Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 22 Αυγούστου 2014

Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ «ΕΝΦΙΑ για περιοχές Κοζάνης – Γρεβενών – Φλώρινας»

ΠΡΟΣ : Υφυπουργό Οικονομικών κ. Μαυραγάννη                                                         
 Κύριε Υπουργέ,
               Σας παρακαλώ  να ενεργήσετε, προκειμένου να εξαιρεθούν από τον ΕΝΦΙΑ οι παρακάτω περιοχές των Νομών Κοζάνης, Γρεβενών και Φλώρινας, ώστε να αρθεί η αδικία σε βάρος των κατοίκων τους.
Ειδικότερα:

1.       Με τον σεισμό του 1995 περιοχές της Κοζάνης, των Γρεβενών και της Φλώρινας υπέστησαν μεγάλες ζημίες. Μετά από εδαφολογικές μελέτες  κρίθηκε η μεταφορά των οικισμών Πεπενιάς, Πολύλακκου, Αξιόκαστρου, Κλήματος, Τραπεζίτσας- Παναρέτης και Πυλωρών του Νομού Κοζάνης (ΦΕΚ 139/Δ/26-2-1997), καθώς και Καλαμιτσίου, Καλοχίου και Μεσόλακκα του Ν. Γρεβενών (ΦΕΚ 238/Δ/12-4-2000). Οι οικισμοί αυτοί είναι πλέον πολεοδομικά ανενεργοί (ΦΕΚ 1075/Δ/5-12-2002 άρθρο 6 για Ν. Κοζάνη και ΦΕΚ 893/Δ/22-10-2001 για Γρεβενά).  Στους οικισμούς αυτούς δε ζουν σήμερα ουσιαστικά κάτοικοι, εκτός από κάποιους γέροντες που αρνούνται να φύγουν από τον τόπο τους. Έχουν απαξιωθεί όλα τα κτίσματα. Σοβαρό θέμα προέκυψε και με τα χωράφια που διέθεταν στην περιοχή αυτή. Η τότε κοινότητα, πριν το 1995, έκανε επέκταση οικισμού, με αποτέλεσμα τα γύρω χωράφια να φαίνονται ως οικόπεδα. Όμως, από την ώρα που πλέον γίνεται η μεταφορά του οικισμού, δεν μπορεί να μένουν τα χωράφια τους ως οικόπεδα και μάλιστα σε περιοχή που απαγορεύεται η δόμηση.
2.       Επιπλέον, η αναγκαστική απαλλοτρίωση και η μετεγκατάσταση του οικισμού Τ.Κ. Ποντοκώμης του Ν. Κοζάνης (ΦΕΚ 6/ΑΑΠΘ/24-1-2012) έχει κηρυχθεί, αλλά δεν έχει συντελεστεί ακόμη,  και όχι με ευθύνη των κατοίκων. Ωστόσο, οι κάτοικοι δεν έχουν τη δυνατότητα διαχείρισης των ακινήτων τους, τα οποία και έχουν απαξιωθεί. Σήμερα ζουν δίπλα στις εξορύξεις, με σοβαρά προβλήματα.
3.       Επιπρόσθετα, με τον νόμο υπ΄αριθμ. 3937 « Διατήρηση της βιοποικιλότητας και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ 60/Α/31-3-2011, άρθρο 28) αποφασίστηκε η μετεγκατάσταση των οικισμών Ακρινής του Νομού Κοζάνης και Αναργύρων του Νομού Φλώρινας. Οι οικισμοί αυτοί είναι, κυριολεκτικά, μέσα στις αποθέσεις της ΔΕΗ. Μέχρι σήμερα δεν έχει συντελεστεί η μετεγκατάσταση ούτε αυτών των οικισμών, όμως οι περιοχές είναι τόσο απαξιωμένες, εξαιτίας των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τη δραστηριότητα της ΔΕΗ και εξαιτίας των απαλλοτριώσεων των αγροκτημάτων τους, που πολλοί κάτοικοι εγκατέλειψαν τους οικισμούς τους και ζουν στην Κοζάνη  και το Αμύνταιο αντίστοιχα.
Όπως καταλαβαίνετε, είναι άμεση ανάγκη άρσης της αδικίας για τις περιοχές αυτές, των οποίων οι κάτοικοι βρίσκονται υπό αναχώρηση για νέα εγκατάσταση και οι περιουσίες τους έχουν απαξιωθεί εντελώς.

                                                                Με εκτίμηση
                                                               
                                                ΟΥΖΟΥΝΙΔΟΥ ΕΥΓΕΝΙΑ Βουλευτης Π.Ε. Κοζάνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας