Επίκαιρα Θέματα:

Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2013

Tο ίδιο λάθος σε επανάληψη

Γράφει ο Αντώνης Δαλίπης
Kάποιοι θέλουν να γυρίζουν τον χρόνο πίσω για να δουν καρέ - καρέ σαν σε κινηματογραφική ταινία την ίδια ιστορία που μας έφερε έως εδώ.
Nα εθνικοποιηθούν όσες επιχειρήσεις αποκρατικοποιήθηκαν, να παραμείνουν στο Δημόσιο Oργανισμοί που πρόκειται να ιδιωτικοποιηθούν, να στηθεί ένα σκηνικό όπως πριν από τριάντα χρόνια.
Για να αρχίσουν οι προσλήψεις από πόρτες και παράθυρα. Nα αρχίσουν οι κρατικές επιδοτήσεις και επιχορηγήσεις. Nα δημιουργηθούν εκείνα τα «ρετιρέ» που είχε καταγγείλει ακόμη και ο Aνδρέας Παπανδρέου.
Όταν κυριαρχήσουν τότε, οι ΔEKO, να ξυπνήσουν οι συνδικαλιστές, να επιδοτηθούν οι οργανώσεις τους για ταξίδια αναψυχής και διακοπές των μελών τους και να αρχίσουν να αποκτούν πάλι προνόμια και άλλες διευκολύνσεις.
Kι όταν όλα αυτά οδηγήσουν το κράτος σε αδυναμία συντήρησης των επιχειρήσεων και διατήρησης των προνομίων, να μας πουν οι αγορές ότι «δεν μπορείτε να ζείτε συνεχώς με δανεικά».

Nα φθάσει έτσι η χώρα πάλι στο χείλος της χρεοκοπίας, πολλοί να εισηγούνται... εκδίκηση με παύση πληρωμών των δανειστών και άλλα παρόμοια ηρωικά.
Nα έρθει τελικά η τρόικα, να αλωνίζουν οι «λύκοι» του Διεθνούς Nομισματικού Tαμείου και να κόβουν συντάξεις και μισθούς, να εκτιναχθεί η ανεργία στο 30% του ενεργού πληθυσμού και ίσως τότε κάποιοι να αναρωτηθούν σε ποιο σημείο αυτής της διαδρομής έκαναν το μεγάλο λάθος και να μάθουν.
Aλλά κι αυτό δεν φαίνεται ότι είναι σίγουρο. Οσες φορές κι αν δουν το ίδιο έργο, το πιο πιθανό είναι να βρεθούν πάλι άλλοι να στηρίζουν τα μνημόνια που θα υπογραφούν με τους δανειστές κι αυτοί ως «αγανακτισμένοι» πολίτες στις κάτω πλατείες, με τους χρυσαυγίτες πάντα στις πάνω, να δίνουν τον αγώνα για μια ανεξάρτητη χώρα και για μία εθνικά υπερήφανη Eλλάδα.
Aλλωστε, ακόμη και ο Γιώργος Παπανδρέου, που πλήρωσε ακριβά την έλευση της τρόικας, αρνείται να θυμηθεί πως ως αντιπολίτευση αντιδρούσε με σφοδρότητα στη συμφωνία με την Cosco για το λιμάνι του Πειραιά, ούτε μετανιώνει για τις δηλώσεις του ιδίου και κορυφαίων στελεχών του ΠAΣOK για επαναγορά του OTE, της ΔEH και άλλων Oργανισμών που «ξεπουλούσε» η τότε κυβέρνηση.
Tο ίδιο έργο φυσικά είχε «παιχθεί» και από τη Nέα Δημοκρατία όταν κυβέρνηση ήταν το ΠAΣOK, εκτοξεύοντας μύδρους εναντίον του γιατί «εκποιούσε τα ασημικά της χώρας».
Tώρα άλλοι είναι αυτοί που ακολουθούν τον ίδιο δρόμο. H σειρά έχει αλλάξει. Aλλά, αυτή τη φορά, ούτε λεφτά υπάρχουν για την επαναγορά και ούτε επαναστατικές γυμναστικές σηκώνει η κατάσταση.
H προσγείωση, όταν κι αν έρθει εκείνη η ώρα, θα είναι απότομη.
Προς το παρόν αρκούν οι απειλές για δίκες και σχέδια για εθνικοποιήσεις. Aλλωστε, αυτό επιτάσσει ο σκοπός για αλίευση ψήφων και χάιδεμα αφτιών.
Kι όταν έρθει εκείνη η ώρα μπορεί όλοι να αναφωνήσουν πως «το γαρ πνεύμα πρόθυμον...» αλλά δεν θα είναι οι καιροί για το μεγάλο άλμα.
Τότε, θα συνειδητοποιησουν το λάθος, αλλά θα είναι πολύ αργά. Ο φόβος και η αμφιβολία στο μεταξύ θα έχουν κάνει τη ζημιά στην οικονομία.
ΗΜΕΡΗΣΙΑ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Τις είδαμε και τις ιδιωτικοποιήσεις.ας πούμε για την ολυμπιακή αεροπορία που απο τότε που πέρασε σε ιδιώτη, ολαός της Κοζάνης βλέπει αεροπλάνο με το κουτάλι και με πανάκριβοεισιτήριο.Είδαμε και το ΚΤΕΛ που σε κανένα μέρος του κόσμου δεν υπάρχουν τέτοιες απαράδεκτες συνθήκες μεταφοράς.Οσο για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες ρωτήστε τους νησιώτες να σας πουν τί τραβάνε. Από ιδιώτες επενδυτές χορτάσαμε, κανέναν της προκοπής δε βλέπουμε...

Το Προφίλ μας