Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

Ενα ιστιοφόρο με ανοιχτά πανιά το λογότυπο της ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ

από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Σε μια εκδήλωση στο αμφιθέατρο «Γιάννος Κρανιδιώτης» του υπουργείου Εξωτερικών παρουσιάστηκε σήμερα από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο και τον υφυπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Κούρκουλα το λογότυπο - η επικοινωνιακή σφραγίδα - της επικείμενης Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2014.
Το ύφος της εκδήλωσης ήταν «απλό, λιτό και ουσιαστικό», όπως άλλωστε φιλοδοξεί η χώρα μας να είναι και η Προεδρία της στο Συμβούλιο της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2014.
Το λογότυπο της Ελληνικής Προεδρίας απεικονίζει ένα ιστιοφόρο με ανοιχτά πανιά, που σχηματίζεται από τα αρχικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και φιλοδοξεί να ενώσει σε μία λιτή φόρμα κοινές ευρωπαϊκές αξίες και την ιδιαίτερη ελληνική ταυτότητα, τις απαρχές τις ένωσης της Ευρώπης με τη μελλοντική της πορεία, τις αρχές που διαμόρφωσαν το παρελθόν μας με τις κοινές προσδοκίες μας για το μέλλον.
Το συμβολικό φόντο του λογοτύπου είναι η θάλασσα: θεμελιώδες στοιχείο της ελληνικής ταυτότητας, αλλά και κομβικό στοιχείο του παρελθόντος και του μέλλοντος της Ευρώπης. Η θάλασσα ιστορικά ένωσε τους ευρωπαϊκούς λαούς και σήμερα είναι παράγοντας ανάπτυξης και απασχόλησης σε ολόκληρη την Ευρώπη, ενώ αποτελεί και οριζόντια προτεραιότητα της Ελληνικής Προεδρίας.
Από την άλλη πλευρά, τα επιμέρους σχήματα του λογοτύπου απεικονίζουν το ανάγλυφο του ελληνικού εδάφους και της ελληνικής ακτογραμμής, ενώ η επιλογή του «ημικυκλίου» αντιπροσωπεύει το Κοινοβούλιο και το αρχαίο θέατρο, τη μήτρα των δημοκρατικών παραδόσεων της Ευρώπης, της θεσμικής ισότητας και της κοινής μας πολιτιστικής κληρονομιάς.
Σε πρώτο πλάνο βρίσκεται το καραβάκι: ένα σύμβολο εξερεύνησης και μετάβασης, αλλά συγχρόνως και επικοινωνίας και ενότητας. Ως τέτοιο, συμβολίζει την απόφασή μας να πλεύσουμε μαζί προς ένα κοινό μέλλον, παρά τη δύσκολη πορεία.
Το ταξίδι είναι η συμβολική ουσία της αφήγησης του λογοτύπου: μια κοινή πορεία δημοκρατίας και συμμετοχής, μια κοινή αναζήτηση για την ευημερία μέσω της ανάπτυξης και της απασχόλησης, ένα κοινό σκάφος κίνησης και ασφάλειας για το μέλλον. Αυτά τα ιδανικά σφυρηλάτησαν το παρελθόν μας και εμπνέουν τις μελλοντικές μας προσδοκίες. Αυτό είναι το μήνυμα της Ελληνικής Προεδρίας προς την Ευρώπη και τον κόσμο: η Ευρώπη είναι κοινή μας αναζήτηση και ταξίδι - ενωμένοι πλέουμε πιο μακριά.
Αναφερόμενος στον λογότυπο της Προεδρίας, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι είναι η σφραγίδα της, η οποία θα ακολουθήσει κάθε μας δράση, κάθε γεγονός που θα λάβει χώρα στο πλαίσιο της Προεδρίας. Μάλιστα, υπογράμμισε ότι στόχος ήταν να αποτυπώνει με σαφή και εύληπτο τρόπο τη βασική επικοινωνιακή μας στρατηγική για μία ευρωπαϊκή Προεδρία με ελληνική σφραγίδα και ταυτότητα.
«Στόχος της ελληνικής Προεδρίας είναι το λογότυπο να είναι « απλό, λιτό αλλά περιεκτικό», είπε ο κ. Βενιζέλος και διευκρίνισε ότι είναι «απλό στη σχεδίαση αλλά πλούσιο σε ουσία, όπως επιβάλλει η έννοια του ελληνικού «μέτρου», καθώς και απλό, αλλά ουσιαστικό, όπως θέλουμε να είναι η Ελληνική Προεδρία προς όφελος όλων των ευρωπαίων πολιτών».
Συνεχίζοντας, ο αντιπρόεδρος πρόσθεσε ότι θέλαμε ένα λογότυπο ευρωπαϊκό και με ξεκάθαρη ελληνική σφραγίδα. Λογότυπο που αναδεικνύει σε πρώτο πλάνο το E και το U του European Union, της Ένωσής μας, αλλά τα αποτυπώνει με έναν τρόπο ευρηματικό, ελληνικό, που παραπέμπει σε σχήματα ελληνικά, ντυμένα με ελληνικά χρώματα οικεία σε όλους με φόντο την θάλασσα. Τη θάλασσα ως θεμελιώδες στοιχείο της ελληνικής ταυτότητας, αλλά και της ευρωπαϊκής ιστορίας. Τη θάλασσα ως οριζόντια προτεραιότητα της Προεδρίας μας αλλά και ως παράγοντα ανάπτυξης και θέσεων εργασίας για όλη την Ευρώπη, μέσω της γαλάζιας ανάπτυξης που αφορά τομείς αιχμής όπως ο τουρισμός, η ενέργεια, η αλιεία.
Παράλληλα, σημείωσε ότι θέλαμε ένα λογότυπο που υπενθυμίζει σε όλους την αφήγηση της Ευρώπης που μας ένωσε, μετά από ανείπωτες καταστροφές και παγκόσμιους πολέμους. Την αφήγηση που λέει ότι σε αυτή την οικογένεια, είναι απόφασή μας και προς όφελος όλων μας να πορευόμαστε μαζί, άλλοτε σε ήρεμους καιρούς, άλλοτε σε φουρτουνιασμένους καιρούς. Αλλά το ταξίδι είναι κοινό, κοινές οι ευθύνες, κοινά τα προβλήματα, κοινός ο στόχος και κυρίως κοινές οι λύσεις που χρειαζόμαστε.
Αναφερόμενος στο τέταρτο χαρακτηριστικό στοιχείο του λογοτύπου της Ελληνικής Προεδρίας, ο κ. Βενιζέλος έκανε λόγο για το «ημικύκλιο» σημειώνοντας, ότι αντιπροσωπεύει το Κοινοβούλιο αλλά και το αρχαίο θέατρο, το ωδείο. Το ημικύκλιο ως σύμβολο της μήτρας, όπου γεννήθηκε η Δημοκρατία, η ελεύθερη σκέψη, η διαπάλη των απόψεων, αλλά και ο αρχαίος και σύγχρονος πολιτισμός.
Το ημικύκλιο ως αδιάρρηκτος δεσμός που ενώνει το χθες με το σήμερα, το αρχαίο με το νέο, το αρχαίο ελληνικό πνεύμα με τη σύγχρονη ελληνική και κοινή ευρωπαϊκή μας κληρονομιά, πάνω στις αρχές της Δημοκρατίας, της ελεύθερης σκέψης και της ελεύθερης έκφρασης.
Ολοκληρώνοντας την περιγραφή του λογοτύπου της Προεδρίας ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στο τελευταίο συνθετικό του στοιχείο, αυτό της «αισιοδοξίας», τονίζοντας ότι «θέλαμε ένα λογότυπο αισιόδοξο . Μία ρεαλιστική νότα αισιοδοξίας, την οποία όλοι χρειαζόμαστε στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, χωρίς να παραγνωρίζουμε ούτε το τι έγινε, ούτε τα προβλήματα, ούτε τη δύσκολη πορεία που έχουμε μπροστά μας».
Σχετικά με το κόστος της δημιουργίας του λογοτύπου της Ελληνικής Προεδρίας, υπογράμμισε ότι προέκυψε με ελάχιστη δαπάνη και ευχαρίστησε για την συμβολή της, την εταιρεία Beetroot, ενώ παράλληλα στάθηκε και στη συμμετοχή των στελεχών της Δημόσιας Διοίκησης, που με το μεράκι και τον προβληματισμό τους συντέλεσαν στο τελικό αποτέλεσμα.
(Το υπουργείο Εξωτερικών απευθύνθηκε σε διάφορες εταιρείες για να προτείνουν logo Ελληνικής Προεδρίας. Καταλληλότερη επιλογή, σε σχέση με το προφίλ και τους στόχους της Ελληνικής Προεδρίας, θεωρήθηκε αυτή της Beetroot, μια ελληνική εταιρία νέων δημιουργών. Το ύψος της σύμβασης ανέρχεται σε 10.000 ευρώ για όλη την οπτική και λεκτική ταυτότητα της Προεδρίας (δημιουργικό ιστοσελίδας, banners, λογότυπο, διαδικτυακές εφαρμογές, έντυπες εφαρμογές κ.α.), το χαμηλότερο ποσό που έχει δοθεί ποτέ από Προεδρία για ένα τέτοιο έργο).
Σχολιάζοντας το μότο (σύνθημα) της Προεδρίας, «η Ευρώπη είναι η Κοινή μας Αναζήτηση, «Our Common Quest, Notre Quête Commune» ο κ. Βενιζέλος διευκρίνισε ότι η Ευρώπη ως έννοια ενσαρκώνει όλα όσα θέλουμε: Δημοκρατία, Πολιτισμό, Διαφωτισμό, Ανεκτικότητα, Κράτος Δικαίου, Κοινωνικό Κράτος, Ευημερία. Ωστόσο, παρατήρησε ότι κανένα από αυτά τα αγαθά δεν είναι δεδομένα και πρόσθεσε ότι πρέπει να παλεύουμε καθημερινά για αυτά.
Η πολιτιστική ατζέντα της Προεδρίας
Όσον αφορά στην πολιτιστική ταυτότητα της Ελληνικής Προεδρίας ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε τα μηνύματα που φιλοδοξεί να περάσει μέσα από μια σειρά παράλληλων πολιτιστικών εκδηλώσεων σε συνεργασία με το Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού.
Ειδικότερα, ανέφερε:
- Την Τελετή έναρξης Ελληνικής Προεδρίας, στις 8 Ιανουαρίου 2014, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, όπου θα παρακολουθήσουμε την παράσταση «Ταξίδι στην Αιωνιότητα», με την ορχήστρα και το μπαλέτο της Εθνικής μας Λυρικής Σκηνής, σε μουσική Ελένης Καραΐνδρου.
- Την Έκθεση με τίτλο «Nautilus: Navigating Greece», αφιερωμένη στη θάλασσα και τη διαχρονική της σχέση της με την Ελλάδα, στο Μουσείο Beaux Arts (Βozar) των Βρυξελλών. Μέσα από το πλαίσιο που παρέχουν οκτώ βασικές έννοιες που σχετίζονται με το θαλάσσιο στοιχείο, 100 έργα της ελληνικής αρχαιότητας συνδιαλέγονται με 22 έργα της σύγχρονης ελληνικής τέχνης.
Στην έκθεση συνεργάζονται 29 Δημόσια Αρχαιολογικά Μουσεία, το Νέο Μουσείο Ακρόπολης, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, καθώς και καλλιτέχνες και ιδιώτες συλλέκτες σύγχρονης τέχνης.
Η επιμέλεια της έκθεσης πραγματοποιείται από στελέχη του ΥΠΠΟ και εποπτεύεται από οργανωτική-επιστημονική επιτροπή υπό τη Γ.Γ του ΥΠΠΟ Λίνα Μενδώνη.
Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν στις 24 Ιανουάριου 2014 και η έκθεση θα διαρκέσει έως τέλος Απριλίου.
- Και τέλος στο πλαίσιο της στενής συνεργασίας με την επόμενη Προεδρία του Συμβουλίου που είναι η Ιταλική, προγραμματίζεται στη Ρώμη, σε συννενόηση με την Προεδρία της Ιταλικής Δημοκρατίας, διοργάνωση κοινού πολιτιστικού γεγονότος -έκθεσης- μείζονος σημασίας στο Προεδρικό Μέγαρο (Quirinale) κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων μηνών της Ελληνικής Προεδρίας και των δύο πρώτων μηνών της Ιταλικής, με αρχαιολογικά αριστουργήματα (4 διαφορετικών περιόδων) από την Ελλάδα και τη Μεγάλη Ελλάδα και με ταυτόχρονη έκθεση Ελλήνων και Ιταλών εικαστικών δημιουργών.
Kαταλήγοντας, ο κ. Βενιζέλος υπενθύμισε ότι έχει ήδη ενεργοποιηθεί ο επίσημος λογαριασμός της Προεδρίας μας στο twitter, καθώς και η προσωρινή ιστοσελίδα της Προεδρίας(www.gr2014.eu), ενώ ευχαρίστησε το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου αλλά και την ηγεσία και τα στελέχη της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας που δούλεψαν σκληρά για μία ποιοτική και καλαίσθητη παρουσία της Ελληνικής Προεδρίας στο διαδίκτυο. Επίσης, αναφέρθηκε και στην σημαντική συμβολή του εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών κ.Κωνσταντίνου Κούτρα, ο οποίος θα είναι και εκπρόσωπος της Ελληνικής Προεδρίας.
Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας αναφέρθηκε στα τεχνικά χαρακτηριστικά της Ελληνικής Προεδρίας σημειώνοντας ότι θα φιλοξενηθούν στην Αθήνα περισσότερες από 120 συναντήσεις, οι περισσότερες εκ των οποίων θα διεξαχθούν στο Ζάππειο Μέγαρο, ενώ υπογράμμισε ότι ο συνολικός προϋπολογισμός της Προεδρίας υπολογίζεται σε 50 εκατομμύρια ευρώ.
Ωστόσο, σημείωσε ότι επιθυμητός στόχος είναι να δαπανηθούν ακόμη λιγότερα χρήματα από αυτά και πρόσθεσε ότι η Ελληνική Προεδρία αποφάσισε να μην δοθούν τα συμβολικά δώρα που είθισται να δίνονται σε πρέσβεις και ξένες αντιπροσωπείες που επισκέπτονται τις χώρες που ασκούν την εκ περιτροπής εξάμηνη προεδρία της ΕΕ. Επίσης, είπε, ότι για τις ανάγκες της Προεδρίας ενισχύθηκε το γραφείο της Μόνιμης Αντιπροσωπείας μας στις Βρυξέλλες το οποίο αριθμεί 150 άτομα, ενώ το γραφείο της Προεδρίας στο ΥΠΕΞ αριθμεί 19 άτομα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας