Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012

Ουγγαρία: Λειτουργία στον ιστορικό ναό του Αγίου Γεωργίου στο Karcag

Το 1789, κατόπιν παροτρύνσεως του τότε επισκόπου Βούδας, Διονυσίου Παπαγιανούση (Πόποβιτς), ο οποίος καταγόταν από τα Σέρβια της Κοζάνης, Έλληνες έμποροι προερχόμενοι από την Κοζάνη, τα Σέρβια και τη Σιάτιστα, κτίζουν στην πόλη Karcag την εκκλησία τους, μαζί και το Ελληνικό τους σχολείο. Το τέμπλο της εκκλησίας, την οποία και αφιέρωσαν στον Άγιο Γεώργιο, ολοκληρώθηκε αργότερα, το 1811.
Η πόλη του Karcag ήταν το ορμητήριο των Ελλήνων που ασχολούνταν με λιανικό και χοντρικό εμπόριο, καθώς από εκεί διέρχονταν τα καραβάνια, προερχόμενα από τις παραδουνάβιες Ηγεμονίες, με προορισμό την Πέστη και τη Βιέννη.

Σε αυτό τον ιστορικό ναό της Ορθοδοξίας μας, λειτούργησε ο Μητροπολίτης Αυστρίας και Έξαρχος Ουγγαρίας και Μεσευρώπης, κ. Αρσένιος, γεγονός που επισημάνθηκε από την αντιδήμαρχο της πόλης, Kovacs Szilvia, λέγοντας πως οι κάτοικοι της Karcag έζησαν ιστορικές στιγμές, καθώς για πρώτη φορά παραβρέθηκε επίσκοπος στην πόλη τους.
Στην ομιλία του ο Μητροπολίτης Αρσένιος αναφέρθηκε στο ιστορικό του Ιερού Ναού και ευχαρίστησε τους κατοίκους και την αντιδήμαρχο για την παρουσία τους, αλλά και τον υπουργό Γεωργίας της Ουγγαρίας, Fazekas Sandor, για τη βοήθεια που προσέφερε στην ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου του ναού.
Στη λειτουργία παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο πρόξενος της Ελλάδας, Ιωάννης Σταματέκος, ο Σύμβουλος Τύπου, Νίκος Βλαχάκης, η πρόεδρος του Ελληνικού-Κυπριακού- Ουγγρικού Συλλόγου Φιλίας, Μάρθα Πολιτίδου και ο Γραμματέας της Ελληνικής Ορθοδόξου Εκκλησιαστικής Κοινότητας Βουδαπέστης, Βασίλης Σταματόπουλος, εκπρόσωποι του Τάγματος των Ιπποτών του Αγίου Γεωργίου κ.ά.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας