Επίκαιρα Θέματα:

Κυριακή 28 Ιουλίου 2013

Jakoline Vinke: «Ο Γιώργος πληρώνει τα λάθη των άλλων» - Συνέντευξη στο Έθνος της Κυριακής

Jakoline Vinke
«Πάντα γνωρίζαμε ποιοι ήταν και παραμένουν πραγματικοί μας φίλοι. Πολλές φιλίες έγιναν πιο δυνατές αυτήν την περίοδο. Δεν πιστεύω να υπάρχει ούτε ένας ανάμεσα σε όσους γνωρίζουν τον Γιώργο προσωπικά, ή σε αυτούς που δούλεψαν μαζί του, που να αμφέβαλε ποτέ για την ακεραιότητά του».
«Προφανώς ήξερε όταν δέχτηκε να αναλάβει υπουργός Οικονομικών σε αυτήν την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία ότι θα πλήρωνε λάθη άλλων και ότι δεν θα κέρδιζε ποτέ στο τέλος σε διαγωνισμό δημοφιλίας. Είμαι σίγουρη, όμως, ότι δεν γνώριζε πόσο μεγάλες θα ήταν οι δυσκολίες και πόσο υψηλό θα ήταν τελικά το τίμημα», λέει η ταξιδιωτική συγγραφέας κι απόφοιτη του London School of Economics για τον «Γολγοθά» που ανεβαίνουν η ίδια κι ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, μετά την παραπομπή του στο Δικαστικό Συμβούλιο.

Ως γνωστόν, πριν από δύο εβδομάδες ο πρώην υπουργός Γιώργος Παπακωνσταντίνου παραπέμφθηκε με απόφαση της Βουλής στο Δικαστικό Συμβούλιο για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, κατηγορούμενος για δύο κακουργήματα (απιστία στην υπηρεσία και νόθευση εγγράφου) και ένα πλημμέλημα (παράβαση καθήκοντος).
Παρά την αναστάτωση που έφερε στη ζωή τους η απόφαση της Βουλής, η ίδια προσπαθεί να είναι ψύχραιμη, γι' αυτό και συνεχίζει τις δραστηριότητές της. Προχώρησε, μάλιστα, αυτές τις μέρες στην έκδοση ενός ταξιδιωτικού οδηγού για 222 μικρά ξενοδοχεία της Ελλάδας.
Η Γιακολίν, με καταγωγή από την Ολλανδία, γνωρίστηκε με τον πρώην υπουργό στο Πανεπιστήμιο στο Λονδίνο, όπου ο ίδιος σπούδαζε στη Σχολή Οικονομικών. Αποφοιτώντας εργάστηκαν και οι δύο, επί δεκαετία, στον ΟΟΣΑ στο Παρίσι. Πριν από 15 χρόνια, το 1998, το ζευγάρι μετακόμισε στην Αθήνα μαζί με τα δύο παιδιά του, τον Νικόλα και τον Στέφανο.
Η άλλοτε περιζήτητη θέση του υπουργού Οικονομικών στις κυβερνήσεις έχει γίνει «ζώνη πυρός» τα τελευταία χρόνια και αυτή η φωτιά... έκαψε και τον κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου, που βρίσκεται σήμερα εκτός πολιτικής, σε δεινή θέση.
«Δεν εξεπλάγην»
Η Γιακολίν Βίνκε μάς περιγράφει τα συναισθήματά της όταν άκουσε για την παραπομπή του συζύγου της στο ειδικό δικαστήριο: «...έχω ζήσει την όλη ιστορία από κοντά. Δεδομένου ότι η όλη διαδικασία μέχρι την παραπομπή ήταν τόσο ξεκάθαρα πολιτική, δεν εξεπλάγην. Χάρηκα που η ψηφοφορία στη Βουλή έδειξε ότι πολλοί βουλευτές δεν πείστηκαν από το πόρισμα και την πρόταση της παραπομπής. Από εκεί και πέρα, έχω εμπιστοσύνη ότι η ελληνική Δικαιοσύνη θα κρίνει την υπόθεση μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες και χαίρομαι που είναι στα δικά της χέρια τώρα πλέον η υπόθεση».
Η καθημερινότητα της Γιακολίν και του Γιώργου Παπακωνσταντίνου άλλαξε δραματικά μετά τα τελευταία συμβάντα κι ίσως το μυαλό να γυρνάει κάποιες στιγμές πίσω, στην απόφασή τους να έρθουν στην Ελλάδα και να μπει η πολιτική στη ζωή τους.
Δεν μετάνιωσα γι' αυτήν την επιλογή, επιμένει η Γιακολίν, της οποίας οι φράσεις, όμως, δεν μπορούν να κρύψουν την πικρία για την εξέλιξη των γεγονότων:
«Αγαπώ τη χώρα αυτή και ελπίζω να μη χρειαστεί να φύγουμε ποτέ. Ξέρετε, αγαπώ την Ελλάδα με όλη μου την καρδιά, όπως ακριβώς είναι. Φυσικά υπάρχουν πράγματα που ?πληγώνουν?, νομίζω τα ξέρουμε όλοι μας. Αλλά η εμπειρία μου είναι ότι όπου και να πάω στην Ελλάδα, με συγκινούν η ζεστασιά των ανθρώπων και η δραματική ομορφιά του μέρους».
Βρίσκει κλειστές πόρτες
Ο σύζυγός της έχει πει πολλές φορές ότι βρίσκεται εκτός πολιτικής, σε πολύ χειρότερη οικονομική κατάσταση από όταν μπήκε. Δουλειά στην Ελλάδα δεν μπορεί να βρει και οι πόρτες των μεγάλων διεθνών οργανισμών είναι κλειστές μέχρι να ξεκαθαρίσει η δικαστική περιπέτεια. Η επαγγελματική του ενασχόληση είναι κάποιες επαφές, στο εξωτερικό, σε εταιρείες που ενδιαφέρονται να μάθουν για την κατάσταση στη χώρα. Προσφάτως, μάλιστα, δήλωσε ότι βρίσκεται κλεισμένος στο σπίτι και αυτή είναι η καθημερινότητά του.

Ρωτήσαμε τη Γιακολίν αν μέτρησε φίλους αυτό το διάστημα. Η απάντησή της ήταν ευθεία:
«Πάντα γνωρίζαμε ποιοι ήταν και παραμένουν πραγματικοί μας φίλοι. Πολλές φιλίες έγιναν πιο δυνατές αυτήν την περίοδο. Δεν πιστεύω να υπάρχει ούτε ένας ανάμεσα σε όσους γνωρίζουν τον Γιώργο προσωπικά, ή σε αυτούς που δούλεψαν μαζί του, που να αμφέβαλε ποτέ για την ακεραιότητά του».
Συνδυάζει δουλειά και διασκέδαση

«Είμαι τυχερή που μου δόθηκε η αφορμή να έρθω στην Ελλάδα»

Για δέκα και πλέον χρόνια η Jacoline Vinke, όπως είναι το όνομά της στα Ολλανδικά, ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα, αναζητώντας μικρά ξενοδοχεία που ξεχωρίζουν. Εχει πιάσει λιμάνι σε 48 νησιά και στο νέο της βιβλίο (έχει γράψει άλλα δύο) με τον τίτλο: «Μοναδικά μικρά ξενοδοχεία στην Ελλάδα» παρουσιάζει τα 222 αγαπημένα της ευρήματα, όπως είναι ένα αρχοντικό σταυροφόρων του 14ου αιώνα στη Ρόδο, ένα αιωνόβιο λιοτρίβι στους λόφους της Κρήτης ή ένας κυκλαδίτικος ανεμόμυλος στην Κίμωλο. Ακόμη και αυτόν τον «πέτρινο χρόνο» για την οικογένειά της, η ίδια ταξίδευε με τη φωτογράφο Τζούλια Κλήμη για να γράψει το βιβλίο.
Ταξίδια σε όλη τη χώρα
«Τον περασμένο χρόνο πράγματι ταξίδεψα πολύ σε όλη την Ελλάδα, γιατί βέβαια έχω επισκεφτεί όλα τα ξενοδοχεία στο βιβλίο, για να προλάβω τις ημερομηνίες και να ετοιμαστεί έγκαιρα το βιβλίο. Αλλά σπάνια τα ταξίδια αυτά ξεπερνού- σαν τις 3-4 ημέρες τη φορά. Τα παιδιά δεν είναι μικρά πια και τους άρεσε που περνούσαν κάποιο χρόνο μόνα με τον πατέρα τους», μας λέει η ταξιδιωτική συγγραφέας Γιακολίν Παπακωνσταντίνου, συμπληρώνοντας: «Αρχισα να γράφω για μικρά ξενοδοχεία το 2000, πριν ο Γιώργος γίνει πολιτικός. Πριν από αυτό δούλευα ως οικονομολόγος και αυτή η αλλαγή πορείας ήταν πραγματική "εκτόνωση" για μένα. Η μετακόμισή μας στην Ελλάδα πριν από 15 χρόνια ήταν η τέλεια αφορμή για αλλαγή καριέρας και νιώθω πολύ τυχερή που μου δόθηκε η δυνατότητα και κατάφερα να κάνω κάτι που με γεμίζει και με ευχαριστεί».

Η Γιακολίν προτιμά εκτός από τα μικρά ξενοδοχεία και τα μικρά νησιά, με πρώτες επιλογές την Ιθάκη, το Καστελόριζο, τη Σέριφο, τους Παξούς, την Πάτμο και τη Φολέγανδρο. Στην ερώτησή μας εάν έχουμε καλό επίπεδο τουρισμού στην Ελλάδα, απαντά: «Μια ταβέρνα πάνω στην άμμο, όπου μπορεί κανείς να φάει καλά και υγιεινά, ένα μικρό ξενοδοχείο όπου ο ιδιοκτήτης υποδέχεται τους επισκέπτες σαν να ήταν φίλοι από παλιά, ο τυχαίος άνθρωπος στον δρόμο που όταν του ζητήσετε πληροφορίες για ένα μέρος είναι ικανός να σας πάει μέχρι εκεί για να μη χαθείτε... αυτά είναι πραγματικές "υπηρεσίες" που δεν θα βρείτε σε πολλά άλλα μέρη στον κόσμο».
ΒΙΒΙΑΝ ΜΠΕΝΕΚΟΥ
bibian@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας