Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 31 Ιουλίου 2015

Το Βελβεντό υποδέχτηκε το ιερό λείψανο του αγίου Διονυσίου του εν Ολύμπω.

του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα
Με την αθρόα συμμετοχή πολλού λαού (από το Βελβεντό και τα γύρω από αυτό πόλεις και χωριά (Σέρβια, Πλατανόρεμα, Ίμερα, Μεσιανή, Ροδίτη, Λεύκαρα, Νεράιδα, μέχρι και από την Αιανή, το Κτένι, την Κοζάνη και την Ελασσόνα) έγινε στο Βελβεντό με μεγάλη ευλάβεια και απλότητα (30-7-2015) η υποδοχή του ι. λειψάνου του αγίου Διονυσίου του εν Ολύμπω.

Το ιερό λείψανο προέρχεται από το Μοναστήρι του Αγίου που βρίσκεται στον Όλυμπο, όπου ασκήτεψε στα 1542 ο άγιος Διονύσιος και στον οποίο έχτισε το μεγάλο Μοναστήρι που το αφιέρωσε στην Αγία Τριάδα.

Η εκκλησιαστική αυτή εκδήλωση της (κατ’ έτος) μεταφοράς και υποδοχής του ιερού λειψάνου του Αγίου γίνεται με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλου και με τη συγκατάθεση του Πανοσιολογιωτάτου Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Γέροντος Μαξίμου. 

Η υποδοχή του ιερού λειψάνου είναι υποδοχή αυτού του ίδιου του Αγίου στο Ναό του (στο δικό του Ναό) και στην Ενορία του (στη δική του Ενορία) και επομένως έχει το χαρακτηριστικό της υποδοχής οικοδεσπότη και όχι της υποδοχής ενός απλού φιλοξενούμενου. Για μας είναι τιμή και χρέος.

Η υποδοχή ιερών λειψάνων και η ελεύθερη απόδοση τιμής και ευλάβειας από τους πιστούς δεν είναι μια καινοτομία και εφεύρεση των καιρών μας, είναι μια από τις αρχαίες πράξεις της Εκκλησίας, αν λάβει κανείς υπ’ όψιν το γεγονός της περισυλλογής του ιερού λειψάνου του Πρωτομάρτυρα Στεφάνου στα Ιεροσόλυμα από τους χριστιανούς των Ιεροσολύμων και τη διαφύλαξή του (μέχρι σήμερα) ως τον πιο ακριβή θησαυρό της Εκκλησίας.  

Πέρα από τη θεολογική εμπειρία που θέλει τα ιερά λείψανα των Αγίων φορείς της άκτιστης χάρης του Τριαδικού Θεού, η απόδοση τιμής σε αυτά είναι και μια διαρκής υπόμνηση της θέσης και της σημασίας του σώματος στη σύνθεση του όλου ανθρώπου, θέση και σημασία εντελώς διαφορετική από το δυϊσμό της πλατωνικής φιλοσοφίας και των άλλων σύγχρονων φυσιοκρατικών αντιλήψεων είτε το εκλαμβάνουν ως ‘’φυλακή της ψυχής’’ είτε το απολυτοποιούν.

Η μεταφορά (και φέτος) έγινε από τον Εφημέριο του Ιερού Ναού Αγίου Διονυσίου Βελβεντού π. Κωνσταντίνο Ι. Κ. και με το ΙΧ αυτοκίνητο του υλοτόμου Αθανασίου Αστ. Καρανάτσιου (μέλους του δασικού αγροτικού συνεταιρισμού Αγίας Κυριακής), της συζύγου του Σταυρούλας και της 5χρονης κόρης τους Ραφαέλας. Είναι μια εικόνα με άνοιγμα τιμής και πρόσκλησης στους νέους γονείς και στους υλοτόμους (με τη δύσκολη και επικίνδυνη καθημερινή εργασία τους μέσα στα δάση) και σε όλους τους εργαζόμενους.  

Στην υποδοχή (δυτική είσοδος του Βελβεντού) και σε όλη τη λιτανευτική διαδρομή διασχίζοντας το Βελβεντό μέχρι τις παρυφές της ανατολής του προηγούνταν οι δικυκλιστές μοτοποδηλάτων και μηχανών (ΜΟΤΟΒΕ) και οι ιππείς του Ιππικού συλλόγου Βελβεντού ‘’Ο Άγιος Γεώργιος’’. Και στη διαδρομή ‘’παλιά δεξαμενή’’ – ιερός ναός συμμετείχαν τα παιδιά της μουσικής μπάντας του Μορφωτικού Ομίλου Βελβεντού (ΜΟΒ) με το δάσκαλό τους Νικόλαο Χ. Χατζημανώλη. 

Στο Ναό τελέστηκε Μέγας Εσπερινός με Αρτοκλασία και συμμετείχαν οι πατέρες: π. Αθανάσιος Παπαϊωάννου (Ίμερας και Αύρας), π. Αθανάσιος Παπαϊωάννου (Βατερού), π. Λάζαρος Βασδέκης (Λευκάρων), π. Νικόλαος Κανταρτζής (Μεσιανής και Κουβουκλίων).

Στο Αναλόγιο έψαλαν, ο Άρχων Πρωτοψάλτης του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Νικολάου Κοζάνης Αναστάσιος Καγκαράς, οι ψάλτες του Ιερού Ναού Αγίου Διονυσίου, Γιάννης Τζινίκος, Γιάννης Παπαγόρας και Δήμητρα Κίτση-Βαλωμά, ο Βασίλης Καρανώτας (Κοζάνη) και ο Γιώργος Πιτσιούγκας.

Εμφανής ήταν και η παρουσία των ομογενών μας από την Αμερική, την Αυστραλία, τη Γερμανία που αυτές τις μέρες βρίσκονται στο Βελβεντό.

Την Αυτοδιοίκηση σε επίπεδο Περιφέρειας, Δήμου και Δ. Κοινότητας εκπροσώπησαν: ο Αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας Γιάννης Σόκουτης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σερβίων-Βελβεντού Ζήνων Παπαδημητρίου, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Μιλτιάδης Ζορμπάς, Θωμάς Παπαστέργιος και η Παναγιώτα Μαλιούρα. Ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας  Βελβεντού Δημήτριος Πιτσιάβας και η Ελευθερία Θεοχαροπούλου μέλος του τοπικού Συμβουλίου.

Σημειώνουμε και την παρουσία εκπροσώπων από το χώρο της τοπικής εκπαίδευσης: του υποδιευθυντή του Δημοτικού Σχολείου Βελβεντού Λάμπρου Κουτσιούκη και των δασκάλων Άννας Γεωργάκη και Μαρίας Στεφάνου.

Στο υπαίθριο Αρχονταρίκι του Ναού παρατέθηκε για όλο το εκκλησίασμα τράπεζα με πλούσιο κέρασμα (τυρόπιτες, χορτόπιτες, μπομπότα, κέικ, γλυκίσματα) που ετοίμασαν οι γυναίκες και τα αρτοποιεία Βελβεντού.

Στην επιτυχία της εκδήλωσης (διοργάνωση-πραγματοποίηση) σημαντική ήταν η εργασία του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου: Γεωργίου Στεφάνου, Γιάννη Παπαγόρα, Δημητρίου Στεφάνου, Θεοδώρας Δελνιώτη-Παπαγόρα, και της νεωκόρου Θεοδώρας Κακούλη, των εθελοντών Περικλή (Λάκη) Παπαγεωργίου και Γεωργίου Χρ. Παπαγόρα. Εξαίρουμε και την εργασία των κηπουρών Γιάννη Δ. Ζανδέ, Λάμπρου Κοσμά και Αργυρίου Στ. Τέτου για το κούρεμα του χορτοτάπητα και για το κλάδεμα των καλλωπιστικών θάμνων. 

Το ι. λείψανο θα παραμείνει στον ι. ναό μέχρι την Κυριακή, 16 Αυγούστου 2015.

Μεγαλυνάριον. Εποίησε για τον Άγιο ο Γιάννης Παπαγόρας.
‘’Πάσης Πιερίας Καθηγητά, Βελβεντού Κοζάνης, εκουσίως συνοικιστά, ημών των αναξίων, πρεσβείαις Θεοτόκου, τας αμαρτίας λύσον, ω Διονύσιε’’.
π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας
παπαδάσκαλος
31-7-2015

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Την ευλογία του να έχουμε....

Το Προφίλ μας