Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

Δέσμευση Φούχτελ από Θεσσαλονίκη: ''Ρίχνουμε'' 6 δισ. ευρώ για την καταπολέμηση της ανεργίας

Κονδύλιο 6 δισ. ευρώ θα διατεθεί του χρόνου στην Ευρώπη για την καταπολέμηση της ανεργίας ανέφερε ο Γερμανός υφυπ. Eργασίας και εντεταλμένος της γερμανίδας καγκελαρίου για την ελληνογερμανική συνεργασία, Χανς Γιοακίμ Φούχτελ, σε ημερίδα για την επαγγελματική εκπαίδευση στην Ευρώπη που πραγματοποιείται στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης.
Μέρος των κονδυλίων αυτών θα πρέπει να κατευθυνθεί και στο λεγόμενο δυαδικό σύστημα μαθητείας και επαγγελματικής κατάρτισης των νέων, με αναμενόμενα οφέλη τη μείωση της ανεργίας, την προώθηση των νέων στην αγορά εργασίας αλλά και τον προσανατολισμό σε ακαδημαϊκές σπουδές με τέτοιο τρόπο ώστε η επαγγελματική κατάρτιση να ανταποκρίνεται στη ζήτηση της αγοράς για παραγωγή ποιοτικών προϊόντων.


Ο κ. Φούχτελ γνωστοποίησε ότι μετά από συνεργασία με την πλευρά των ξενοδόχων από την Ελλάδα διαπιστώθηκε πως επιθυμούν να διαθέτουν προσωπικό που να καλύπτει τα διεθνή πρότυπα έτσι ώστε να διασφαλίζεται η ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχουν. Έτσι αποφασίστηκε να οργανωθούν πιλοτικά σχέδια τουρισμού και επιμόρφωσης ξενοδοχοϋπαλλήλων στη Γερμανία, για να προσφερθεί σε νέους η δυαδική επαγγελματική κατάρτιση σύμφωνα με το γερμανικό πρότυπο. «Αυτό το μοντέλο μπορεί να επεκταθεί και σε άλλους τομείς της αγοράς» είπε και πρόσθεσε πως η Γερμανία διαθέτει πολλές διαθέσιμες θέσεις σε σχολές μαθητείας και επιθυμεί να καλυφθούν από νέους που προέρχονται από την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ισπανία. Οι τελευταίοι, διευκρίνισε, θα λαμβάνουν αποδοχές και θα μπορούν να παρακολουθήσουν προγράμματα εκμάθησης της γλώσσας στην πατρίδα τους αλλά και στη Γερμανία.

Αναφερόμενος στην ελληνογερμανική συνεργασία ο κ. Φούχτελ σχολίασε ότι έχει διευρυνθεί σημαντικά ο ρόλος της και πρόσθεσε πως η σημερινή γερμανική παρουσία στη Θεσσαλονίκη αριθμεί πάνω από 30 άτομα, πολιτικά στελέχη, επιχειρηματίες και δημοσιογράφους.

Από την πλευρά του ο Γενικός Πρόξενος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη Γούλφγκανγκ Χέσλερ Ομπερμάιερ, επισήμανε ότι πριν από 2,5 χρόνια δημιουργήθηκε στη Θεσσαλονίκη μια επιτροπή επαγγελματικής κατάρτισης με στόχο να ανταποκριθεί καλύτερα στα προβλήματα της αγοράς και της ανεργίας. Ειδικά για το δυαδικό σύστημα μαθητείας και επαγγελματικής κατάρτισης των νέων το χαρακτήρισε σημαντικό, καθώς όπως είπε, υπάρχουν πολλά ενδιαφέροντα επαγγέλματα και σημείωσε πως έχει περάσει και ο ίδιος από το εν λόγω σύστημα πριν σπουδάσει οικονομία. «Είναι μια ενδιαφέρουσα εμπειρία γιατί μπορείς να οργανώσεις τη ζωή σου για να αποκτήσεις την εμπειρία της πραγματικότητας. Το μόνο μειονέκτημα είναι πως όταν γυρίζω στο σπίτι μου η γυναίκα μου ζητά να διορθώσω κάποιες βλάβες γιατί έχω αυτή την εμπειρία…» πρόσθεσε χαριτολογώντας.

newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας