Επίκαιρα Θέματα:

Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013

Δε θα μας λείψει το Α’ Σώμα Στρατού, στείλτε στρατό στα φυλάκια…

του Παναγιώτη Πλιάτσιου, Πρωινός Λόγος, 30/11/2013
 Με μια λιτή, επιβλητική και συγκινητική τελετή έπεσε χθες η αυλαία για το Α’ Σώμα Στρατού, το οποίο έπαψε να υφίσταται μετά και την υποστολή του λαβάρου του. Ήταν μια αναμενόμενη εξέλιξη, μετά και την ομόφωνη, προ έξι σχεδόν μηνών, απόφαση από το ΚΥΣΕΑ, στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των στρατιωτικών σχηματισμών στη χώρα. Η οποία είχε καθυστερήσει σχεδόν δέκα χρόνια και, για να είμαστε ειλικρινείς, ήταν μάλλον επιβεβλημένη.

Γιατί όλοι όσοι θέλουν να βλέπουν την πραγματικότητα αντιλαμβάνονται πως εδώ και πολλά χρόνια το Α’ Σώμα Στρατού δεν είχε κανέναν ουσιαστικό λόγο ύπαρξης, ειδικά σε στρατιωτικό επίπεδο. Κοινώς, δε χρειάζεται Σώμα Στρατού στη Δυτική Μακεδονία και Ήπειρο, περιοχές που μπορούν να καλυφθούν κάλλιστα από τη νέα δομή. Το πρόβλημα της Ελλάδας άκουγε και ακούει στο όνομα «Τουρκία» και εκεί θα πρέπει να έχουμε στραμμένη την προσοχή μας. Από εκεί και πέρα, όσοι κινδυνολογικά ισχυρίζονται εδώ και χρόνια πως κινδυνεύουμε και από Αλβανία και Σκόπια μάλλον δεν ξέρουν τι τους γίνεται. Και 20 χρόνια τώρα έχουν ήδη διαψευστεί.
Ωστόσο, όπως σημειώναμε και στη «Γνώμη» της 30ης Μαΐου, «το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα πρέπει να δώσει ιδιαίτερη προσοχή σε ένα σημείο που αφορά στην περιοχή μας. Στην ενίσχυση, στο βαθμό που αυτή είναι εφικτή, της φύλαξης των συνόρων μας στην ορεινή Καστοριά, ίσως και στη Φλώρινα. Και της μερικής, έστω, επάνδρωσης κάποιων φυλακίων, η οποία θα αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα ανάσχεσης της λαθροϋλοτομίας, ειδικά,  στις εκεί περιοχές. Εκεί, ναι, χρειάζονται οι φαντάροι. Και όχι στο στρατόπεδο «Μακεδονομάχων», το οποίο μας βόλευε όλους για να ερχόμαστε κοντά στα σπιτάκια μας, κατά τη διάρκεια της θητείας…»Ναι, λοιπόν, το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε την κατάργηση του Α’ ΣΣ. Απομένει να δούμε εάν θα πράξει και όσα πρέπει για την επάνδρωση, μερική έστω, των συνοριακών φυλακίων».
Και ήδη, όπως έγινε γνωστό, ανοίγει και πάλι μετά από έξι χρόνια το φυλάκιο στο χωριό Τρίλοφο της Καστοριάς. Μια, αναμφίβολα, θετική εξέλιξη. Και ελπίζουμε να λειτουργήσουν και 2-3 φυλάκια ακόμη στη συνοριακή περιοχή με τη γείτονα Αλβανία. Εκεί ναι, μια μικρή στρατιωτική δύναμη είναι άκρως απαραίτητη. Για ουσιαστικούς και συμβολικούς λόγους.
Όσο για την Κοζάνη; Να είμαστε ειλικρινείς: Δε θα μας λείψει το Α’ Σώμα Στρατού, κάτι που φάνηκε και από τις μικρές εώς ανύπαρκτες αντιδράσεις στην είδηση της κατάργησής του. Φτάνει και περισσεύει η 9η Ταξιαρχία…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας