Επίκαιρα Θέματα:

Κυριακή 26 Ιουλίου 2015

Η ιερά πανήγυρις της Αγίας Παρασκευής, πολιούχου Πολυφύτου.

του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα
Με εκκλησιαστική τάξη και ευπρέπεια (Μέγα Εσπερινό, Αρτοκλασία, ευλόγηση κολλύβων της εορταζόμενης Αγίας, Όρθρο και Θεία Λειτουργία) πολιτιστικές εκδηλώσεις από το Σύλλογο Πολυφυτιανών ‘’Η Αγία Παρασκευή’’ Καστανιάς Πιερίας, τη συμμετοχή πολλού λαού (από το Βελβεντό, την Αγία Κυριακή_Σκούλιαρη, την Ίμερα και Αύρα, τη Νεράιδα, τα Λεύκαρα, την Ημαθία, την Πιερία, ως και από το μακρινό Κιλκίς) και εκπροσώπων της τοπικής Αυτοδιοίκησης πραγματοποιήθηκε (στις 25 και 26-7-2015) το ιερό πανηγύρι στο καταπράσινο Πολύφυτο (Ενορία της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης και Τ.Κ. του Δήμου Σερβίων-Βελβεντού) για την Αγία Παρασκευή, την πολιούχο του Πολυφύτου.

Ο ελικοειδής δρόμος (17 χμ από το Βελβεντό και 25 από τη μεγάλη γέφυρα των Σερβίων μέσω Ίμερας και Αύρας) δεν κουράζει τους επιβαίνοντες στα οχήματα, καθώς θαυμάζει ο επισκέπτης τις ομορφιές της λίμνης του Αλιάκμονα-Πολυφύτου με τους μικρούς και γραφικούς κολπίσκους σε όλη τη διαδρομή μέχρι το εντυπωσιακό τεχνικό φράγμα.

Μετά το φράγμα για να φτάσεις στο Πολύφυτο κατεβαίνεις σαν σε χοάνη. Στο βάθος της δασωμένης χοάνης το Πολύφυτο με την εκκλησιά του, της Αγίας Παρασκευής. Το Πολύφυτο, παρ’  ότι στο βάθος χοάνης, αναγεννά την ελπίδα. Σε ωθεί ‘’να κοιτάς προς τα επάνω’’. Το ανέβασμα δεν είναι γκρεμός. Είναι πλαγιά καταπράσινη. Με γέρικα δέντρα (ως εμπειρία) και πολύ νεώτερα (ως ορμή για ανασύνταξη). Και πάνω ψηλά το αέναο φως του ουρανού. Που καταυγάζει, διά της Αγίας Παρασκευής, τις υπάρξεις και την κτίση όλη. Είναι το Πολύφυτο της απρόβλεπτης ελπίδας.

Μεταφέραμε στο εκκλησίασμα τις εορταστικές ευχές και την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλου.

Τις ιερές Ακολουθίες έψαλαν ο Πολυφυτιανός αειθαλής Κωνσταντίνος Παπαδημητρίου (ψάλτης στη Βεργίνα Ημαθίας) και ο Βασίλης Καρανώτας (Επίτροπος και βοηθός ψάλτη στην Παναγία Φανερωμένη Κοζάνης και στον Άγιο Διονύσιο Βελβεντού).  

Από την τοπική Αυτοδιοίκηση παρέστησαν οι Αντιδήμαρχοι Σερβίων-Βελβεντού Νικόλαος Τέτος και Παύλος Γεμενετζίδης, ο Δημοτικός Σύμβουλος Μιλτιάδης Ζορμπάς, η Πρόεδρος της Τ.Κ. Πολυφύτου Εριφύλη Φουντούλη, ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Αγίας Κυριακής Δημοσθένης Κακούλης και ο πρώην Πρόεδρος της Τ.Κ. Ίμερας και Αύρας Αβραάμ Σταυρίδης.

Από το χώρο του δραστηριοποιημένου πολιτισμού ο Πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Πολυφυτιανών ‘’Η Αγία Παρασκευή’’ Γεώργιος Μαρκόπουλος με έδρα την Καστανιά Πιερίας (παρεμπιπτόντως αναφέρουμε ότι ο σύλλογος αριθμεί 180 μέλη και το χορευτικό 25) και ο Πρόεδρος του λαογραφικού συλλόγου ‘’Η Τσιούκα’’ Αγίας Κυριακής (Σκούλιαρης) Αθανάσιος Παπαστάμκος.

Μικρή έκθεση τοπικών προϊόντων από τη Σταματία Νατσιούλα με σπαθόλαδο, λικέρ, ρίγανη, φλαμούρι, ζαμπούχο, σπαθόχορτο, δάφνη, μέντα, χαμομήλι, τσάι του βουνού και άλλα, δείχνει όχι μόνο τον πλούτο της ελληνικής γης, αλλά και το ‘’ακατάβλητο’’, την εφευρετικότητα και την οργανωτικότητα των απλών ανθρώπων, ως αφετηρία για ευρύτερες (και άφοβες!) συλλογικές συνεργασίες πολλών επιπέδων.

Η εκκλησιαστική επιτροπή: Λεωνίδας Βρακόπουλος, Ευθύμιος Σεραφείμ, Χρήστος Βουλγαρόπουλος, και Σάββας Σκιπητάρης συνεργάστηκαν με το σύλλογο ‘’Η Αγία Παρασκευή’’ και έδωσαν στο πανηγύρι γεύση χαράς. Το ‘’κουρμπάνι’’ (φαγητό πλιγούρι με βραστό μοσχάρι) ήταν νόστιμο και μοιράστηκε μέσα από μεγάλα καζάνια σε όλους.

Αγάπη για τη γενέτειρα και ενθυμήσεις Πολυφυτιανών:
Πολυφυτιανοί κάποιας ηλικίας έρχονται από αρκετά μακριά για τιμήσουν την Αγία Παρασκευή. Ο Ηλίας Καρανάτσιος, 89 ετών, ήρθε από την Ημαθία. Ο Παναγιώτης Βρακόπουλος, 85 ετών, ήρθε από την Καστανιά Πιερίας και διηγείται: παλιότερα ερχόμουν στο πανηγύρι της Αγίας με το τρακτέρ, από την Καστανιά ως εδώ τρεις ώρες δρόμο και τρεις να γυρίσω έξι’’. Ο Γιάννης Κουτώλας από τον Κολινδρό όπου τώρα διαμένει διηγείται: ‘’Θυμάμαι πως με τη μάνα μου, το 1947, φύγαμε από το χωριό κι ήρθαμε το Βελβεντό με όλη την περιουσία μας, που ήταν ένα γουρούνι. Το πήραμε μαζί μας περπατώντας αυτό κι εμείς. Το είχε δέσει με ένα σκοινί η μάνα μου και μπροστά αυτή το τραβούσε. Από πίσω εγώ με μια βέργα στο χέρι. Ήρθαμε κατάκοποι στο Βελβεντό και μας φιλοξένησε ο Σταθάκης. Μας περιποιήθηκε με το παραπάνω. Δεν τον ξεχνώ’’. Η Ελένη Η. Καρανάτσιου διηγείται:  ‘’Το στεφάνι (ασημένιο) στην εικόνα της Αγίας Παρασκευής στο προσκυνητάρι είναι από τα χρυσαφικά μιας γυναίκας, από τη μετάνοιά της, όταν εξομολογήθηκε στον Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό, όταν ήρθε (1750) στο Πολύφυτο. Την ιστορία αυτή μου την έλεγε η μάνα μου, που κι εκείνη την άκουγε από τη γιαγιά της’’.

Το Πολύφυτο ευτύχησε να το επισκεφτεί και να το ευλογήσει (στα 1750) ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, σύμφωνα με προφορική παράδοση που διατηρείται μέχρι τις μέρες μας στους Πολυφυτιανούς.  Ίσως είναι το ίδιο έτος κατά το οποίο ο Άγιος Κοσμάς επισκέφτηκε το εξωκλήσι του Αγίου Αθανασίου Καταφυγίου, αυτό που ‘’κρέμεται’’ στις πλαγιές των Πιερίων προς το μέρος του Βελβεντού, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας ‘’Το Καταφύγι’’, αρ. φύλλου 324-325, Ιούλιος-Αύγουστος 2006.

Αρκετοί είναι οι ιεροί ναοί που κοσμούν (και κοσμούνται) στο όνομα της Αγίας Παρασκευής στην Αρχιερατική Περιφέρεια Βελβεντού: Στο Πολύφυτο η και πολιούχος. Στο Μοσχοχώρι (εγκαταλειμμένο χωριό) ο κεντρικός τότε ναός της Αγίας Παρασκευής Μοσχοχωρίου, την οποία εξακολουθούν να σέβονται πολύ οι απανταχού Πλατανορεματιώτες. Στο Πλατανόρεμα ο νέος (ο ένας από τους δύο κεντρικούς) ναός της Αγίας Παρασκευής. Στο Βελβεντό 4 εξωκλήσια (στα ισιώματα, στην αβουζιανή, στην τούμπα και στο τσιλιπίσιο) και στο Ροδίτη ένα εξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής.

Μέσα σ’ αυτά προβάλλεται το πρόσωπο της Αγίας, που το 140 μ.Χ. (Μέγα Ωρολόγιον, έκδοση Αποστολικής Διακονίας, 1970) στην ‘’πρεσβυτέρα Ρώμη’’ έδωσε δημόσια μαρτυρία για το Χριστό και μαρτύρησε γι’ Αυτόν με αποκεφαλισμό από τους δημίους της, σύμφωνα με το συναξάρι της: ‘’Ο βασιλεύς (Αντωνίνος) εκέλευσεν αχθήναι αυτήν έμπροσθεν αυτού….. η δε αγία στερροτάτω λογισμώ προς αυτόν απεκρίνατο, μη γένοιτο αρνήσασθαι το όνομα του Χριστού και Θεού μου…. Είτα κελεύει λέβητα χαλκούν, ελαίου μεστόν και πίσσης, εκκαυθήναι σφοδρώς, και εν τούτω βληθήναι αυτήν…. Τελευταίον δε ξίφει την κεφαλήν αυτής απέτεμεν’’.    

‘’Κάλλους και του πόθου σου Χριστέ, Παρασκευή η αγνή, τρωθείσα έφερε, πυρός την έκκαυσιν κράζουσα. Εις οσμήν του θείου μύρου σου, νυν εναθλούσα καρτερώς, δραμούται άληκτα, σου οπίσω, επευλογούντα το θείον σου όνομα’’ (Τροπάριον, Ωδής η’.)

π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας
παπαδάσκαλος
26-7-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας