Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

Προσφώνηση του Αντιπεριφερειάρχη Γιάννη Σόκουτη προς τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κατά την Υποδοχή και το Γεύμα στο Βελβεντό

Παναγιώτατε
Αρχιεπίσκοπε Κωνσταντινουπόλεως,
Νέας Ρώμης
και Οικουμενικέ Πατριάρχα
κ.κ. Βαρθολομαίε,

«Ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου»
Άληκτη πνευματική ευφροσύνη και ανεκλάλητη ψυχική αγαλλίαση διακατέχει αυτές τις ημέρες το λαό της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης και ιδιαίτερα το πλήρωμα της θεοσώστου Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης. Η εδώ έλευσής σας αποτελεί ιστορικό γεγονός.
Εγκαινιάσατε χθες το ιερό επισκοπείο, το μητροπολιτικό οίκο της Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης, μιας εκ των επαρχιών του πανσέπτου Οικουμενικού Θρόνου.
Η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, της οποίας έχω την τιμή να προΐσταμαι, κλήρος και λαός, με επικεφαλής τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλο, τον θεοφιλώς ποιμένοντα, αισθάνεται έντονα την παρουσία σας και δέχεται με ιερή συγκίνηση την πατριαρχική σας ευλογία και την πατρική σας αγάπη. 
Σήμερα εδώ στο Βελβεντό, του οποίου οι κάτοικοι διακρίνονται για την προσήλωσή τους στην πατρώα πίστη και τις ορθόδοξες παραδόσεις, κατά θεία συγκυρία τελείτε τα θυρανοίξια του Ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, που αποτελεί το κέντρο λατρείας του Τριαδικού Θεού και της τιμής προς την Υπεραγία Θεοτόκο, την προστάτιδα της πόλεως.
Ο Ναός αυτός στα δύσκολα χρόνια του Γένους στάθηκε όχι μόνο κέντρο λατρείας του αληθινού Θεού, αλλά και εστία εθνικής δραστηριότητας και συσπειρώσεως του χειμαζομένου λαού.
Προσφάτως ο ναός επισκευάστηκε και συντηρήθηκε με φροντίδα του σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη μας, του Δήμου Βελβεντού και της εκκλησιαστικής επιτροπής και με χρηματοδότηση από  την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας  με ποσό 690.000€ στα πλαίσια του Γ’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης και του ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας.
Αποτελoύν το έργο αυτό της ανακαίνισης του Ιερού Ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Βελβεντού, όπως και αυτό της αναπαλαίωσης του επισκοπείου Κοζάνης δυο χαρακτηριστικά (όχι τα μόνα) δείγματα της προσπάθειας που καταβάλλει η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας με επικεφαλής τον περιφερειάρχη μας κ. Δακή για τη διάσωση της πλούσιας θρησκευτικής κληρονομιάς των πατέρων μας ανά τους αιώνες.

Παναγιώτατε, προσβλέπουμε σε εσάς, προστρέχουμε σε σας, τον κορυφαίο της ορθοδοξίας, τον πατριάρχη του γένους. Ιδιαίτερα στη σημερινή δύσκολη και ταραχώδη εποχή η προσωπικότητά σας, το έργο σας και η όλη πορεία σας μας εμπνέουν και μας καθοδηγούν προς τα υψηλά και μεγάλα.

Παναγιώτατε, θέλω να σας διαβεβαιώσω για τα πλούσια  αισθήματα υιικής, αγάπης και αφοσίωσης του λαού της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης προς τον οικουμενικό θρόνο και το σεπτό πρόσωπό σας. Θέλω να σας βεβαιώσω, για το βαθύτατο σεβασμό όλων μας προς τη μητέρα εκκλησία και προς εσάς, τον προκαθήμενο της ορθοδοξίας. Θέλω να σας βεβαιώσω, ότι είμαστε και θα είμαστε διαχρονικά, σταθερά και αδιάλειπτα κοντά σας και δίπλα σας στο σπουδαίο και πολυσήμαντο πανορθόδοξο και πανανθρώπινο έργο σας με διαστάσεις θρησκευτικές, εκκλησιαστικές, ανθρωπιστικές και οικολογικές.
Με την ευκαιρία της εδώ ιστορικής παρουσίας σας, Παναγιώτατε, θα ήθελα να σας παρακαλέσω να δεχτείτε από μέρους της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης  και εμού προσωπικά ένα συμβολικό δώρο, δείγμα αυτού του βαθύτατου σεβασμού και της αγάπης και αφοσίωσης των τέκνων προς τον πνευματικό τους πατέρα. Ένα Ιερό Εγκόλπιο, αντίγραφο Βυζαντινού πρωτοτύπου με την παράκληση, όταν το φέρετε να ενθυμείσθε την εδώ επίσκεψή σας και να μας  μνημονεύετε στις πατριαρχικές προσευχές σας.

Παναγιώτατε,
Εύχομαι εκ βάθους καρδίας πολλά, υγιεινά και ευφρόσυνα τα έτη σας.

ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΚΟΖΑΝΗΣ
 ΓΙΑΝΝΗ ΣΟΚΟΥΤΗ
 ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΤΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ
 ΚΑΤΑ ΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΓΕΥΜΑ
ΒΕΛΒΕΝΤΟ 28/06/2012

Παναγιώτατε,

Η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης  ζει αυτές τις ημέρες σε κλίμα έντονης θρησκευτικής έξαρσης με την παρουσία σας. Είναι υψίστη η τιμή να βρίσκεται ανάμεσα μας, η σεπτή κορυφή της Ορθοδοξίας, ο  Οικουμενικός Πατριάρχης, ο οποίος ιερουργεί, αγιάζει και διδάσκει το χριστεπώνυμο πλήρωμα της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων & Κοζάνης. Η πατριαρχική ευλογία σας διαχέεται ως αύρα λεπτή στον τόπο μας.
            Ως επικεφαλής της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης  αισθάνομαι ιδιαίτερη τιμή και θεία ευλογία να σας υποδέχομαι στην ιδιαίτερη πατρίδα μου το  Βελβεντό, μια κωμόπολη με πλούσια παράδοση και έντονο θρησκευτικό συναίσθημα.


            Η χαρά μας αυξάνεται έτι περισσότερο από την παρουσία μεταξύ των μελών της τιμίας συνοδείας σας   του εκλεκτού τέκνου αυτής της περιοχής, του σεβασμιοτάτου μητροπολίτου Περγάμου κ. Ιωάννου  Ζηζιούλα,  στενού  συνεργάτη σας και διαπρεπούς  θεολόγου, ο οποίος κατάγεται από το γειτονικό Καταφύγι και για τον οποίο είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι.

            Παναγιώτατε, θέλω για μια ακόμη φορά να σας εκφράσω τον ύψιστο σεβασμό και την αφοσίωση στο σεπτό πρόσωπό σας και στη μητέρα εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως όλου του λαού της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης και την απόλυτη στήριξη στο θεόπνευστο έργο σας.

            Υψώνω το ποτήρι ευχόμενος εκ βάθους καρδίας μακροημέρευση, υγεία  κατ’ άμφω και από Θεού όλα τα αγαθά.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ο Δήμαρχος του Βελβεντού Κωνσταντόπουλος Βασίλης γιατί δεν είναι παρών;

Το Προφίλ μας