Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

Από την Αθήνα στον Αγ. Διονύσιο Βελβεντού για την εορτή της Αγ. Κυρράνας της Οσσαίας

του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα 
Ταξίδεψε από την Αθήνα κι ήρθε στον Άγιο Διονύσιο εν Ολύμπω Βελβεντού, υποβάλλοντας τον εαυτό της σε κόπους και την οικογένειά της σε έξοδα (μέρες που ζούμε, Ι.Χ. αυτοκίνητο, βενζίνες, διόδια) για την εορτή της Αγίας Νεομάρτυρος Κυράννας της Οσσαίας (28-2-2014) η κ. Δέσποινα Παρασκευά με τη φίλη της την κ. Μαρίνα.


Η Αγία Νεομάρτυς Κυράννα η Οσσαία σε ηλικία 18 ετών μαρτύρησε για το Χριστό στη Θεσσαλονίκη στις 28 Φεβρουαρίου το 1751. Η αποκάλυψη-ανακάλυψη των ιερών λειψάνων της έγινε με θαυμαστό τρόπο στις 12 Σεπτεμβρίου του 2011 στο Ναό των Ταξιαρχών Όσσας του Λαγκαδά. Η όλη διαδικασία ανεύρεσης, που προκαλεί το ενδιαφέρον στον αναγνώστη, περιγράφεται καταλεπτώς στο βιβλίο ‘’Το χρονικόν της ευρέσεως των ιερών λειψάνων της Αγίας Κυράννης’’, Λαγκαδάς-Θεσσαλονίκη 2011, του Σεβ. Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννη.



Από τον ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου Βελβεντού επισκεφτήκαμε δυο φορές την Αγία Κυράννα στην Όσσα (30 Οκτ. και 25 Νοεμ. του 2012) και προσκυνήσαμε το ιερό σκήνωμά της, μαζί και τα λείψανα της Αγίας Νεομάρτυρος Ακυλίνης, προτού ακόμα τα δεύτερα μεταφερθούν στην πατρίδα της, που είναι και ο τόπος άθλησής της, στο Ζαγκλιβέρι.    

Η Δ.Π. έκανε δωρεά στον ιερό Ναό την εικόνα-τοιχογραφία της Αγίας Κυράννας, συνδέεται φιλικά με οικογένεια της Ενορίας και η σχέση της με το πρόσωπο της Αγίας (έχει επισκεφτεί την Όσσα του Λαγκαδά κι έχει προσκυνήσει το ιερό λείψανο της Αγίας Κυράννας στο Ναό της) και με την οικογένεια εδώ, αποτέλεσε το έναυσμα για το προσκυνηματικό αυτό ταξίδι. 

Η πίστη-προσφυγή στο πρόσωπο της Αγίας αναπτύσσει σχέση ελκτική, που εκδηλώνεται με κινητοποίηση όλης της ύπαρξης, προκειμένου μέσα από την ευχαριστιακή σύναξη να επιτευχθεί-πάση θυσία-το γεγονός της προσωπικής μετοχής, ως συνάντηση προσώπων και ως κοινωνία γιορτής και χαράς του όλου κοινωνικού σώματος στην ευχαριστιακή τράπεζα της Εκκλησίας.

Με χρηστικές μεθόδους ερμηνείας παρόμοιες κινήσεις είναι ανεξήγητες.

Οι τέτοιου είδους κινητοποιήσεις των υπάρξεων, που πυροδοτούνται από και συμπορεύονται με τα πρόσωπα των Αγίων της Εκκλησίας, είναι το πιο αθόρυβο παράδειγμα ποιοτικών κινητοποιήσεων, που περικλείουν και υπόσχονται την άνθιση της ελπίδας στη ζαλισμένη κοινωνία.

Αποτελούν τον πυρήνα αναθάρρησης των ανθρώπων και ανάφλεξης κινητοποιήσεων με κοινωνικά χαρακτηριστικά για δημιουργία σχέσεων εμπιστοσύνης ανθρώπου με άνθρωπο, τοπικής κοινωνίας με τοπική κοινωνία, έθνους και λαού με έθνος και λαό.

Απολυτίκιο της Αγίας Νεομάρτυρος Κυράννης.
Ήχος πλ.  α’ . Τον συνάναρχον Λόγον.
Χαίρε Όσσης ο γόνος και θείον βλάστημα, Παρθενομάρτυς Κυράννα νύμφη Χριστού του Θεού, η αθλήσασα στερρώς υστέροις έτεσι, και καθελούσα τον εχθρόν, καρτερία σταθηρά. Και νυν απαύστως δυσώπει, υπέρ των πίστει τιμώντων, την μακαρίαν σου άθλησιν.

π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας
παπαδάσκαλος
28-2-2013

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας