Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2014

Το αυγό του Κολόμβου α λα ελληνικά

Του Γιώργου Προκοπάκη
Πριν λίγο μου μετέφεραν τις εμπιστευτικές εκμυστηριεύσεις μεγαλοστελέχους του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ενδιάμεσος (πολιτικός από τους σοβαρούς) απολύτως αξιόπιστος - για το μεγαλοστέλεχος δεν είμαι σίγουρος.
Για το χρηματοδοτικό πρόβλημα η λύση είναι έτοιμη και απλή. Εάν δεν υποκύψει η Μέρκελ αμέσως, θα προχωρήσουν σε αναγκαστικό εσωτερικό δανεισμό. Όλες οι καταθέσεις πάνω από €90.000 θα γίνουν δάνειο προς το κράτος - θα ανταλλαγούν με φρέσκα ομόλογα. Τάχουν υπολογίσει, λέει, θα βρεθούν με €36 δις. Μετά ήταν το πλάνο πού θα πάνε αυτά τα λεφτά.
Έβαλα τα γέλια. Στην ερώτηση "γιατί γελάς" τα είπα απνευστί:

Αν το ξέρεις εσύ, σε μερικές ώρες το ξέρει όλη η Ελλάδα. Είναι ζήτημα αν μέχρι τη μέρα των εκλογών θα υπάρχουν δέκα λογαριασμοί σε όλη την Ελλάδα με πάνω από δέκα χιλιάρικα. Η HSBC (για παράδειγμα, που έχει εδώ και χρόνια το global account) θα σκουπίσει όλες τις καταθέσεις. Όποιες εταιρείες έχουν κάποια ρευστότητα θα ανοίξουν στο πίτσι-φυτίλι υποκατάστημα στην Κύπρο (ας πούμε) και θα παρκάρουν εκεί το χρήμα μερικές μέρες πριν τις εκλογές. Προφανώς, κάθε συναλλακτική δραστηριότητα θα έχει πεθάνει.
Σταμάτησα να γελάω, γιατί σκέφτηκα το μετά. Με Γιαταγάνα, Στρατούλη, Λαφαζάνη, Καμμένο και λοιπούς, θα έχουμε επανάληψη της κωμωδίας που ανέβασαν οι εθνολαϊκιστές στην Κύπρο πέρυσι. Καταγγελίες επί καταγγελιών για την "εσωτερική πληροφόρηση" που είχε ο τρίτος ξάδελφος του γαμπρού του μπατζανάκη του τάδε κυβερνητικού ανθυποπαράγοντα που έβγαλε τα λεφτά έξω. Το ότι το είχαν γράψει οι Financial Times σχεδόν τρεις μήνες πριν δεν το σκέφθηκε κανένας.
Μετά στα χείλη μου σχηματίσθηκε ένα σαρδώνειο χαμόγελο. Το εξήγησα. Θα πρέπει να ζητήσουν από τα παλληκάρια τύπου Τσακαλώτου, Σταθάκη, Βαλαβάνη με τις καταθέσεις στο εξωτερικό να φέρουν τα λεφτά πρώτα!
Θα το ξαναπώ! Η κατάσταση θα ήταν για φοβερά γέλια αν δεν αφορούσε εμάς τους ίδιους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας