν να χαρακτηρίσουν το συναίσθημα μου.
Λόγω το ότι γνωρίζω ότι ελάχιστη συμπολίτες/ψηφοφόροι  διαβάζουν τα οικονομικά προγράμματα αποφάσισα να παρουσιάσω κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία και να θέσω και κάποιες κατά την άποψη μου απλές προτάσεις κοινής λογικής.

Το πρώτο που ενδιαφέρει όλους είναι να καταλάβουμε ποια κόμματα θέλουν το ΕΥΡΩ και ποια όχι και το τι σημαίνει αυτό για όλους εμάς? Θα πρέπει να εξετάσουμε όμως προσεκτικά αν και οι οικονομικές τους θέσεις συμβαδίζουν με τα λεγόμενα.
Θα ήθελα εδώ να επισημάνω το τι σημαίνει για όλους μας μία επιστροφή σε εθνικό νόμισμα και έξοδος από το ΕΥΡΩ. Η Ελλάδα μπήκε στο ΕΥΡΩ με ισοτιμία 340,75 δραχμές. Εάν σήμερα λέγαμε θα γυρίζαμε σε εθνικό νόμισμα για την νέα ισοτιμία που θα προέκυπτε θα λαμβάνονταν  υπόψη η οικονομική κατάσταση ώστε να γίνει η ελληνική οικονομία ανταγωνιστική σε διεθνές επίπεδο. Το ΑΕΠ της χώρας, η κατάσταση της οικονομίας και η ύφεση -5%, θα οδηγούσαν σε μία υποτίμηση της τάξεως κοντά στο 60%, δηλαδή η νέα ισοτιμία που θα προέκυπτε θα ήταν 1 ΕΥΡΩ =545,20 Εθν.νόμισμα.  Ένας μέτριος μισθός 1000 ΕΥΡΩ σημερινός (340χ Εθν.νόμισμα)  θα γινόταν 400 ΕΥΡΩ  (218χ Εθν.νόμισμα). Σχεδόν όλοι οι Έλληνες έχουν όμως και υποχρεώσεις σε δόσεις δανείων. Εάν ένας πολίτης έχει πάρει ένα στεγαστικό δάνειο ύψους 100.000 Ευρώ με την αρχική ισοτιμία(34.500.000 δραχμές) μετά την επιστροφή στο νέο Εθν.νόμισμα μετατρέπεται αυτόματα και η οφειλή θα ήταν 54.500.000 νέο Εθν.Νόμισμα. Και εδώ αρχίζει το κύριο πρόβλημα για τον πολίτη να αποπληρώσει ένα δάνειο 54.500.00 Εθν.νόμισμα με Μισθό 218.000 Εθν.Νόμισμα και με την αξία του ακινήτου στο 60% της αρχικής αξίας ως επακόλουθο της υποτίμησης (χρωστάει για ένα σπίτι 54.500.000 Εθν.νόμισμα με αξία 32.700.000 Εθν.νόμισμα). Διπλό το χάσιμο για τον πολίτη και στο περιουσιακό του στοιχείο και στο ότι με το εισόδημα του θα χρωστάει για πολύ περισσότερα χρόνια στις τράπεζες έως και την αποπληρωμή του δανείου του.
Αυτές είναι οι αρχικές επιπτώσεις. Λαμβάνοντας υπ’όψιν το ότι η ελληνική οικονομία θα χρειαστεί τουλάχιστον μία πενταετία για να γίνει παραγωγική και ανταγωνιστική θα υποτιμάτε και κάθε ερχόμενο έτος περαιτέρω το Εθνικό νόμισμα, με αποτέλεσμα η αναφερόμενη δικλείδα εισοδήματος-δόσεων να επιβαρυνθεί περαιτέρω.
Οι μόνοι κερδισμένοι από αυτή την επιστροφή θα ήταν οι πολίτες που έχουν τα χρήματα τους μετατρέψει σε ξένα νομίσματα και αυτή που έχουν μεταφέρει τα Ευρώ τους σε άλλες χώρες! Κατά την άποψη μου αυτοί οι πολίτες είναι προδότες και θα έπρεπε να ελεγθούνε όλοι για το πόθεν έσχες των χρημάτων και σε περιπτώσεις μη συμβατότητας φορ. δηλώσεων με καταθέσεις( με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία) να γίνει κατάσχεση του ποσού που προβλέπει ο νόμος.  Δύο κόμματα , η ΝΔ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ προτείνουν αμνηστία στα οικονομικά τους προγράμματα στους πολίτες αυτούς. Απαράδεκτη θέση για την κατάσταση της χώρας διότι χάνετε σημαντική πηγή εσόδων για την χώρα.
 Τα κόμματα που δηλώνουν ότι θέλουν την παραμονή στο ΕΥΡΩ είναι το ΠΑΣΟΚ, Η ΝΔ, Ο ΛΑΟΣ,  Η ΔΗΜ.ΣΥΜΜΑΧΙΑ, Η ΔΗΜ.ΑΡ, Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ.
ΤΟ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ μιλάνε στα προγράμματα τους ότι θέλουν να μείνουν στην νέα ΕΥΡΩΠΗ που θα δημιουργηθεί μετά από δικούς τους αγώνες και διαπραγματεύσεις. Πως μπορείς να είσαι στο ΕΥΡΩ όταν δηλώνεις ότι θα κρατικοποιήσεις την ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ( φορέα χρηματοπιστωτικής λειτουργίας της ΕΚΤ) όπως δηλώνουν οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ  ή να μην πληρώσεις τους δανειστές της χώρας και να ακυρώσεις διεθνής συμβάσεις που αφορούν εξαγορές ΔΕΚΟ όπως δηλώνει ο ΣΥΡΙΖΑ?? Θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν το μέγεθος της αγοράς μας (11 εκατ.) σε σχέση με την ΕΥΡΩΠΗ (700 εκατ.) για την αναφερόμενη διαπραγμάτευση.
Το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που διαχρονικά μιλά για την έξοδο από το Ευρώ και υποστηρίζει ένα εναλλακτικό είδος οικονομίας το όποιο και στο κοντινό παρελθών σε όλες τις χώρες που πήγε να λειτουργήσει απέτυχε παταγωδώς.
Σχετικά με την παραμονή στο ΕΥΡΩ η χώρα μας έχει υπογράψει το Μνημόνιο 2 με το όποιο συμφωνήθηκε η μείωση του δημόσιου χρέους(διαγραφή του 53%) και η μεταχρονολόγηση των οφειλόμενων ποσών καθώς και η μείωση του επιτοκίου δανεισμού των οφειλών. Επίσης με την εισροή κεφαλαίων διασφαλίστηκε η ανακεφαλαιοποίηση  των ελληνικών τραπεζών, ώστε να μπορεί να αναχρηματοδοτηθεί η ελληνική οικονομία και οι ελληνικές επιχειρήσεις.
Για την τήρηση του Μνημονίου 2 έχουν δεσμευτεί με την υφιστάμενη μορφή το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, καθώς και η ΔΗΜ.ΣΥΜΜΑΧΙΑ με δηλώσεις τις προέδρου της.
Ο ΛΑΟΣ , ΤΟ ΔΗΜΑΡ , Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ έχουν δηλώσει ότι με κάποιες αλλαγές σε κάποια θέματα (Εργατικά, Μισθολογικά, φορολογικά κ.α)  μετά από δική τους διαπραγμάτευση θα το τηρήσουν και αυτοί ουσιαστικά μιας και όλοι μιλάνε για αναγκαστικές μεταβολές στην λειτουργία του κράτους και μείωση της κρατικής σπατάλης καθώς και ορθολογισμό των δημόσιων οικονομικών.
Ο ΣΥΡΙΖΑ , ΟΙ ΑΝΑΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΚΕ ΔΗΛΩΣΑΝ ΚΑΘΑΡΑ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΤΗΡΗΣΟΥΝ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ 2, καταθέτοντας προτάσεις για εναλλακτικούς τρόπους χρηματοδότησης του κράτους, οι οποίες κατά την δική μου απλή λογική βασίζονται σε πολύ περισσότερους άγνωστους παράγοντες και κρύβουν για τον ελληνικό λαό πολύ περισσότερους κινδύνους.
Πως θα γίνει η μείωση της σπατάλης και η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής ?
ΠΑΣΟΚ και ΝΔ μιλάνε εδώ και 20 χρόνια για αυτές τις αλλαγές χωρίς κανένα αποτέλεσμα, αντιθέτως όσο περνούσε ο καιρός μπαίνανε και νέοι νεόπλουτοι στο κόλπο τον offshore. Τώρα αναφέρουν στα προγράμματα τους ότι θα απαγορεύσουν τις συναλλαγές με τις offshore. Αλλιώς όπως και όλα τα άλλα κόμματα γενικόλογα σχόλια. Κάποια κόμματα απλά αναφέρουν καθαρά ότι πρέπει να μειωθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά και αυτά όμως χωρίς να αναφέρουν  πόσοι και με ποια κριτήρια. Επίσης σε όλα τα οικονομικά προγράμματα υπάρχουν αναφορές για της ΔΕΚΟ . Τα  περισσότερα κόμματα αναφέρουν ότι θα πουλήσουν της ζημιογόνες η θα της αλλάξουν την λειτουργία τους ώστε να μην είναι πλέον ζημιογόνες. Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει και αυτές που έχουν πουληθεί να της κρατικοποιήσει. Δεν μας αναφέρει όμως ούτε και αυτός πως θα καλύψει τις ζημίες που θα παράγουν.
Αναφέρουν στα προγράμματα τους σχεδόν όλα τα κόμματα ότι θα μειωθούν οι εισφορές , θα αυξηθεί το επίδομα ανεργίας , δεν θα μειωθούν οριζόντια μισθοί και συντάξεις , θα αλλάξει το φορολογικό νομοσχέδιο (ποσοστό ΦΠΑ, διάφορες κλίμακες , Φόρος ακινήτων). ΌΛΑ ΓΕΝΙΚΟΛΟΓΑ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΚΑΘΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΡΡΟΗ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ, ΛΕΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ!!
Η κύρια συζήτηση στην τρέχουσα εκλογική μάχη θα έπρεπε να γίνει εδώ. Τα κόμματα θα έπρεπε να παρουσίαζαν αναλυτικές μελέτες των οικονομολόγων τους με νούμερα ώστε να κριθούν τα σχέδια τους. Δεν υπάρχουν όμως, μάλλον γιατί οι οικονομολόγοι τους η πέταξαν λευκές πετσέτες η ίσως δεν τα αναφέρουν για να κάνουν αργότερα διάφορες αλχημείες βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα χωρίς κανένα ουσιαστικό μακροπρόθεσμο σχεδιασμό.
Πως μπορεί να γίνει με απλά λόγια ο ορθολογισμός του κράτους κατά την άποψη μου :
1)      Αλλαγή νομοθεσίας περί ευθυνών και αρμοδιοτήτων όλων των κρατικών λειτουργών και αναγκαστικά αναδρομικό πόθεν έσχες όπως το αναφέρουν αρκετά κόμματα.
2)      Αυστηρή τήρηση της νομοθεσίας και δίκες εντός εξαμήνου.
3)      Χρηματοοικονομική διαχείριση μέσω  Controlling(Κοστολόγηση) με εισαγωγή ηλεκτρονικών συστημάτων ελέγχου και μόνο από οικονομολόγους-
Κατηγοριοποίηση όλων των μονάδων του κράτους σε Μονάδες κόστους με κάθε υπουργείο ως κεντρική μονάδα και τις υφιστάμενες μονάδες ως υποκατηγορίες.
Αλλαγή της νοοτροπίας διαχείρισης  από COST CENTER σε PROFIT CENTER.
Κάθε  CENTER αναζητά πηγές εσόδων (από το ποιο μικρό στο ποιο μεγάλο) και θα ξοδεύει μόνο όσο είναι τα έσοδα του. Όλα τα κεντρικά BUDGET των υπουργείων θα διαχειρίζονται από το υπουργικό συμβούλιο και θα διανέμονται συμπληρωματικά στις μονάδες κόστους μόνο για έργα που θα προωθούν γενικές πολιτικές δημοσίου συμφέροντος. Μονάδες κόστους που δεν γίνονται PROFIT CENTER θα κλείνουν η θα συγχωνεύονται με την αμέσως μεγαλύτερη εφόσον η μεγαλύτερη συνεχίζει να είναι PROFIT CENTER.
4)      Μείωση Δημ.Υπαλλήλων αρχίζοντας από τα COST CENTER.
5)      Προσλήψεις στις θέσεις ευθύνης Managers  με συμβάσεις ιδιωτ. Δικαίου και αντικειμενικά κριτήρια αγοράς (όχι κομματικά) η αλλαγή συμβάσεων όλων των προϊστάμενων  Δημ.Υπηρεσιών σε ιδιωτικού δικαίου ώστε να υπάρχει έλεγχος παραγωγικότητας και απόδοση ευθυνών.
6)      Καταγραφή και σωστή διαχείριση δημόσιας περιουσίας  (χρήση, εκμισθώσεις, πωλήσεις).
7)      Με τα πλεονάζοντα κεφάλαια  από την εξοικονόμηση αυτή δημιουργία κερδοφόρων επιχειρήσεων (πράσινη ανάπτυξη, εξαγωγές, τουρισμός, ενέργεια) για νέες θέσεις εργασίας.
Όλα τα προγράμματα των κομμάτων μιλάνε για το ότι θα ξεπεραστεί η κρίση με ανάπτυξη.
Σχετικά με το κομμάτι της ανάπτυξης η πλειοψηφία των κομμάτων μιλά για χρησιμοποίηση του ΕΣΠΑ και για την πολυδιαφημιζόμενη πράσινη ανάπτυξη , η οποία έρχεται σταδιακά αλλά δεν φέρνει σε καμία περίπτωση της θέσεις εργασίας της οποίες χρειάζεται η χώρα. Το ΕΣΠΑ είναι ένα πρόγραμμα με συγκεκριμένες προδιαγραφές και για συγκεκριμένες δράσεις και επιχειρηματικές πρωτοβουλίες. Επί σειρά ετών η υφιστάμενες επιχειρήσεις/φορείς δεν κατάφεραν να κάνουν χρήση των κονδυλίων αυτών 1) λόγω το ότι δεν είχαν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις 2)λόγω της τεράστιας γραφειοκρατίας και την αργή ανταπόκριση από τους κρατικούς εμπλεκόμενους φορείς αλλά και λόγω 3) αρνητικών  ‘άλλων παραγόντων (κομματική ταυτότητα, διαφθορά κα). Τι θα αλλάξει τώρα ώστε να γίνει η απορρόφηση? Το κορυφαίο που ακούγεται είναι ότι θα αλλάξει το ΕΣΠΑ ειδικά για τους Έλληνες!  Θα αλλάξει η Ευρώπη των 500 εκατ. για την Ελλάδα των 10 εκατ.!
Δεν θα αλλάξει τίποτα άμεσα  και δεν θα πέσουν τα λεγόμενα μεγάλα κεφάλαια στην αγορά …κάτι ψίχουλα μόνο θα πέσουν!!
Πως θα έρθει η ανάπτυξη λοιπών?  Τα κόμματα μας λένε θα πουλήσουμε τον ορυκτό πλούτο της χώρας προκαταβολικά σε άλλα κράτη. Καταρχάς δεν ξέρουμε τι πλούτο έχουμε , κατά δεύτερον για να γίνει εξόρυξη δεν μας αναφέρουν από πού θα χρηματοδοτηθεί και κατά τρίτων για να γίνει αυτό θα χρειαστούν τουλάχιστον 5 έως 7 έτη. Άρα για ποια ανάπτυξη μας μιλάνε.
Για να έχουμε άμεσα ανάπτυξη θέλει μέτρα express στους κλάδους στους οποίους δραστηριοποιούμαστε με άμεσες αποφάσεις από κυβερνητικής πλευράς. Οι κλάδοι αυτοί είναι για την χώρα μας ο αγροτικός τομέας και ο τουρισμός.
1)      Αγροτικός τομέας
Καταγραφή όλης της παραγωγής όλων των ειδών. Αγορά με συμβάσεις 20% κάτω από τις διεθνής τιμές από το κράτος όλης της παραγωγής και κεντρική πώληση εντός (διάθεση σε εμπόρους για λαϊκές αγορές και σουπερ μάρκετ) και εκτός χώρας πώληση με διαδικασίες e-business και χρήση ιντερνέτ. Κέρδος για την παραγωγό (εγγυημένο εισόδημα), κέρδος 20% για τον έμπορα και κέρδος για το κράτος από κεντρική πώληση. Διάθεση του συνόλου της παραγωγής.
2)       Τουριστικός Τομέας
Κεντρική διαπραγμάτευση κρατήσεων για όλες τις μονάδες και της περιοχές. Προώθηση τουριστικού προϊόντος.  Στόχος για τα επόμενα δύο έτη αλλαγή φιλοσοφίας από ποιότητα σε μάζα τουριστών για περισσότερα έσοδα. Πλαφόν στις τιμές, έλεγχος ποιότητας προσφερόμενων υπηρεσιών. Μέτρα για προσλήψεις με σωστές συμβάσεις εργασίας και επιδότηση. Συνεχείς φορ. Έλεγχοι σε τουριστικές περιοχές για είσπραξη φορ. Εσόδων.
Αυτοί είναι οι δύο τομείς που μπορούν να δώσουν άμεσα δουλειές και εισοδήματα στους πολίτες και στο κράτος για το τρέχον κρίσιμο έτος.
Μετά θέλει να γίνει μακροχρόνιος σωστός προγραμματισμός για το που θέλουμε στο μέλλον να δραστηριοποιούμαστε οι Έλληνες και τήρηση από όλες τις κυβερνήσεις.
Ο Έλληνας ψηφοφόρος με την ψήφο του, Θα δώσει ένα μήνυμα ότι αλλάζουν τα πράγματα και ότι πλέον δεν μας αρκούν τα φιλοσοφικά μετρά στα οικονομικά προγράμματα. Θέλουμε μέτρα με αποτέλεσμα. Όσα κόμματα δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν σε αυτή την απαίτηση των πολιτών, δεν θα έχουν μέλλον!!!

ΒΛΑΧΑΒΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
DIPL.OEC (Master in Business Administration) ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ HOHENHEIM (ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ)
ΜBA in Financial Services (ALBA-ATHENS)
twitter @vlachavasdi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας