Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2012

Η ΡΑΕ ΠΡΟΤΕΙΝΕ ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΙΣ 7%-8% ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ «Ψαλίδισε» 50% τις αυξήσεις ρεύματος της ΔΕΗ

Από ΤΟ ΕΘΝΟΣ
Ψαλίδισε... η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας κατά 50% τις αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος που ζήτησε η ΔΕΗ για το 2013. Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται η τελική απόφαση από το ΥΠΕΚΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΡΑΕ γνωμοδότησε στον υφυπουργό ΠΕΚΑ Ασημάκη Παπαγεωργίου αρνητικά στο αίτημα της επιχείρησης ηλεκτρισμού για μεσοσταθμική αύξηση 24,9% στις τιμές της χαμηλής τάσης. Δικαιολογεί μόλις 13% και κατά τις ίδιες πληροφορίες η Αρχή που συνεδρίασε την περασμένη Πέμπτη για περίπου 12 ώρες για το θέμα ενέκρινε η πρώτη δόση των αυξήσεων να έλθει την Πρωτοχρονιά.
Τότε τα τιμολόγια, όπως προτείνει η ΡΑΕ στον υφυπουργό, μπορούν να ανατιμηθούν κατά περίπου 7% με 8%, όπως θέλουν οι ίδιες πληροφορίες.

Οι άλλες δύο δόσεις θα είναι την 1η Μαΐου και την 1η Ιουλίου, οπότε και απελευθερώνονται τα τιμολόγια της χαμηλής τάσης.
Τα κοστολογικά στοιχεία που γνωστοποίησε η ΔΕΗ στη ΡΑΕ για να αιτιολογήσει τις αυξήσεις που ζητά, αμφισβητήθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες.
Προϋπόθεση
Μάλιστα η Αρχή φέρεται να έθεσε ως προϋπόθεση για να εγκριθούν οι αυξήσεις την περικοπή κατά 600 εκατ. ευρώ των λειτουργικών δαπανών της επιχείρησης.
Στις δαπάνες αυτές δεν περιλαμβάνονται τα μισθολογικά, τα οποία η ΡΑΕ θεωρεί ότι έχουν μειωθεί δραστικά και αποτελεσματικά.
Η γνωμοδότηση της ΡΑΕ αφορά σε τρία τμήματα.
Το πρώτο έχει να κάνει με τις ανταγωνιστικές χρεώσεις της ΔΕΗ. Δηλαδή την καθαρή τιμή της κιλοβατώρας. Εκεί είναι που η Αρχή προχώρησε σε γερό «ψαλίδισμα».
Το δεύτερο τμήμα έχει να κάνει με τις λεγόμενες ρυθμιζόμενες χρεώσεις. Περιλαμβάνονται τα τέλη μεταφοράς και διανομής και οι Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ). Σε αυτό το «κομμάτι» η ΡΑΕ φέρεται να γνωμοδότησε για μειώσεις τιμών.
Το τρίτο τμήμα που εξέτασε είναι το γνωστό τέλος ΕΤΜΕΑΡ (πρώην τέλος υπέρ Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας).
Εδώ, η Αρχή φαίνεται να εισηγήθηκε μικρή αύξηση.
Κι αυτό, επειδή κατά τις πληροφορίες, το ζήτησε η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ.
Το επιχείρημά της είναι η ανάγκη στήριξης του μηχανισμού που αποζημιώνει τους παραγωγούς ΑΠΕ.
Οπως και να ΄χει, η γνωμοδότηση της ΡΑΕ βρίσκεται στα χέρια του αρμόδιου υφυπουργού ΠΕΚΑ.
Ο κ. Παπαγεωργίου, λαμβάνοντας προφανώς υπόψη του και τις κυβερνητικές διακηρύξεις περί ελαχιστοποίησης των επιβαρύνσεων στα νοικοκυριά, δεν αποκλείεται να αποφασίσει περαιτέρω μείωση των αυξήσεων.
Οι ανακοινώσεις αναμένονται αν όχι μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, στις πρώτες δύο με τρεις μέρες του 2013.
Tο οικιακό
Φθηνότερο ρεύμα στους πολύτεκνους
Αλλαγές έρχονται και στις δύο κατηγορίες του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου της ΔΕΗ.
Τα ΚΟΤ Ι και ΙΙ είναι οι φθηνότερες κατά 30% χρεώσεις ρεύματος για τα άτομα με χαμηλό εισόδημα και τους τρίτεκνους και οι χαμηλότερες κατά 35% για τα άτομα με ειδικές ανάγκες και τους πολύτεκνους. Σε αυτές τις κατηγορίες των καταναλωτών σήμερα ισχύει η χαμηλότερη τιμή κιλοβατώρας για τις πρώτες 800 κιλοβατώρες κατανάλωσης. Η ΡΑΕ έχει εισηγηθεί στον υφ. ΠΕΚΑ Ασημάκη Παπαγεωργίου το όριο των 800 κιλοβατώρων να ανέβει στις 1.400 και 1.600 το τετράμηνο. Δηλαδή οι προαναφερόμενες ευπαθείς ομάδες να πληρώνουν φθηνό ρεύμα για το σύνολο της κατανάλωσής τους.
Επιπλέον, πληροφορίες θέλουν την κυβέρνηση να αποφασίζει και την αλλαγή των εισοδηματικών κριτηρίων που ισχύει για αυτούς τους καταναλωτές, ώστε να συμπεριληφθούν περισσότερα άτομα. Σήμερα οι δικαιούχοι των δύο κατηγοριών του ΚΟΤ είναι περίπου 300.000. Ωστόσο η οικονομική ύφεση έχει αλλάξει τα εισοδηματικά δεδομένα και για τον σκοπό αυτό η κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά τη διεύρυνση των δικαιούχων του φθηνού ρεύματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας