Επίκαιρα Θέματα:

Κυριακή 29 Ιουνίου 2014

Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας Επιτροπή Περιοχής Δυτική Μακεδονίας Για την πώληση της «μικρής ΔΕΗ».

Η συγκυβέρνηση ΝΔ –ΠΑΣΟΚ πιστή στις κατευθύνσεις της Ε.Ε προχωράει ένα βήμα παραπέρα την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με την ιδιωτικοποίηση της «μικρής ΔΕΗ». Μια διαδικασία που ξεκίνησε και εφαρμόστηκε  μεθοδικά από τις αρχές της δεκαετίας του ’90, κατ’ επιταγή της συνθήκης του Μαάστριχτ. Αυτή η πορεία ξεκίνησε με την μετοχοποίηση της ΔΕΗ, συνεχίστηκε με την διάλυση του ασφαλιστικού των εργαζομένων, με την τριχοτόμηση της ΔΕΗ Α.Ε.
Το τελευταίο διάστημα με πιο γοργούς ρυθμούς συνεχίστηκε με την πώληση του ΑΔΜΗΕ, τώρα με την πώληση της «μικρής ΔΕΗ» και θα συνεχιστεί με την πώληση 17% των μετοχών της μητρικής ΔΕΗ που βρίσκονται στο ΤΑΙΠΕΔ.
Στην Δυτική Μακεδονία έχουμε πλούσια εμπειρία από αυτή τη μακρόχρονη διαδικασία απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Σήμανε απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας, μείωση των μισθών, αύξηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, εντατικοποίηση της εργασίας με αύξηση των ατυχημάτων, μεγαλύτερη καταστροφή του περιβάλλοντος, καθυστερήσεις και εμπόδια στις μετεγκαταστάσεις, υπέρογκες αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος για τα εργατικά –λαϊκά νοικοκυριά.
Όσο προσπαθούν να πείσουν κυβέρνηση , Ε.Ε ότι η απελευθέρωση θα είναι προς όφελος των καταναλωτών η πραγματικότητα τους διαψεύδει. Λένε ψέματα ότι θα φέρει ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας. Τα μονοπώλια θα αγοράσουν έτοιμες υποδομές και θα θέσουν τους δικούς τους όρους , θα εφαρμόσουν όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο που εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις διαχρονικά. 
Ευθύνη για αυτές τις εξελίξεις έχουν τα κόμματα που συμφωνούν με τον ευρωμονόδρομο και την απελευθέρωση, οι εκλεγμένοι στην τοπική διοίκηση, ο εργοδοτικός –κυβερνητικός συνδικαλισμός. Όλοι μαζί συμφώνησαν και συμφωνούν με τη Ε.Ε, διαλαλούσαν τα καλά της απελευθέρωσης και του ανταγωνισμού που θα έφερναν νέες θέσεις εργασίας, μειώσεις στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας.  Σήμερα αν και ρίχνουν κροκοδείλια δάκρυα για την πώληση της «μικρής ΔΕΗ» συνεχίζουν στον ίδιο δρόμο συμφωνίας με την Ε.Ε και τις κατευθύνσεις της, προτείνοντας άλλους δρόμους ιδιωτικοποίησης (παραχώρηση κοιτασμάτων Ελασσόνας, Δράμας στους ιδιώτες, είσοδος στρατηγικού επενδυτή,διάθεση ισχύος, εκμετάλλευση ορυχείων από τους δήμους κ.α)  που θα έχουν τις ίδιες καταστροφικές συνέπειες για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα.
          Η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα της περιοχής ξέρουν ότι  μόνο το ΚΚΕ  τους προειδοποίησε για τις συνέπειες της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Γνωρίζουν ότι το ΚΚΕ έγκαιρα ενημέρωσε και ήταν στην πρώτη γραμμή του αγώνα ενάντια σε αυτούς τους σχεδιασμούς. Διοργάνωσε κινητοποιήσεις,ημερίδες,  τα στελέχη και τα μέλη του συνέβαλαν στην ενημέρωση των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς,αλλα και με συσκέψεις και συγκεντρώσεις στις γειτονιές και τα χωριά.  Έδωσε και δίνει μάχες για το δικαίωμα του λαού για φθηνή πρόσβαση στο αγαθό της ηλεκτρικής ενέργειας και μέσα από το εργατικό – λαϊκό κίνημα και μέσα από το αστικό κοινοβούλιο.
Είναι το μόνο Κόμμα που προτείνει  φιλολαϊκή διέξοδο συνολικά αλλά και στο ζήτημα της ηλεκτρικής ενέργειας, μακριά από τις δεσμεύσεις της Ε.Ε και των συμφερόντων μονοπωλιακών ομίλων.
Προτείνει έναν Ενιαίο Κρατικό Φορέα Ενέργειας, στον οποίο θα εντάσσεται και η ΔΕΗ Α.Ε και στόχο θα έχει να υπηρετεί το σύνολο των λαϊκών αναγκών, θα σχεδιάζει τα ενεργειακά έργα με πανεθνικό σχεδιασμό, επιστημονικά με βάση της ανάγκες και τις δυνατότητές τις χώρας, με κατάργηση οποιασδήποτε ιδιωτικής πρωτοβουλίας στον κλάδο της ενέργειας. Μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορεί να εξασφαλιστεί φθηνό ρεύμα για τα εργατικά –λαϊκά νοικοκυριά, τα δικαιώματα των εργαζόμενων στον κλάδο, η μείωση του βαθμού ενεργειακής εξάρτησης της χώρας.
Μπροστά στις εξελίξεις με την πώληση της «μικρής ΔΕΗ» το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους στον κλάδο της ενέργειας , το σύνολο της εργατικής τάξης ,τα λαϊκά στρώματα σε αγωνιστική συμπόρευση για να αντιπαλέψουν την πολιτική της κυβέρνησης και της Ε.Ε. Να ορθώσουμε ένα τείχος αντίστασης και ανατροπής για το κυβερνητικό αυτο σχέδιο για την ιδιωτικοποίηση της μικρής ΔΕΗ.
Παράλληλα να απαιτήσουμε σαν άμεσους στόχους πάλης:

·                            Την αξιοποίηση των λιγνιτικών αποθεμάτων αποκλειστικά με κρατική ευθύνη.
·                            Αντικατάσταση των παλιών μονάδων με νέες.
·                            Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο της ενέργειας. Άμεση προκήρυξη προσλήψεων του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού με ταυτόχρονη κατάργηση των εργολαβιών και των ελαστικών σχέσεων εργασίας.
·                            Να μην καταργηθούν τα ΒΑΕ και να διευρυνθεί ο θεσμός τους. 7ωρο, 5θήμερο 35ωρο με πλήρη ασφαλιστικά – μισθολογικά δικαιώματα. 6ωρο , 30ωρο για τα ΒΑΕ. Υπεράσπιση και επέκταση των ΒΑΕ στους συμβασιούχους και τους εργαζόμενους στις εργολαβίες.
·                            Επιτροπές Υγιεινής και ασφάλειας με αποφασιστικές αρμοδιότητες και δικαίωμα αναβολής η περιορισμού των εργασιών όπου υπάρχουν κίνδυνοι για τη ζωή των εργαζόμενων στους χώρους δουλειάς. Βελτίωση των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας , με γιατρούς εργασίας και όλο το απαραίτητο προσωπικό. Δημιουργία υποδομών 3 βάθμιας φροντίδας στην περιοχή με όλες τις ειδικότητες.
·                            Μετεγκατάσταση των οικισμών Μαυροπηγής, Ποντοκώμης, Αναργύρων, Ακρινής, Αχλάδας.
·                            Παράδοση των εκτάσεων των εξορυγμένων ορυχείων της ΔΕΗ στο κράτος  χωρίς καμία αποζημίωση. Πλήρη αποκατάσταση και αξιοποίηση των εξορυγμένων εκτάσεων από δημόσιο φορέα με χρηματοδότηση από τη ΔΕΗ και το κράτος με προτεραιότητα της λιμνοδεξαμενες, αναδάσωση γεωργική κτηνοτροφική παραγωγή.
·                            Επέκταση του δικτύου τηλεθέρμανσης με παράλληλη μείωση της τιμής της.
·                            Κρατικό δίκτυο μέτρησης περιβαλλοντικής ρύπανσης και άμεσα μέτρα μείωσης δραστηριοτήτων όταν κρίνεται απαραίτητο.
·                            Βελτίωση και επέκταση των υποδομών της περιοχής (πχ σιδηρόδρομος )για υποστήριξη της παραπάνω λειτουργίας.
·                            Φθηνότερο ρεύμα για τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά.

          Ο μόνος ρεαλιστικός δρόμος που μπορεί να εξασφαλίσει της εργατική –λαϊκή ευημερία είναι ο δρόμος τους αγώνα. Ενός αγώνα, που τα αιτήματα του δεν θα εγκλωβίζονται στα σχέδια του ενός η του άλλου μονοπωλιακού ομίλου. Ενας αγώνας που θα συμβάλει στη ενότητα της εργατικής τάξης, την προώθηση της λαϊκής συμμαχίας με τους αυτοαπασχολούμενους τους φτωχούς αγρότες, τις γυναίκες και τους νέους των εργατικών λαϊκών νοικοκυριών. Να γίνει βήμα στην ανασύνταξη του κινήματος, στην προώθηση της συμμαχίας.
          Σε αυτόν τον αγώνα είναι μπροστά  τα στελέχη και τα μέλη του Κόμματος, καθημερινά στη μάχη της ενημέρωσης των εργαζόμενων στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές και τα χωρία και μεσα απο το μαζικό κίνημα παλεύουν για την στην επιτυχία της απεργίας.

                                                                                                         Κοζάνη 28/6/2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας