Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015

ΤΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΤΗΣ ΕΝΟΡΙΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ΠΕΤΡΟΥ ΚΑΙ ΠΑΥΛΟΥ ΙΜΕΡΑΣ

του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα
Τελέσαμε (28 και 29-6-2015) στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου Ίμερας (της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης) τις ιερές εορταστικές Ακολουθίες του Εσπερινού με Αρτοκλασία, του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας προς τιμήν των εορταζόμενων Πρωτοκορυφαίων
Αγίων Αποστόλων, με τους πατέρες: π. Νικόλαο Κανταρτζή (Μεσιανής), π. Λάζαρο Βασδέκη (Λευκάρων), π. Αθανάσιο Παπαϊωάννου (Ίμερας) και με τη συμμετοχή στον Εσπερινό και στη Θεία Λειτουργία πολλού λαού.

Ιμεριώτες από όλες τις γωνιές της Ελλάδας και από το εξωτερικό, όπου ζουν με τις οικογένειές τους, εργάζονται και δημιουργούν, παραμένουν πιστοί στην ορθόδοξη πίστη και προσηλωμένοι στη λειτουργική ζωή της Εκκλησίας, με λάμποντα πρόσωπα, ανοιχτόκαρδοι και φιλόξενοι, ήρθαν στη γενέτειρά τους να συμμετάσχουν στη γιορτή των Αγίων της τοπικής πατρίδας τους με εκκλησιασμό, με επισκέψεις στα σπίτια γνωστών και φίλων, με περιπάτους και συζητήσεις στους ήρεμους και ανοιχτούς δρόμους του χωριού, με χορό και μουσική από τις αλησμόνητες πατρίδες του Πόντου και της Μικρασίας.

Σημείο αναφοράς της γιορτής ο πεντακάθαρος ιερός ενοριακός Ναός και η παλιά απλή εικόνα των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου (που έφεραν μαζί με τα ελάχιστα πράγματά τους οι πρώτοι πρόσφυγες και κάτοικοι του χωριού από την αρχική Ίμερα του Πόντου) τη διαφύλαξαν και έχτισαν Ναό αφιερωμένο στους δυο Πρωτοκορυφαίους Αποστόλους. Μ’ αυτήν τελέσαμε την Αρτοκλασία, εξηγήσαμε στο εκκλησίασμα την προέλευσή της, το εκκλησιαστικό ήθος των προγόνων τους και την ενωτική αξία της στους μεταγενέστερους μέσα στο χώρο της ζωής και παράδοσης της Εκκλησίας.

Είναι, η εικόνα αυτή, ένα από τα πολλά πρωτογενή ιστορικά στοιχεία με αφετηρία και διαδρομή, που θα μπορούσε κάλλιστα να ενταχθεί στην τοπική ιστορία και στο μάθημά της στα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (τουλάχιστον) του Δήμου Σερβίων-Βελβεντού. Μου έκανε εντύπωση η συγκίνηση, η ευλάβεια και το δάκρυ των γιαγιάδων όταν την ασπάζονται. Κουβαλάει μνήμες πολλές αυτή η εικόνα.

Στις Ακολουθίες έψαλαν οι ψάλτες: ο Γεώργιος Πελουκίδης, που ήρθε από τη Θεσσαλονίκη, ο Αναστάσιος Παναγιωτίδης και η επίτροπος Αγαθή Σιδηροπούλου και διακόνησαν στο ιερό ο Άνθιμος Παναγιωτίδης και ο Αχιλλέας Σιδηρόπουλος.

Από τις τοπικές αρχές παρέστησαν στις Ακολουθίες ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σερβίων-Βελβεντού Ζήνων Παπαδημητρίου, ο Πρόεδρος της Τ. Κ. Πλατανορέματος Γεώργιος Λαγογιάννης και ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Ίμερας Αθανάσιος Μακρυγιάννης.

Από το ιερό πανηγύρι της Ίμερας στείλαμε τις εόρτιες ευχές μας στον εορτάζοντα Μητροπολίτη μας, τον Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλο.

Συγχαίρουμε το δραστήριο Εκκλησιαστικό Συμβούλιο της Ίμερας: Αγαθή Σιδηροπούλου, Πελαγία Σιδηροπούλου, Ευάγγελο Μακρυγιάννη, Παναγιώτη Μακρυγιάννη, Σαΐα Σταυρίδου για τη διοργάνωσή της ιεράς πανηγύρεως τόσο στον ιερό ναό όσο και στην τράπεζα, που και με τη συνδρομή και άλλων γυναικών, προσέφεραν στους πανηγυριστές.

‘’Έδωκας καυχήματα, τη Εκκλησία φιλάνθρωπε, τους σεπτούς Αποστόλους σου, εν η υπερλάμπουσι, νοητοί φωστήρες, Πέτρος τε και Παύλος, ως περ αστέρες λογικοί, την οικουμένην περιαυγάζοντες, δι ων εφωταγώγησας, την δυτικήν αμαυρότητα, Ιησού παντοδύναμε, ο Σωτήρ των ψυχών ημών’’ (Στιχηρό Προσόμοιο εις τον Εσπερινόν, 30ης Ιουν.)

π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας
παπαδάσκαλος
29-6-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας