Επίκαιρα Θέματα:

Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013

Τοπική Αυτοδιοίκηση: Διαφθορά με ονοματεπώνυμο

Έρευνες στο οικονομικό προφίλ 105 δημάρχων, πρώην νομαρχών και περιφερειαρχών, στους λογαριασμούς των οποίων βρέθηκαν μεγάλα ποσά που δεν δικαιολογούνται από τα δηλωθέντα εισοδήματά τους, κάνει, σύμφωνα με πληροφορίες, το ΣΔΟΕ.
Η έρευνα, μάλιστα, προχωράει με ταχύτατους ρυθμούς, ενώ, σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη του ΣΔΟΕ, δείχνει ότι έχει πολύ… ψωμί. Η έρευνα εστιάζεται στον εξαντλητικό έλεγχο του «πόθεν έσχες» των εν λόγω προσώπων, αλλά και στην άρση του τραπεζικού τους απορρήτου, έτσι ώστε να περάσουν από κόσκινο οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί αλλά και οι κινήσεις τους στο επίμαχο χρονικό διάστημα.
Αν και επί του παρόντος δεν έχει ζητηθεί η συνδρομή του ΚΕΠΥΟ, είναι πολύ πιθανό να αναζητηθούν στοιχεία για το φορολογικό προφίλ των εμπλεκόμενων προσώπων, έτσι ώστε η αντιστοίχιση των περιουσιακών τους στοιχείων με τα δηλούμενα εισοδήματα να είναι πληρέστερη.

Πανελλαδική εμβέλεια
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η έρευνα –που μπορεί να φέρει στον αφρό νέα… λαβράκια– δεν περιορίζεται εντός των τειχών της Αττικής, αλλά διεξάγεται σε όλη την επικράτεια απ’ όλες τις περιφερειακές διευθύνσεις του Σώματος. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο στην πρόσφατη συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ δεν έκρυψε τη δυσφορία του για την αποψίλωση του Σώματος από τα έμπειρα στελέχη του, ζητώντας την ενίσχυση του ΣΔΟΕ, ώστε να μπορέσει να σηκώσει το βάρος των ελέγχων που αναπτύσσονται σε πολλά επίπεδα.
Ειδικότερα, βόμβα μεγατόνων έριξε την περασμένη Κυριακή η εφημερίδα

«Έθνος», αποκαλύπτοντας ότι το ΣΔΟΕ έχει βάλει στο μικροσκόπιο των ερευνών του 105 δημάρχους, πρώην νομάρχες και περιφερειάρχες, καθώς και συμβούλους της τοπικής αυτοδιοίκησης σε ολόκληρη την επικράτεια, για διακίνηση μαύρου χρήματος και υποψία σκανδάλων.
Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, στους τραπεζικούς λογαριασμούς δεκάδων αιρετών προσώπων βρέθηκαν μεγάλα ποσά, τα οποία δεν δικαιολογούνται από τα δηλωθέντα εισοδήματα και το γενικότερο οικονομικό προφίλ τους.
Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις πρώην δημάρχου στη Φθιώτιδα με «ακάλυπτο» στην εφορία τραπεζικό λογαριασμό 3.000.000 ευρώ, πρώην νομάρχη Πελοποννήσου με λογαριασμό 2.500.000 ευρώ και νομαρχιακού συμβούλου στη Μακεδονία με καταθέσεις 2.000.000 ευρώ.

Η βρόμικη μέθοδος
Σύμφωνα με τα στελέχη του ΣΔΟΕ, η πλέον διαδεδομένη μέθοδος για παράνομο πλουτισμό είναι οι απευθείας αναθέσεις δημοτικών έργων, καθώς και οι προκηρύξεις-μαϊμού προγραμμάτων και δράσεων από «ημετέρους» σε δημοτικές επιχειρήσεις με έκδοση εικονικών τιμολογίων. Η τακτική που ακολουθούσαν ήταν να σπάνε ένα έργο μεγάλης αξίας σε τόσα κομμάτια, έτσι ώστε λόγω της μικρότερης δαπάνης να παρακάμπτουν το νόμο για την υποχρεωτική προκήρυξη διαγωνισμού. Έτσι, προχωρούσαν σε απευθείας ανάθεση σε εργολάβους της επιλογής τους και έκαναν χρυσές δουλειές.
Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι οι αποκαλύψεις αυτές δεν εκπλήσσουν κανέναν, καθώς, σε ό,τι αφορά την κακοδιαχείριση, πρόσφατα τόσο το πόρισμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου όσο και η έκθεση του επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρου Ρακιντζή ήταν καταπέλτης για τη διαφθορά των δήμων. Αποκάλυψαν παρανομίες σε προσλήψεις, παράνομη καταβολή αποζημιώσεων σε υπαλλήλους και ειδικούς συνεργάτες, χορήγηση επιδομάτων ευθύνης σε διευθυντές χωρίς προσόντα, επιχορηγήσεις σε φορείς, δαπάνες δημοσίων σχέσεων.
Τα δεδομένα αυτά οδήγησαν τους δήμους σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις, κυρίως διαφθοράς και κακής διαχείρισης των οικονομικών τους, που κατέληξαν σε μαύρες τρύπες, τις οποίες κατά βάση καλούνταν να πληρώσουν οι δημότες.

Αχανής μαύρη τρύπα
Τα ποσά που σπαταλήθηκαν τα τελευταία χρόνια ανέρχονται σε εκατομμύρια ευρώ. Σήμερα οι δήμοι εμφανίζουν χρέη 1,9 δισ. ευρώ από δάνεια, αφού μία από τις πληγές των ΟΤΑ αποτελεί ο άκρατος δανεισμός, χωρίς αυστηρά κριτήρια και προϋποθέσεις. Σύμφωνα με την καταγραφή από το υπουργείο Εσωτερικών, στα 1,9 δισ. ευρώ πρέπει να προστεθούν και οφειλές των δήμων προς τρίτους 1,27 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας έτσι το ποσό των χρεών πάνω από τα 3 δισ. ευρώ.
Από τους 325 δήμους που προέκυψαν από τον «Καλλικράτη», οι 58 παρουσίαζαν χρέος που υπερέβαινε το 100% των τακτικών τους εσόδων και σε ορισμένες περιπτώσεις κυμαινόταν πάνω από το 150% των εσόδων τους, όπως κατ’ επανάληψη έχει αποκαλύψει η «F.S.». Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, το 2010 οι πρωταθλητές στη δανειοδότηση ήταν ο Δήμος Φυλής (358%), ο Δήμος Αμαρουσίου (284%), ο Δήμος Περάματος (264%), ο Δήμος Αχαρνών (264%), ο Δήμος Πειραιώς (229%), ο Δήμος Σπάτων-Αρτέμιδος (209%), ο Δήμος Αγιάς (206%), ο Δήμος Δίου-Ολύμπου (195%), ο Δήμος Ρόδου (191%) και ο Δήμος Καρδίτσας (188%). Αξίζει να σημειωθεί ότι τα δάνεια που είχαν λάβει οι δήμοι Ζωγράφου και Αχαρνών από ξένες τράπεζες και δεν εξυπηρετούνταν παραλίγο να μπλοκάρουν τη δόση προς τη χώρα από πλευράς του ΔΝΤ το καλοκαίρι του 2011.
Υπενθυμίζεται ότι η τοπική αυτοδιοίκηση μπήκε στο μάτι της τρόικας από το Μνημόνιο 1, και μέχρι σήμερα οι πόροι των δήμων έχουν μειωθεί κατά 60%. Οι διοικήσεις αρκετών ΟΤΑ έφτασαν σε σημείο να καταβάλλουν μόνο τη μισθοδοσία, καθώς ο υψηλός δανεισμός που διαθέτουν καθιστά απαγορευτική κάθε άλλη επένδυση. Με τον «Καλλικράτη» μπήκαν όρια στη δανειοδότηση των ΟΤΑ και προβλέφθηκε πρόγραμμα οικονομικής εξυγίανσης, που όμως δεν εφαρμόστηκε πλήρως, με αποτέλεσμα να απαιτούνται νέες παρεμβάσεις για τη διάσωσή τους. Παρά τις σημαντικές κατακτήσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης τα προηγούμενα χρόνια (δίκτυα υποδομών, δίκτυα κοινωνικών υπηρεσιών, μεταφορά αρμοδιοτήτων με τον «Καλλικράτη»), οι διοικήσεις των ΟΤΑ, δέσμιες των εξαρτήσεων που έχουν με τους εργαζόμενους, δεν είναι ικανές να αναζητήσουν λύσεις προκειμένου να διαχειριστούν την οικονομική κρίση.

Δημοτικές επιχειρήσεις
Άντρο κακοδιαχείρισης μέσω βιομηχανίας εικονικών τιμολογίων στις συναλλαγές δημοτικών επιχειρήσεων με προμηθευτές εντόπισε το ΣΔΟΕ ύστερα από καταγγελίες πολιτών και εισαγγελικές παραγγελίες για εντοπισμό φαινομένων διασπάθισης δημοσίου χρήματος, όπως αποκάλυψε και το «Έθνος της Κυριακής». Οι έρευνες έχουν στραφεί και στην αναζήτηση παραγόντων της τοπικής αυτοδιοίκησης που εμπλέκονται στις συγκεκριμένες υποθέσεις.
Στο μικροσκόπιο του ΣΔΟΕ έχουν μπει η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης-Αποχέτευσης Γιαννιτσών (ΔΕΥΑΓ), η Αναπτυξιακή Φλώρινας, η Δημοτική Επιχείρηση Κοινωφελούς Έργου Γρεβενών (ΔΕΚΕΓ), η Αναπτυξιακή Γρεβενών, δημοτική επιχείρηση στο Δήμο Νεαπόλεως, καθώς και η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα σχετικά έγγραφα του ΣΔΟΕ, διερευνώνται οι ακόλουθες υποθέσεις:
• Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Γρεβενών: Η έρευνα ξεκίνησε το 2010 και εξετάζεται η εμπλοκή τριών αιρετών προσώπων του δήμου. Έχει ζητηθεί το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών και ήδη έχουν καταλογιστεί παραβάσεις σε προμηθεύτριες επιχειρήσεις για έκδοση εικονικών φορολογικών στοιχείων. Η έρευνα έχει ολοκληρωθεί στο μεγαλύτερο μέρος της και αναμένονται καταθέσεις αιρετών προσώπων.
• Αναπτυξιακή Φλώρινας: Η έρευνα ξεκίνησε το 2012 και εξετάζεται η εμπλοκή τριών αιρετών προσώπων του δήμου και της Νομαρχίας Φλώρινας σε υποθέσεις φοροδιαφυγής και παράνομου πλουτισμού, ενώ έχει ζητηθεί το άνοιγμα λογαριασμών. Τα στοιχεία βρίσκονται σε φάση επεξεργασίας από την υπηρεσία και η έρευνα δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα.
• Δημοτική Επιχείρηση Κοινωφελούς Έργου Γρεβενών: Ερευνάται η εμπλοκή τριών αιρετών προσώπων του δήμου και της Νομαρχίας Γρεβενών και έχει ζητηθεί το άνοιγμα των λογαριασμών. Γίνεται επεξεργασία των στοιχείων.
• Αναπτυξιακή Δήμου Γρεβενών: Ερευνάται η εμπλοκή τριών αιρετών του Δήμου και της Νομαρχίας Γρεβενών και έχει ζητηθεί το άνοιγμα λογαριασμών.
• Αναπτυξιακή Εταιρεία Γρεβενών: Η έρευνα ξεκίνησε το 2012 και εξετάζεται η εμπλοκή ενός αιρετού προσώπου. Η υπόθεση βρίσκεται σε αρχικό στάδιο.
• Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Ερευνάται η εμπλοκή δύο αιρετών προσώπων και έχει ζητηθεί το άνοιγμα λογαριασμών. Έχουν γίνει φορολογικοί έλεγχοι σε εμπλεκόμενες επιχειρήσεις από τις οποίες έχουν παρασχεθεί φορολογικά στοιχεία για περαιτέρω έρευνα. Ο έλεγχος είναι σε εξέλιξη.
• Δήμος Νεαπόλεως: Έχουν γίνει φορολογικοί έλεγχοι σε δημοτική επιχείρηση και έχουν καταλογιστεί φορολογικές παραβάσεις. Για εμπλοκή στην υπόθεση ερευνάται ένα αιρετό πρόσωπο.
Επίσης, το ΣΔΟΕ Δυτικής Μακεδονίας τον Αύγουστο του 2012 ξεκίνησε έρευνα με βάση δελτία που απεστάλησαν από την κεντρική υπηρεσία του ΣΔΟΕ για εμπλοκή αιρετού προσώπου της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Γρεβενών σχετικά με παράνομη ανάθεση έργου.

 Μακάριος Β. Λαζαρίδης-http://www.citypress.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας