Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

Η Ορθοδοξία απέναντι σε σύγχρονες κοσμοθεωριακές προ(σ)κλήσεις

του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα
Πραγματοποιήθηκε (25-9-2013) στο χώρο του Ιερού Ναού η διοργανωθείσα από τον Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω Βελβεντού (στο ετήσιο εορταστικό πλαίσιο της 50χρονης 1963-2013 λειτουργίας του) εκδήλωση με θέμα: ‘’Η Ορθοδοξία απέναντι σε σύγχρονες κοσμοθεωριακές προ(σ)κλήσεις’’, με ομιλητή το λόγιο Μοναχό Αρσένιο Βλιαγκόφτη, καταγόμενο από την Κοζάνη, διδάκτορα της Θεολογίας και πτυχιούχο της Φιλοσοφίας. 


Στην εισήγησή του ο ομιλητής είπε ότι η Ορθοδοξία είναι ‘’άγνωστη γη’’ για πολλούς, ότι ο χαρακτήρας της Ορθοδοξίας είναι θεραπευτικός και ότι η Εκκλησία είναι ‘’ιατρείο πνευματικό’’.

Αναφέρθηκε στις προκλήσεις που δέχεται η Ορθοδοξία. Που μπορούν όμως να ιδωθούν και ως προσκλήσεις για προσέλευση σε διάλογο και ως ευκαιρία για προβολή της Ορθοδοξίας και του Ευαγγελίου της Εκκλησίας του Χριστού, που έγινε άνθρωπος για να σώσει τον άνθρωπο. 

Ο π. Αρσένιος εντόπισε τις προκλήσεις κυρίως στον ευρύ χώρο της Νέας Εποχής (Ν.Ε.) και τις κατονόμασε: πρόκειται για την πρόκληση του μηδενισμού, της εκκοσμίκευσης, του συγκρητισμού - ρώσικης σαλάτας, ενός δαιμονικού ψέματος, όπως χαρακτηριστικά τον ονόμασε.  

Μίλησε για το δίκτυο της ‘’Νέας Εποχής’’ στο οποίο ανήκουν εκατοντάδες κινήσεις και οργανώσεις με κοινό τόπο όλων αυτών το ‘’ευαγγέλιο της αυτοθέωσης’’ του ανθρώπου. ‘’Η Ν.Ε.’’ είπε, ‘’δεν θέλει να αδειάσουν οι εκκλησιές, αντιθέτως θέλει να γεμίσουν, με αλλοιωμένο όμως ορθόδοξο φρόνημα’’. 

Πήρε κριτική θέση και διατύπωσε τις επιφυλάξεις του απέναντι στον εν εξελίξει διάλογο της Ορθοδοξίας με τα άλλα χριστιανικά δόγματα και γενικότερα με τη θέση της Ορθοδοξίας στους διαθρησκειακούς διαλόγους. Είπε, χαρακτηριστικά: ‘’Εάν γινόταν διάλογος, όπου εμείς οι ορθόδοξοι θα τους μιλούσαμε για το Χριστό, δε θα είχαμε καμία αντίρρηση’’. Όλα αυτά, είπε ο π. Αρσένιος, ‘’λέγονται στο πλαίσιο ενός πόνου και μιας καλής ανησυχίας’’. Κατέληξε το λόγο του λέγοντας πως για όλα αυτά χρειάζεται πραγματική μετάνοια, προσευχή. Χρειάζεται να γίνουμε, είπε, ελεύθεροι, υπεύθυνοι και ενεργοί πολίτες στα κοινωνικά δρώμενα.

Δεχόμαστε ως γνώρισμα της ελευθερίας τις διάφορες απόψεις και τάσεις που αναπτύσσονται στο χώρο της Εκκλησίας, που (μπορούν και πρέπει να) εκφράζονται θεολογικά, πατερικά-συνθετικά και δημιουργικά.

Έχουμε εμπιστοσύνη στην ‘’από περάτων έως περάτων’’ της οικουμένης Εκκλησία, όπως την χαρακτηρίζουν τα αρχαία λειτουργικά κείμενα και ανανεώνουμε την εμπιστοσύνη μας μέσα στην ευχαριστιακή σύναξη της Καθολικής Εκκλησίας επαναλαμβάνοντας με πίστη το λειτουργικό λόγο: Υπέρ της ειρήνης του σύμπαντος κόσμου, ευσταθείας των αγίων του Θεού Εκκλησιών και της των πάντων ενώσεως. Για την ειρήνη όλου του κόσμου, για τη στερέωση των αγίων Εκκλησιών του Θεού και για την ένωση όλων των ανθρώπων, ας παρακαλούμε τον Κύριο.  
π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας, παπαδάσκαλος
26-9-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας