Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

Οι έξι μέρες που σάρωσαν τον ΣΥΡΙΖΑΝΕΛισμό

Γράφει ο Μπάμπης Παπαπαναγιώτου
Οι λίγες και μικρές- ευτυχώς- «σκηνές Αργεντινής» που πρόλαβαν και εκτυλίχθηκαν στην Κύπρο δεν είναι παρά ένα τρέιλερ των όσων θα συνέβαιναν και στη χώρα μας, αν ακόμη περισσότεροι πολίτες είχαν βολευτεί και είχαν εμπιστευτεί τις απερίσκεπτες και επικίνδυνες ευκολίες που τους προσέφερε ο ΣΥΡΙΖΑΝΕΛισμός. Γι’αυτό ο Τσίπρας και Καμμένος είναι οι αμέσως μεγαλύτεροι χαμένοι- μετά τον κυπριακό λαό-από το περήφανο, αλλά παντελώς ξεκρέμαστο όπως αποδείχθηκε, «όχι» της 19ης Μαρτίου 2013. Ένα «όχι» που εντός μόλις έξι ημερών εξελίχθηκε σε ένα ταπεινωτικό «ναι σε όλα». Και μάλιστα ανήμερα της εθνικής εορτής της εθνικής απελευθέρωσης…
Η «πολιτική της λεβεντιάς», της τζάμπα μαγκιάς, της ανευθυνότητας, της άγνοιας και του ερασιτεχνισμού κατέρρευσαν παταγωδώς μαζί με το ευάλωτο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου, αλλά και τους εντελώς συναισθηματικούς χειρισμούς της κυπριακής ηγεσίας, οποία απεδείχθη πολύ κατώτερη των περιστάσεων. Η Κύπρος και ο,τι συμβολίζει η πολιτική του «περήφανου όχι», χωρίς συμμαχίες και «plan b», παραπέμπουν σε κάποιον που ζώνεται τα εκρηκτικά της απειλής- «βγαίνω από την ευρωζώνη»- για να τρομάξει τον αντιπαθή και κοντόφθαλμο Σόιμπλε στο Βερολίνο. Αλλά ο κυνικός του Βερολίνου δεν τσιμπά. Ο «ζωσμένος» τραβάει το σκοινί και τα εκρηκτικά εκρήγνυνται. Ποιος έπαθε το μεγαλύτερο κακό; Προφανώς όχι ο κάθε Σόιμπλε, που θα είναι… καταδικασμένος να ζει με τις… ενοχές για την τύχη του ιδανικού αυτόχειρα.….

Η λύση την οποία απεδέχθη χθες η Κύπρος και μάλιστα με έκδηλη ανακούφιση είναι πολύ χειρότερη από αυτή που υπερηφάνως απέρριψε πριν 6 μέρες. Μουγκοί όμως επί της ουσίας όσοι πανηγύριζαν πριν 6 μέρες… Μέσα σε μόλις 6 μέρες κατέρρευσε παταγωδώς η όποια επιχειρηματολογία περί λύσης «εντός ευρώ αλλά εκτός τρόικας» ή μονομερών δυνατοτήτων που δήθεν «είχε» η χώρα περί λύσης του ποβλήματος του χρέους με… τιτλοποίηση των άγνωστων και απροσδιόριστων εσόδων από το φυσικό αέριο! Όλα εξατμίστηκαν και έγιναν αέριο… Αυτές τις έξι μέρες δεν εκδηλώθηκε κανένα domino effect στις αγορές.

Αντιθέτως εκδηλώθηκε ένα domino συμπαρέσυρε έναν-έναν τους μύθους που ο ΣΥΡΙΖΑΝΕΛισμός προσπάθησε να μετατρέψει σε «πρόγραμμα» και «εναλλάκτική λύση»: Η Ρωσία που- ιστορικά έχει αποδειχθεί ότι- δεν έρχεται την ώρα που πρέπει. Η Ευρώπη που είναι έτοιμη να καταρρεύσει από τον φόβο της και να υποχωρήσει αρκεί ο Αλέξης και ο Πάνος να της κάνουν μπουουου. Η υπερτίμηση της γεωπολιτικής σημασίας μιας χώρας, αλλά και η άφρων αξιολόγηση του φυσικού πλούτου της. Ο δημαγωγικός λόγος κατέρρευσε, μαζί με τον ερασιτεχνισμό των χειρισμών της κυπριακής ηγεσίας, η οποία υπέκυψε στη γοητεία του ΣΥΡΙΖΑΝΕΛισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας