Επίκαιρα Θέματα:

Κυριακή 30 Ιουνίου 2013

ΙΕΡΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ΠΕΤΡΟΥ ΚΑΙ ΠΑΥΛΟΥ ΕΝΟΡΙΑΣ ΙΜΕΡΑΣ

ΙΕΡΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ΠΕΤΡΟΥ ΚΑΙ ΠΑΥΛΟΥ
ΕΝΟΡΙΑΣ ΙΜΕΡΑΣ
του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα
Με κάθε λαμπρότητα και συμμετοχή του ιερού Κλήρου και του Λαού, των απλοϊκών και χαρούμενων χριστιανών της Ίμερας και των γύρω από αυτήν χωριών, γιορτάστηκε πανηγυρικά στον Ιερό Ενοριακό Ναό των Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, η κοινή μνήμη τους, (28 και 29 Ιουνίου 2013) με Εσπερινό, Αρτοκλασία και Θεία Λειτουργία.


Αυτό που εντυπωσιάζει στην Ίμερα, στα μικρά πανηγύρια των όμορφων χωριών, είναι η καλοσύνη των ανθρώπων, που σου την προσφέρουν και που την αισθάνεσαι, που δε νιώθεις ξένος, απορριμμένος και εχθρός, που νιώθεις μαζί τους τη χαρά της γιορτής και την ανοιχτή αγάπη, που ανοίγεται άφοβα και καλοσυνάτα σε όλα τα πρόσωπα και τα πράγματα κι αυτό όλο είναι ένα κλίμα θεανθρώπινου σχεδιασμού, που σε ηρεμεί και ισορροπεί τα πρόσωπα, αποκαθιστά τις σχέσεις τους και τις κοινωνίες των προσώπων, που περνούν από την καχυποψία, την απόρριψη και την ανταγωνιστικότητα, από την αποξένωση ανθρώπου από άνθρωπο, από την εγωτική συλλογικότητα,  στην αλληλοκατανόηση, στην αποδοχή και στην αλληλο-συμπληρωματικότητα των κοινωνιών, στοιχεία απαραίτητα του πολιτισμού που ενώνει συν-υπαρκτικά ανθρώπους, κοινωνίες, λαούς, έθνη.

Στην ορθόδοξη εκκλησιαστική παράδοση η κοινή γιορτή των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, δύο Αποστόλων με διαφορετικές εκτιμήσεις όσον αφορά στην πληθυσμιακή και γεωγραφική ενότητα για το άνοιγμα ή μη του Ευαγγελίου στην Οικουμένη, που απασχόλησε την Α’ Αποστολική Σύνοδο (48 μ.Χ.) καταγράφει με σαφήνεια την πορεία της Εκκλησίας.     

Στις Ακολουθίες στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό της Ίμερας λειτούργησαν οι πατέρες: ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Αυγουστίνος Μύρος, ιεροκήρυκας της Ιερής Μητρόπολης Σερβίων και Κοζάνης, ο Πρεσβύτερος Αθανάσιος Παπαϊωάννου (Εφημέριος Ίμερας), ο Πρεσβύτερος Νικόλαος Κανταρντζής (Εφημέριος Μεσιανής και Κουβουκλίων), ο Πρεσβύτερος Λάζαρος Παπαϊωάννου (Εφημέριος Λευκάρων) και ο γράφων. Κήρυξε το θείο λόγο ο π. Αυγουστίνος. Έψαλαν στο Αναλόγιο του Ναού οι ψάλτες: ο κ. Κωνσταντίνος Γκανάς, ο κ. Γεώργιος Πελουκίδης, ο κ. Σταύρος Γεμενετζίδης. Τις αρχές του Τόπου μας εκπροσώπησαν και ευλογήθηκαν από τους Αποστόλους Πέτρο και Παύλο στο θεσμικό έργο που επιτελούν για το λαό, η Αντιδήμαρχος κ. Δέσποινα Ιωαννίδου και ο Πρόεδρος Ίμερας κ. Αβραάμ Σταυρίδης.

π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας, παπαδάσκαλος (30-6-2013)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας