Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

Κοινοβουλευτική Παρέμβαση ΚΚΕ για ΚΕΠΑ

Οι ανάπηροι της χώρας μας έχουν χαρακτηρίσει δικαίως τα ΚΕΠΑ ως σφαγεία που κατακρεουργούνται δικαιώματα σε επιδόματα και συντάξεις αλλά και στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, οδηγώντας στην εξαθλίωση κυριολεκτικά δεκάδες χιλιάδες ανάπηρους και τις οικογένειες τους.
Γιατί όταν μειωθεί το ποσοστό αναπηρίας κάτω από το 67% χάνουν το επίδομα αλλά και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Πάσχοντες από σκλήρυνση κατά πλάκας, παίρνουν ποσοστά από 35% - 50%, καρκινοπαθείς και ψυχικά πάσχοντες «αποθεραπεύονται» με τις αποφάσεις των επιτροπών. Ενώ τυφλοί χωρίς καθόλου μάτια παίρνουν 80%. Πάνω από 60.000 ανάπηροι και χρόνιοι πάσχοντες υπολογίζονται σήμερα αυτοί που περιμένουν για πάνω από 3 μήνες για να εξεταστούν από τα ΚΕΠΑ. Ενώ για το διάστημα που περιμένουν να επανεξεταστούν μένουν χωρίς κανένα εισόδημα και περίθαλψη για μήνες. Το πρόσφατο μέτρο για να καταβάλλεται για αυτό το διάστημα το 50% της σύνταξης αφορά ένα μέρος μόνο και δεν αντιμετωπίζει το κύριο πρόβλημα, αυτό καθεαυτό το θέμα των περικοπών αλλά και της μεγάλης αναμονής που φτάνει για ένα μεγάλο μέρος(νευρολογικά και ψυχιατρικά περιστατικά) και τους 15 μήνες.
Η κυβέρνηση σηκώνει την προπαγάνδα περί των αναπήρων «μαϊμού» γιατί θέλει να συγκαλύψει την σχεδιαζόμενη επέλαση κατά των αναπηρικών συντάξεων και επιδομάτων, για να συμπιεστεί το εισόδημα της εργατικής λαϊκής οικογένειας, για να στηριχθεί η κερδοφορία του κεφαλαίου. Για να φορτωθεί το κόστος για τη στήριξη του αναπήρου και του χρονίως πάσχοντα στην ήδη εξαθλιωμένη εργατική λαϊκή οικογένεια.
Αυτό που έχει δικαιολογημένα ανησυχήσει, ακόμη περισσότερο, τους ανάπηρους και τις οικογένειές τους είναι οι δηλώσεις εκπροσώπων της κυβέρνησης για νέα μαζική επανεξέταση όλων των αναπήρων και ενιαιοποίηση των κριτηρίων για τις όποιες παροχές για όλες τις κατηγορίες. Οι όποιες παροχές θα δίνονται σε αυτούς που έχουν ποσοστό αναπηρίας άνω του 80% αλλά και σε αυτούς με προϋποθέσεις(εισοδηματικά και άλλα κριτήρια). Πράγμα που σημαίνει μαζικό πετσόκομμα παροχών.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός τι μέτρα προτίθεται να πάρει ούτως ώστε:
  • Να μην γίνει ούτε ένα ευρώ περικοπή στα επιδόματα και τις συντάξεις των ΑΜΕΑ, να γίνει επαναφορά σε μισθούς και συντάξεις στο προ περικοπών επίπεδο.
  • Να έχουν πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Να μην σταματάει η επιδότησή τους για όσο χρόνο εκκρεμεί η επανεξέτασή τους από τις επιτροπές και να ενισχυθούν άμεσα με 1000€ όλες οι οικογένειες των ΑΜΕΑ για να μπορέσουν στοιχειωδώς να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις τις κρίσης.

Ο Βουλευτής
Σπύρος Χαλβατζής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας