Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

Ο καφές “φωτίζει” τη χαρούμενη πλευρά της ζωής – Καταστέλλει αυτοκτονικές τάσεις

Τον κίνδυνο αυτοκτονίας σε άνδρες και γυναίκες μειώνει ο καφές σύμφωνα με νέα έρευνα επιστημόνων πανεπιστημίου Χάρβαρντ.Την πρωτότυπη μελέτη που δημοσιεύεται στη διεθνή επιθεώρηση βιολογικής ψυχιατρικής “World Journal of Biological Psychiatry” εκπόνησαν ερευνητές του Χάρβαρντ με επικεφαλής τον καθηγητή Αλμπέρτο Ασκέριο και τον επιδημιολόγοΜισέλ Λούκας του Τμήματος Επιστήμης Διατροφής της Σχολής Δημόσιας Υγείας.
Για τους σκοπούς της έρευνας συλλέχθηκαν και μελετήθηκαν στοιχεία για πάνω από 208.000 άτομα (από τους οποίους οι 277 αυτοκτόνησαν), για μια περίοδο περίπου δύο δεκαετιών.

Το αποτέλεσμα της μελέτης ήταν ότι όσοι καταναλώνουν δύο έως τρεις καφέδες ημερησίως, έχουν στατιστικά περίπου 50% λιγότερες πιθανότητες να αυτοκτονήσουν σε σχέση με όσους δεν πίνουν καφέ, ενώ η μείωση του κινδύνου αυξάνεται οριακά στο 53% για όσους πίνουν πάνω από τέσσερα φλιτζάνια καφέ.
Αυτό σημαίνει ότι η ωφέλιμη δράση του καφέ φθίνει απότομα όταν η κατανάλωση ξεπερνά τις τρεις κούπες ημερησίως ή τα 400 μιλιγκράμκαφεΐνης συνολικά.
Η αντικαταθλιπτική δράση του καφέ και ειδικότερα της καφεΐνης συνδέεται με την παραγωγήνευροδιαβιβαστών και ορμονών στον εγκέφαλο, όπως η σεροτονίνης, η ντοπαμίνης και η νοραδρεναλίνης.
Στο πλαίσιο της μελέτης, εξετάστηκαν και άλλες συνηθισμένες πηγές καφεΐνης, από το τσάι και η σοκολάτα, ωστόσο διαπιστώθηκε ότι το 71%-80% της συγκεκριμένης ουσίας προερχόταν από τον καφέ..
Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι ο καφές μειώνει τον κίνδυνο κατάθλιψης στις γυναίκες και, παράλληλα, δρα διεγερτικά για το κεντρικό νευρικό σύστημα.
Από την άλλη, πάντως, μια φινλανδική έρευνα είχε συμπεράνει ότι η υπερβολική κατανάλωση καφέ (πάνω από οκτώ φλιτζάνια κάθε μέρα) αυξάνει τον κίνδυνο αυτοκτονίας.
Σε κάθε περίπτωση οι επιστήμονες δεν συνιστούν την απότομη αύξηση της κατανάλωσης καφέ, καθώς κάτι τέτοιο ενδεχομένως να προκαλέσει άλλα προβλήματα, όπως αϋπνίες, ταχυπαλμίες κ.ά.

econews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας