Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 29 Μαΐου 2015

Σφράγιση «ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ» εντός του ΚΑΠΗ Μικροβάλτου!

Θα μπορούσε να θεωρηθεί απλά μια κακόγουστη φάρσα, αν δεν αφορούσε ανθρώπους τρίτης ηλικίας
Η αυθόρμητη αντίδρασή μου ήταν αντιμετωπίσω το θέμα με χιούμορ. Λέω, δεν μπορεί να συμβαίνουν αυτά. Έμοιαζε περισσότερο με κακόγουστη φάρσα. Κι όμως το έγγραφο ήταν αυθεντικό. Με επίσημη σφραγίδα «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ – ΝΟΜΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ – ΔΗΜΟΣ ΣΕΡΒΙΩΝ-ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ». Θέμα «ΕΚΘΕΣΗ ΣΦΡΑΓΙΣΗΣ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ». Και στο δια ταύτα «βάσει του Ν. 3463/2006, άρθρο 80, παράγρ. 7, προβήκαμε στη σφράγιση, σύμφωνα με την υπ’ αριθ. 20/2015 απόφαση του δημάρχου Σερβίων-Βελβεντού, της «ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ» (!!!!! βάλτε όσα περισσότερα θαυμαστικά) εντός του ΚΑΠΗ Μικροβάλτου».
Η κόκκινη απαγορευτική κορδέλα -σαν αυτές που βάζουν όταν αποκλείουν δρόμους- στην είσοδο της «ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ…» ήταν γεγονός!  Εκτελεστές της απόφασης «αξιωματούχοι» του δήμου (τι σημασία μπορεί να έχουν τα ονόματα), με σχεδόν συνομωτικό τρόπο θα μπορούσα να πω και χωρίς να ειδοποιήσουν κανένα υπεύθυνο, την Πέμπτη 21 Μαΐου 2015, λίγο μετά τις 12:30μμ, όταν στο ΚΑΠΗ -όπως κάθε μέρα- δεν βρισκόταν κανένα από τα μέλη του. Η καταγραφή των υλικών της ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ τη δεδομένη χρονική στιγμή τους «δικαίωνε»: 1281 γραμμάρια καφές, 1635 γραμμάρια ζάχαρης, 564 γραμμάρια κακάο  (χύμα), 6 κουτάκια γάλα των 400 γραμμαρίων ΒΛΑΧΑΣ (η πρώτη πληροφορία μιλούσε για ΝΟΥΝΟΥ), 2 χάρτινες συσκευασίες του 1 λίτρου χυμό πορτοκάλι, 7 πορτοκαλάδες των 300 γραμμαρίων και 9 μπουκάλια του 0,5 λίτρου εμφιαλωμένο νερό. Χωρίς τιμολόγια και λοιπά παραστατικά αγοράς. Καραμπινάτη «φοροδιαφυγή» και «εκμετάλλευση»… 
Την επομένη, Παρασκευή 22 Μαΐου 2015, ήταν η σειρά της αστυνομίας που κατέφτασε με το «ΑΝΑΚΡΙΤΙΚΟ» όχημα -εικόνα που βλέπουμε συχνά τελευταία-. Τυπικός έλεγχος της κορδέλας σφράγισης και ενημέρωση για αυστηρές κυρώσεις σε περίπτωση παραβίασης…
Την Κυριακή 24 Μαΐου 2015, σε σύσκεψη της προέδρου της Τ.Κ. Μικροβάλτου με τους φορείς του χωριού και παρουσία των προέδρων των Τ.Κ. Τρανοβάλτου και Λιβαδερού, αποφασίζεται η αποστολή επιστολής διαμαρτυρίας  προς το δήμαρχο Σερβίων-Βελβεντού για τη στάση της δημοτικής αρχής στην επίλυση του προβλήματος λειτουργίας του ΚΑΠΗ (για το λόγο παρουσίας των προέδρων γειτονικών κοινοτήτων, θυμίζουμε ότι από 11/5/15 είχε αποσταλεί έγγραφο από το ΝΠΔΔ του δήμου με «εντολή παύσης λειτουργίας των κυλικείων» όλων των ΚΑΠΗ των Καμβουνίων).
Την Τετάρτη 27 Μαΐου 2015, η πρόεδρος του Μικροβάλτου Κατερίνα Ζαραβίγκα και αρκετά μέλη του ΚΑΠΗ, εκφράζουν την έντονη διαμαρτυρία τους ενώπιον του σώματος των Δημοτικών Συμβούλων Σερβίων-Βελβεντού που συνεδριάζει. Το συμπέρασμα, από την τοποθέτηση του συνήθως «θα δοθεί άμεσα λύση» δημάρχου είναι απογοητευτική, αφού διαφαίνεται ότι δεν υπάρχει κανένα πλάνο επίλυσης, με την υπόθεση να βρίσκεται στο σημείο «μηδέν». Στη συζήτηση που ακολούθησε εκφράστηκε η βούληση να ξεκινήσει η διαδικασία αδειοδότησης του κυλικείου από την Υγειονομική Υπηρεσία, αλλά διατυπώθηκαν επιφυλάξεις ακόμη και αν το κτίριο που στεγάζεται το ΚΑΠΗ έχει …οικοδομική άδεια! Αλαλούμ…
Επί της ουσίας τώρα…
Το πρόβλημα ξεκίνησε πριν από ενάμιση χρόνο όταν ιδιοκτήτης καφενείου του χωριού απαίτησε -δικαιολογημένα και απόλυτα σεβαστό- το ΚΑΠΗ να λειτουργήσει με τους κανόνες που προβλέπονται σ’ αυτές τις περιπτώσεις, ως προς το είδος των προσφερομένων ειδών, το ωράριο και τον περιορισμό της προσέλευσης μόνο σε άτομα άνω των 60 ετών. Το αίτημα αυτό εξελίχτηκε σε κόντρα του ιδιοκτήτη και του «περιβάλλοντος του»  με τους υπευθύνους του ΚΑΠΗ, που κατέληξε σε καταγγελίες με οδυνηρές συνέπειες για τη κοινωνική συνοχή ολόκληρου του χωριού. Υγειονομικό, ΙΚΑ, αστυνομία συχνά-πυκνά στο ΚΑΠΗ για ελέγχους, ο δήμος Σερβίων-Βελβεντού να απειλείται και ίσως να του καταλογίζονται πρόστιμα και να εμπεδώνεται μια παρανοϊκή κατάσταση (βαριά κουβέντα, αλλά δεν βρίσκω άλλη πιο κατάλληλη). Και παρότι τα πράγματα ως προς τους κανόνες λειτουργίας του ΚΑΠΗ έχουν βελτιωθεί, η εικόνα της ρήξης δυστυχώς παραμένει. (Εδώ θα ανοίξω μια παρένθεση. Πως το ελληνικό κράτος να ξεφύγει από το επίπεδο της «μπανανίας» όταν οι υπηρεσίες δεν ενδιαφέρονται για την τήρηση της νομιμότητας στο χώρο ευθύνης τους, παρά μόνον εφόσον υπάρξει καταγγελία -ΚΑΠΗ, πολεοδομίες, τήρηση κοινής ησυχίας κ.α.-;). Η απαίτηση από το «περιβάλλον» του καφενείου διαμορφώνεται πλέον στην αδειοδότηση του χώρου και την ασφάλιση του προσωπικού που θα απασχοληθεί, με τους περιορισμούς που προαναφέρθηκαν. Απαίτηση που είναι πρακτικά ανεφάρμοστη για ΚΑΠΗ αντίστοιχης δυναμικότητας, αφού είναι γνωστό ότι επί της ουσίας τα περισσότερα ΚΑΠΗ της χώρας -συντριπτικό ποσοστό- λειτουργούν «παράνομα».
Οι υπεύθυνοι του δήμου -και της προηγούμενης θητείας-, αποκλειστικά υπεύθυνοι για την εύρυθμη λειτουργία του ΚΑΠΗ, βρέθηκαν μπροστά σε ένα γόρδιο δεσμό και έχουν βραχυκυκλώσει. Ο κανονισμός  λειτουργίας των ΚΑΠΗ είναι εξωπραγματικός και δε βοηθάει σε καμιά περίπτωση. Οι αλλεπάλληλοι διαγωνισμοί εκμίσθωσης απέβησαν άκαρποι και οι λύσεις που προτάθηκαν με τις ανάλογες δεσμεύσεις για υλοποίηση, δεν πραγματώθηκαν ποτέ (τελευταία δέσμευση του δημάρχου στη λαϊκή συνέλευση 11/3/2015 για επίλυση εντός μηνός). Έκτοτε έλειψε από πλευράς δήμου η επικοινωνία και η ενημέρωση των μελών του ΚΑΠΗ, και αντικαταστάθηκε από τελεσίγραφα του τύπου «εντέλλεστε και καθιστούμε την προσοχή για συμμόρφωση…» και «σφράγιση επιχείρησης».
Η λύση του συμβιβασμού με επίσημη πρωτοβουλία του δήμου -ει δυνατόν του ίδιου του δημάρχου-, με εγγυήσεις από την πλευρά του δήμου ως προς τους βασικούς κανόνες λειτουργίας του ΚΑΠΗ (προσφερόμενα είδη, ωράριο, ηλικιακοί περιορισμοί, αποφυγή διοργάνωσης μνημόσυνων που τέθηκε τελευταία) και δέσμευση να μην γίνονται καταγγελίες από την πλευρά του καφενείου, διαφαίνεται ως η μοναδική λύση τη δεδομένη χρονική στιγμή (ας μη εναντιωθούν οι θιασώτες της «νομιμότητας»).
Να δώσουν τα χέρια να τελειώνουμε…
Γιώργος Μαστρ./mikrovalto.gr

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Οι μή ν ο ή μ ο ν ε ς Θεσμικοί παράγοντες του Δήμου δέν μπορούν να λύσουν τό πράβλημα του ΚΑΠΗ στο Μικράβαλτο .

Unknown είπε...

Μήπως θυμάται κάποιος τι είπε στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 29/10/2014, συγνώμη που δεν θυμάμαι την ιδιότητά του αυτό που μου έμεινε ήταν το Στλιάρωμα....................

Ανώνυμος είπε...

καλα λυστε το προβλημα του νοημονα συντοπιτη σας εκει στο μικροβαλτο και μετα τα λεμε

Ανώνυμος είπε...

ΤΖΟΠΑΝΟΠΟΝΗΡΕ 11¨57 ΓΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΗ ΝΟΗΜΟΝΑΣ ΑΛΛΑ ΑΦΟΥ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΙΝΑΙ ΜΗ ΝΟΗΜΟΝΕΣ ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ .ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΤΑΤΑΣΩ ΣΑΝ ΤΟΝ ΠΡΟΑΝΑΦΕΡΟΜΕΝΟ ΣΥΝΤΟΠΙΤΗ ΜΟΥ .

Το Προφίλ μας