Επίκαιρα Θέματα:

Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2015

Η λίστα με τους «δωρητές» του ΣΥΡΙΖΑ

Γράφει ο Αντώνης Δαλίπης
Ο εκλογικός θρίαμβος του Αλ. Τσίπρα είναι αδιαμφισβήτητος, αλλά είναι και ο τελευταίος που επιτυγχάνεται με βάση τον άξονα μνημόνιο-αντιμνημόνιο, που ίσχυσε από το 2010 και μετά σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις.
Ο ΣΥΡΙΖΑ παρότι υπέγραψε το τρίτο μνημόνιο, κατάφερε και στις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου να μείνει άθικτος, να μην ταυτιστεί με τις μνημονιακές δυνάμεις.
Η ταχύτατη διενέργεια των εκλογών, το αναγκαστικό λάθος της αντιπολίτευσης να ψηφίσει το τρίτο Μνημόνιο, αλλά κυρίως η ικανότητα του ίδιου του Αλ. Τσίπρα να πείσει ότι και αυτός διαφωνεί με αυτά που υπέγραψε «έσωσαν» τον ΣΥΡΙΖΑ.
Σε όσους είχαν απομείνει να αμφιβάλουν για τον Αλ. Τσίπρα και να φοβούνται τους εξτρεμιστές του ΣΥΡΙΖΑ, επενέβη ο Π. Λαφαζάνης, η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο Γ. Βαρουφάκης και «καθάρισαν».

Προσέδωσαν στους «εναπομείναντες», όπως οι ίδιοι έλεγαν, ό,τι ακριβώς τους έλειπε. Σοβαρότητα, καθαρότητα στην άρθρωση πολιτικής γραμμής, αξιοπιστία και πιστοποιητικό νομιμοφροσύνης και εμπιστοσύνης.
Χωρίς να χάνει από αριστερά ο ΣΥΡΙΖΑ, μπορούσε τώρα να κινηθεί και προς τα δεξιά του, απειλώντας ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, αρκετά το Ποτάμι και λιγότερο τη ΝΔ.
Αυτούς που είχε φοβίσει με το δημοψήφισμα και το κλείσιμο των τραπεζών και τους οποίους είχε πλέον καταπραΰνει η φυγή των δραχμιστών.
Από πρόβλημα χωρίς να το θέλουν, είχαν γίνει οι μεγάλοι «δωρητές» Τσίπρα σ' αυτές τις εκλογές.
Τώρα, εναπόκειται πλέον στον ίδιο τον πρωθυπουργό εάν το πολιτικό ξεκαθάρισμα το χρησιμοποιήσει στην επόμενη αναμέτρηση για άλωση του χώρου του Κέντρου, που δίνει πλειοψηφία για αυτοδύναμες σταθερές κυβερνήσεις.
Το πρώτο δείγμα γραφής δεν είναι ενθαρρυντικό. Αντί να θέσει το δίλημμα σε ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι για τον σχηματισμό κυβέρνησης που θα τους έφερνε σε δύσκολη θέση, προτίμησε τη σταθερή «φιλία» Καμμένου, με την κρυφή ελπίδα της στήριξης κατά περίπτωση και του «νεοφώτιστου» Β. Λεβέντη.
Ο χρόνος θα δείξει εάν αυτή η επιλογή θα στοιχίσει. Κυρίως, τώρα, που ο διαχωρισμός σε μνημονιακούς και αντιμνημονιακούς δεν θα ευνοεί πλέον ούτε τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε φυσικά και τον Αλ. Τσίπρα.
Οι εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου ήταν οι τελευταίες που πρόλαβε να κάνει ο πρωθυπουργός, χωρίς να έχει προσβληθεί από τον ιό του Μνημονίου. Στις επόμενες, εάν δεν προσέξει, θα είναι δύσκολο να φθάσει αλώβητος.
imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας