Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013

Δέκα παράδοξες αιτίες που μας χαλάνε τον ύπνο

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι δεν πρέπει να πίνουμε καφέ και να τρώμε ζάχαρη το βράδυ αν θέλουμε να κοιμηθούμε ήρεμα. Φαίνεται όμως πως μερικές απλές συνήθειες μπορεί να διακόψουν τον ύπνο μας, χωρίς να μας περνά από το μυαλό ότι μας κάνουν κακό. Ποιες είναι αυτές;
 1. Η δροσερή αναπνοή
Έρευνες δείχνουν ότι το άρωμα της μέντας διεγείρει τον εγκέφαλο και μας κρατά σε εγρήγορση.
Θα πρέπει λοιπόν να επιλέγουμε οδοντόκρεμες με πιο απαλό άρωμα και γεύση.

2. Το ασταθές πρόγραμμα φαγητού
Μελέτες δείχνουν ότι οι παρασπονδίες ακόμη και μερικές φορές την εβδομάδα μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τον ύπνο μας. Για παράδειγμα, εάν θέλουμε να τρώμε αργά βραδινό, καλό είναι να το κάνουμε κάθε μέρα και όχι περιστασιακά.

3. Τα βιβλία
Πρόσφατη δημοσκόπηση έδειξε ότι οι δραστηριότητες που απαιτούν νοητική επεξεργασία και συναισθηματική εμπλοκή μπορεί να οδηγήσουν στον κακό ύπνο. Έτσι, αν θέλουμε να διαβάσουμε κάτι στο κρεβάτι θα πρέπει να προτιμήσουμε ένα πιο ελαφρύ ανάγνωσμα, όπως ένα περιοδικό.

4. Το κρύο νερό
Το κρύο νερό στο πρόσωπο βοηθά ώστε να κλείσουν οι πόροι, όμως παράλληλα ενεργοποιεί το σώμα ώστε να παράγει ενέργεια και να παραμείνει σε εγρήγορση. Είναι καλύτερο να πλένουμε το πρόσωπο με χλιαρό νερό το βράδυ και να προτιμούμε το κρύο νερό το πρωί.

5. Η φόρτιση των συσκευών
Ακόμη και το παραμικρό φως που εκπέμπουν οι συσκευές μπορεί να μας χαλάσει τον ύπνο. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι ειδικότερα το μπλε φως επηρεάζει το εσωτερικό ρολόι του οργανισμού.

6. Η ζέστη και η άνεση
Το πάπλωμα και η απαλή κουβέρτα είναι απαραίτητα «αξεσουάρ» για έναν καλό ύπνο, όμως η υπερβολική άνοδος της θερμοκρασίας μπορεί να διακόψει απότομα τον ύπνο μέσα στη νύχτα.

7. Τα λεμόνια
Το άρωμα του λεμονιού και γενικότερα των εσπεριδοειδών πυροδοτεί την πνευματική εγρήγορση και αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας.

8. Τα φάρμακα
Ορισμένα φάρμακα μπορεί να επηρεάσουν τον ύπνο, οδηγώντας είτε σε υπνηλία είτε σε αϋπνία. Πρέπει να συμβουλευόμαστε το γιατρό μας, ώστε να μας υποδείξει τις ώρες που πρέπει να παίρνουμε κάθε φάρμακο.

9. Η τηλεόραση
Περισσότερη τηλεόραση, λιγότερος ύπνος, υποστηρίζουν οι ειδικοί. Πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι ακόμη και λίγα λεπτά παρακολούθησης έως και δύο ώρες πριν τον ύπνο απορρυθμίζουν το εσωτερικό ρολόι του οργανισμού.

10. Το τσιγάρο
Πολλοί πιστεύουν ότι ένα τσιγάρο πριν τον ύπνο μάς βοηθά να χαλαρώσουμε. Ωστόσο, μελέτες δείχνουν ότι η νικοτίνη είναι διεγερτική κι έτσι μας αποτρέπει να κοιμηθούμε.

Πηγή: www.onmed.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας